Tratament pentru caderea parului
Generalitati
SusAlopecia sau caderea parului poate afecta atat scalpul, cat si intregul corp. Aceasta poate fi rezultul ereditatii, anumitor medicamente sau poate avea la baza o boala. Barbatii, femeile, dar si copiii pot experimenta pierderea parului.
Alopecia se refera la pierderea excesiva a parului de pe scalp. Unii oameni prefera sa nu trateze chelia si nici sa o ascunda in vreun fel. Altii incearca sa o acopere cu machiaj, coafuri, palarii sau esarfe, iar alta categorie de persoane apeleaza la medicamente si proceduri chirurgicale disponibile pentru tratarea pierderii parului.
Alopecia areata si modalitati de tratament
SusNu exista niciun tratament complet eficient pentru alopecia areata. Totusi, in cele mai multe dintre cazuri, parul poate creste la loc, dupa aproximativ un an, fara niciun tratament. Expectativa vigilenta este cea mai buna solutie, mai ales daca sunt afectate de caderea parului doar portiuni mici de piele.
- Injectiile cu corticosteroizi - corticosteroizii sunt medicamente care contin steroizi, care sunt un tip de hormoni. Acestia actioneaza prin suprimarea sistemului imunitar (apararea naturala a corpului impotriva infectiilor si a bolilor). Acest lucru poate fi benefic in cazul alopeciei areata, intrucat conditia este considerata a fi cauzata de deteriorarea imunitatii folicului de par.
Injectiile cu corticosteroizi par a fi cel mai eficient tratament pentru portiunile mici de piele afectate de alopecie. La fel ca si in cazul scalpului, injectiile cu corticosteroizi pot fi utilizate si in alte zone, cum ar fi sprancenele, genele, barba, pieptul.
- Imunoterapia - pare a fi cea mai eficienta forma de tratament pentru pierderea extinsa sau totala a parului. Mai putin de jumatate din cei tratati se vor putea bucura de regenerarea parului sau tratarea alopeciei areata.
- Aplicatiile cu difenciprone - se vor face pe portiuni reduse de piele afectata de alopecie. Procedeul va avea loc in fiecare saptamana, folosindu-se de fiecare data, doze concentrate de solutie.
Totusi, solutia ar putea determina reactii alergice si pielea va dezvolta eczeme usoare (dermatita). In multe cazuri, parul unei persoane va incepe sa creasca din nou dupa aproximativ 12 saptamani.
- Tratament cu lumina ultravioleta - doua-trei sedinte de fototerapie (lumina ultravioleta) ar putea fi indicate, saptamanal pentru tratarea alopeciei. Pielea va fi expusa la raze ultraviolete de tip A sau B (UVA sau UVB). In unele cazuri, inainte ca pielea sa fie expusa la lumina ultravioleta, pacientului ii va fi recomandat un medicament numit psoralen, medicament ce face pielea mai sensibila la lumina. Terapia cu lumina poate dura chiar si un an, pana va produce rezultate maxime.
- Tratament chirurgical pentru caderea parului - tratamentul chirurgical pentru caderea parului ar trebui sa fie luat in considerare doar dupa ce s-au incercat tratamente mai putin invazive, cum ar fi cele descrise mai sus. Acestea pot opri de cele mai multe ori procesul pierderii parului si contribuie la regenerare. In cazurile in care alte metode nu sunt eficiente, chirurgia va fi o optiune. Succesul interventiei chirurgicale si al evitarii complicatiilor depind de abilitatile chirurgului.
- Transplantul de par - aceasta procedura a fost imbunatatita mult in ultimii ani. Sub anestezie locala va fi eliminata o mica bucata de scalp (aproximativ 1 centimetru latime si o lungime de 30-35 centimetri) va fi eliminata dintr-o zona sanatoasa cu mult par (cum ar fi partea din spate a capului).
Din bucata de scalp se vor desprinde fire de par, individuale sau grupuri mici de fire de par care vor fi apoi grefate pe zonele in care nu exista niciun fir de par. Transplantul de par necesita inainte de interventia chirurgicala analize de sange specifice. Pacientul va fi ingrijit post-operator pentru a nu interveni complicatii.
Dupa un transplant de par nu raman cicatrici, nu au loc incizii si vindecarea se face rapid. Exista mai multe tipuri de transplant de par care vor fi alese impreuna de medic si pacient in functie de diverse conditii. Nu orice persoana este candidatul potrivit pentru un anumit tip de tansplant de par.
- Reductia scalpului - procedura implica indepartarea unor bucati din partea superioara a scalpului (coroana capului) si partea superioara a capului afectate de alopecie. Acest lucru poate fi realizat prin taierea si indepartarea pielii afectate de alopecie, urmata de reformarea si suturarea scalpului.
Totusi, in unele situatii, din cauza elasticitatii pielii, dupa interventia de reductie a scalpului, pielea lipsita de par se poate extinde. In aceast caz, posibil sa fie vizibila o portiune si mai mare lipsita de par, decat cea dinainte. Acest lucru depinde de experienta profesionala a chirurgului, dar si de cat de elastica este pielea pacientului care suporta aceasta procedura.
- Expansiunea tisulara - se va face prin plasarea unui balon sub tegumentul scalpului care va fi umflat timp de cateva saptamani, pentru a extinde pielea capului in mai multe etape. Balonul va fi apoi eliminat si pielea in exces va fi decupata, apropiindu-se in acest fel zonele cu scalp.
- Parul artificial - implantarea artificiala de par este considerata mai ales un tratament pentru calvitia masculina. Aceasta implica implantarea de fibre sintetice in scalp, fir cu fir sub anestezie totala. Implantarea de par artificial nu este recomandata de catre dermatologi, din cauza riscului aparitiei complicatiilor cum ar fi: infectia, raspuns imun sever, cicatricile, caderea firelor sintetice.
Persoanele care au in vedere tratamentul chirurgical pentru pierderea parului ar trebui sa exploreze mai degraba tratamente cum ar fi transplantul de par si reductia scalpului, intrucat avantajele si dezavantajele acestor tehnici sunt mai bine intelese.
Pentru a evita aparitia depresiilor, stresului sau inhibitiilor, nu doar barbatii ar trebui sa beneficieze de aceste tehnici si proceduri de stimulare a cresterii parului sau de transplant de par, ci si femeile. Solutia permanenta pentru tratarea parului reprezinta transplantul de par.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Mituri despre caderea parului la barbati
- 15 cauze surprinzatoare ale caderii parului
- Cauzele caderii parului la femei. Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceas ...
- Tratamente naturale pentru un par superb - accelereaza cresterea si opresc c ...
- Poate dermatita seboreica sa provoace caderea parului?
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Caderea parului: cauze, factori de risc si metode de prevenire
- Cauzele neasteptate ale caderii parului
- Cum sa opresti caderea parului