Este posibil ca anumite arii corticale sa fie implicate in renuntarea la fumat?
Publicat la data de: 29 Ianuarie 2007
Stire medicala
29 Ianuarie 2007
Un pacient cu accident vascular cerebral care a renuntat la fumat, a renuntat la acest viciu deoarece "organismul sau a uitat ce este dependenta de fumat", aceasta reprezentand cheia care poate intrerupe cercul vicios al dependentei de tutun. Cheia pare sa fie o regiune corticala din partea stanga sau dreapta a cortexului numita insula. Este cunoscut faptul ca insula controleaza dependentele constiente.
"Ce se intampla cu dependenta de fumat atunci cand este afectata insula?", a fost intrebarea care si-a pus-o Dr. Antoine Bechara, de la universitatea Southern California.
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Dr. Bechara a comparat un grup de persoane care a renuntat la fumat dupa ce a suferit leziuni la nivelul insulei cu un grup de persoane care a renuntat la fumat dupa ce a suferit leziuni cerebrale care nu au inclus si insula. Dintre aceste persoane, doar o parte au suferit un accident vascular cerebral.
12 dintre cele 13 persoane care au prezentat leziuni la nivelul insulei au renuntat la fumat la scurt timp dupa aparitia leziunilor cerebrale, nu si-au reluat niciodata obiceiul, au renuntat la fumat fara efort si dupa renuntare nu au mai simtit niciodata nevoia imperioasa de a fuma. Cu alte cuvinte ei si-au pierdut dependenta de tutun.Pierderea dependentei de tutun a aparut la doar 4 dintre cele 19 persoane fara afectarea insulei.
Nici una dintre persoanele care au suferit leziuni ale insulei si care astfel si-au pierdut depentdenta de tutun nu si-a pierdut sau diminuat pofta de mancare.
Acest lucru sugereaza faptul ca leziunile insulei nu fac o persoana sa-si piarda nevoile fundamentale. In schimb, cercetatorii au sugerat ca leziunile insulei afecteaza doar dependentele invatate ceea ce inseamna ca insula poate controla de asemenea si alte tipuri de vicii.
Neurochirurgia nu este o solutie in cazul dependentei de tutun, dar insula poate fi o tinta pentru noi metode terapeutice.
Articole recomandate
- Senzatia permanenta de frig si picioare reci poate ascunde anumite boli
- Cum este diagnosticata muscatura de paianjen?
- Este reala dependenta de dulciuri?
- Sarcina, nasterea si perioada postpartum
- Screeningul cancerului de col uterin
- Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale)
- Cauzele ascunse ale lipsei de concentrare
- Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala
- Legatura dintre spiritualitate si medicina