Fumezi? Afla ce tipuri de cancer poti dezvolta
Generalitati
SusFumatul este responsabil de aparitia multor boli cronice, de aparitia cancerului, tulburari cardiovasculare, boli obstructiv cronice dar si moarte prematura.
Sute de mii de oameni isi pierd viata, in fiecare an, din cauza fumatului.
Fumatul este una din cele importante cauze de deces care pot fi prevenite, din lume.
Studiile recente au confirmat ca fumatorii pot submina starea de sanatate a nefumatorilor in unele medii.
Cuprins articol
Fumatul declanseaza cancerul
SusPeste 90% dintre bolnavii care sufera de cancer pulmonar au dezvoltat aceasta afectiune din cauza fumatului.
Prezenta acestui tip de carcinom este una din cele mai comune cauze ale deceselor provocate de cancer, din lume.
Fumatorii au un risc major de a dezvolta:
- cancer al vezicii urinare
- cancer al rinichilor
- cancer al faringelui si laringelui
- cancer bucal
- cancer de esofag
- cancer de pancreas
- cancer stomacal
- unele tipuri de leucemie
- cancer la nivelul nasului si sinusurilor
- cancer de col uterin
- cancer intestinal
- cancer ovarian
- cancer de san.
De asemenea, fumatul mareste posibilitatea recurentei cancerului
Fumatul creste riscul aparitiei cancerului
SusOamenii de stiinta afirma ca exista peste 4.000 de compusi in tigarile utilizate de fumatori. Un numar important dintre acestia sunt toxici si distrug celule organismului uman, iar altii sunt cancerigeni.
Cele mai cunoscute substante chimice pe care le contine fumul de tutun sunt:
- Nicotina care nu este cangerigena, dar da dependenta. Fumatorilor le este greu sa renunte la fumat intrucat sunt dependenti de nicotina. Nicotina este un drog cu actiune extrem de rapida. Aceasta ajunge la creier in 15 secunde dupa ce este inhalata.
In cazul in care tigarile si alte produse din tutun nu ar contine nicotina, numarul persoanelor care fumeaza, ar scadea drastic, in fiecare zi. Fara nicotina, industria tutunului s-ar prabusi. Nicotina este folosita in mod controlat, inclusiv ca insecticid.
Expunerea la cantitati mari de nicotina declanseaza simptome ca varsaturi, convulsii, depresie a sistemului nervos central si intarzierea cresterii. Aceasta poate afecta inclusiv dezvoltarea normala a unui fat.
- Monoxidul de carbon este un gaz oravitor care nu are gust sau miros.
Organismului ii este dificil sa diferentieze monoxidul de carbon de oxigen si il absoarbe in sange. Sistemele de incalzire care nu functioneaza corect emit gaze periculoase de monoxid de carbon, la fel ca si tevile de esapament ale masinilor.
Daca o persoana inspira o cantitate mare de monoxid de carbon poate sa intre in coma si sa moara.
Monoxidul de carbon depreciaza funcita musculara si cardiaca, provoaca oboseala, slabiciune si ameteli.
Este deosebit de toxic pentru bebelusii care se dezvolta inca in uter, pentru sugari si persoanele cu afectiuni cardiace sau pulmonare.
- Gudronul este format din mai multe substante chimice cauzatoare de cancer.
Atunci cand un fumator inhaleaza fum de tigara, 70% din gudron ramane in plamani.
Fumatul determina depunderea de grasimi pe artere, fenomen cunoscut sub denumirea de ateroscleroza, principala cauza a de deces a fumatorilor. Fumatul este un factor semnificativ care predispune la dezvoltarea riscului de aparitie a bolilor coronariene.
Persoanele cu boli cardiovasculare coronariene au sanse mult mai mari sa manifeste un atac de cord.
Atunci cand fumul de tigara este combinat si cu alti factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala, obezitatea, inactivitatea fizica sau diabetul, posibilitatea dezvoltarii de boli grave, cronice dar si de deces este foarte crescuta.
Fumatul agraveaza bolile cardiovasculare, ridica tensiunea arteriala, face dificila realizarea exercitiilor fizice si contribuie la formarea cu usurinta a cheagurilor de sange.
La persoanele care au suferit interventii chirurgicale de bypass si fumeaza exista probabilitati majore de revenire a bolilor cardiace.
Specialistii considera ca fumatul este unul din cei mai importanti factori de risc pentru tineri, indiferent ca sunt barbati sau femei.
O persoana fumatoare de sex feminin care utilizeaza contraceptive orale poate dezvolta boli cardiace coronariene si accident vascular cerebral, comparativ cu femeile care folosesc contraceptive orale dar nu fumeaza.
De asemenea la cei care fumeaza, nivelul de colesterol bun va scadea, iar daca in familie exista si un istoric medical ce include bolile cardiovasculare, riscul dezvoltarii unei astfel de afectiuni este foarte ridicat.
Un procent mult mai mare de fumatori comparativ cu oameni care nu fumeaza de aceeasi varsta, sufera accidente vasculare cerebrale.
Sistemul vascular cerebral este afectat atunci cand o persoana inhaleaza tutun in mod constant. Cei care fumeaza au sanse mai mari de a manifesta anervrism aortic si boli arteriale.
Fumul de tigara contine substante chimice nocive organismului
SusCu exceptia gudronului, nicotinei si monoxidului de carbon ale caror efecte au fost deja prezentate, fumul de tigara mai contine:
- acetaldehida - este o substanta chimica utilizata in componenta rasinilor si adezivilor, considerata a fi un agent cancerigen. Expertii afirma ca acetaldehida faciliteaza absorbtia de substante chimice periculoase in caile bronsice.
- acetona - este o substanta chimica folosita in compozitia solventilor care irita ochii, nasul si gatul. Expunerea pe termen lung la aceasta poate deteriora ficatul si rinichii.
- benzen - este un element constituitiv al benzinei si cauzeaza mai multe tipuri de cancer, inclusiv leucemie.
- crom - utilizat pentru tratarea lemnului, conservantilor pentru lemn, suprafete metalice si aliaje. Contribuie la aparitia cancerului pulmonar persoanele care lucreaza in domeniul sudurii au cel mai mare risc de expunere.
- crezol - este folosit in compozitia dezinfectantilor, conservantilor pentru lemn si solventilor. Inhalarea acuta poate provoca iritatii ale gatului, nasului si tractului respirator superior.
- izopren - este similar cu 1.3-butadiena, fiind folosit pentru fabricarea cauciucului. Cauzeaza iritarea pielii, ochilor si mucoaselor.
- plumb - este utilizat pentru fabricarea aliajelor metalice si a vopselelor. Poate afecta sistemul reproductiv, sistemul nervos central si rinichii. Poate duce la dezvoltarea de probleme ale stomacului si instalarea anemiei si este un agent cancerigen, deosebit de toxic pentru copii.
- nichel - este un factor cancerigen cunoscut, care cauzeaza astm bronsic si iritatia tractului respirator superior.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita
- Cum puteti sa preveniti cancerul
- Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament
- Simptomele cancerului osos
- Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta
- Factori de risc in dezvoltarea cancerului
- Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san
- Screeningul cancerului endometrial