Totul despre liposuctie
Generalitati
SusProcedura chirurgicala numita liposuctie sau lipoplastie foloseste o tehnica de aspiratie a grasimii din zone specifice ale corpului, precum abdomenul, soldurile, coapsele, fesele, bratele sau gatul, pentru a le remodela estetic.
Contrar perceptiei generale, liposuctia nu este o metoda de slabire, ci de indepartare a tesutului gras depozitat in mod excesiv intr-o singura regiune corporala.
Persoanele supraponderale care doresc sa piarda in greutate ar putea obtine rezultate mult mai bune prin dieta si exercitii fizice sau prin proceduri bariatrice (cum este operatia gastrica prin bypass), decat prin lipoplastie.
Cuprins articol
Tipuri de liposuctie
SusMecanismul pe baza caruia functioneaza liposuctia presupune introducerea unor tuburi subtiri atraumatice (numite canule) prin mici incizii efectuate la suprafata pielii, pentru aspiratia unor depozite grase specifice.
In ultimii ani, tehnicile imbunatatite ale liposuctiei au transformat aceasta procedura in una mai sigura, mai usoara si mai putin dureroasa. Principalele tipuri de lipoplastie folosite in prezent sunt
- Liposuctia tumescenta. Foloseste un anestezic local in regiunea in care sunt introduse canulele si o cantitate mai mare de substante anestezice (cu lidocaina si epinefrina) injectata in tesuturile grase, inainte de efectuarea liposuctiei. Acest tip de lipoplastie nu necesita, in general, efectuarea unei anestezii generale.
- Liposuctia cu ultrasunete. Aceasta tehnica utilizeaza ultrasunetele pentru a transforma grasimea in lichid, astfel incat aceasta sa devina mai usor de indepartat. Procedura poate fi mai eficienta in aspirarea grasimii din zona abdomenului superior, a taliei si a spatelui.
Liposuctia este efectuata intr-un salon medical echipat corespunzator, intr-un centru ambulatoriu de chirurgie sau intr-un spital. Spitalizarea nu este necesara de obicei, cu exceptia cazurilor in care a fost aspirata o cantitate foarte mare de grasime. Daca a fost tratata o portiune extinsa a corpului, poate fi nevoie de anestezie generala.
Motivele si conditiile efectuarii liposuctiei
SusLiposuctia este o alternativa de corectare a regiunilor corporale cu depuneri vizibile de grasime, care nu au putut fi eliminate prin dieta si miscare. De asemenea, aceasta interventie chirurgicala mai poate fi efectuata in combinatie cu alte operatii estetice, precum abdominoplastia, operatia de reducere a sanilor sau liftingul facial.
Totodata, liposuctia mai poate fi folosita in tratarea anumitor conditii medicale, printre care se numara:
- transpiratia excesiva in zona axilelor (hiperhidroza axilara);
- tumorile grase benigne (lipoamele);
- tulburarile de metabolizare a grasimilor (lipodistrofia);
- marirea anormala a tesutului mamar barbatesc (ginecomastia sau pseudoginecomastia);
Principalele conditii impuse de efectuarea unei liposuctii sunt:
- greutatea corporala normala;
- absenta problemelor de sanatate cronice;
- statutul de nefumator;
Persoanele care sufera de obezitate nu pot lua in calcul varianta liposuctiei, intrucat este imposibila aspiratia grasimii de la nivelul intregului corp in conditii de siguranta. In plus, indepartarea grasimii prin lipoplastie dintr-un singur punct in cazul unei persoane obeze conduce la asimetria estetica a corpului acesteia.
Eficienta liposuctiei
SusEficienta liposuctiei este de regula maxima, daca s-a urmarit corectarea unor regiuni mici ale corpului. In schimb, daca pacientul continua sa ia in greutate dupa interventie, depozitele de grasime pot sa reapara, chiar si in alte zone.
Forma remodelata a corpului este vizibila imediat dupa procedura, iar imbunatatirile estetice continua sa evolueze pe masura ce inflamatiile dispar de-a lungul procesului de recuperare. Efectele complete ale liposuctiei pot deveni sesizabile dupa mai multe luni sau chiar un an de la interventie.
Un inconvenient al liposuctiei este acela ca operatia poate lasa in urma pielea lasata, fiind nevoie de aproximativ 6 luni pentru recapatarea tonusului tesutului cutanat. In functie de elasticitatea pielii, retractia ei poate sa varieze de la o persoana la alta. Pacientii care se asteapta sa slabeasca cu ajutorul liposuctiei sunt de regula dezamagiti dupa aceasta interventie chirurgicala.
Riscurile liposuctiei
SusRiscurile liposuctiei efectuate de un medic estetician experimentat sunt mici, insa ele cresc exponential, pe masura ce sunt tratate mai multe zone sau regiuni extinse. In acest caz, pot sa apara diverse complicatii, printre care se numara
- umflaturi, vanatai, durere si senzatii de amorteala temporare in regiunile tratate;
- iritatii si cicatrice minore in zonele in care au fost introduse tuburile de aspiratie;
- piele lasata si ridata;
- forma neregulata a conturului corporal;
- acumulare de fluid in tesuturi;
- infectii;
- punctia organelor interne (cand canulele penetreaza prea adanc pielea);
- tulburari cardiace si renale (pe fondul schimbarilor bruste aparute la nivelul fluidelor din corp);
Liposuctia este interzisa persoanelor cu afectiuni cardiace grave, boli coagulante (trombofilia) si femeilor insarcinate.
Cele mai noi alternative ale liposuctiei
SusExista o serie de tratamente injectabile noi promovate de unii medici esteticieni, care promit dizolvarea grasimilor fara o interventie chirurgicala invaziva.
Mezoterapia este una dintre aceste proceduri care presupune folosirea de injectii pentru reducerea stratului de grasime, denumita dupa numele stratului de piele in care sunt efectuate injectiile. Substantele injectate in tesuturile grase sunt menite sa elimine legaturile fibroase care inglobeaza grasimea si ii dau aspectul specific.
Asociatia Americana a Chirurgilor Esteticieni a prezentat rezultatele unui studiu efectuat in anul 2006, asupra efectelor injectarii subcutanate a unei substante numite colagenese, o enzima care dizolva colagenul si distruge fibrele implicate in formarea celulitei.
Cercetatorii au descoperit ca masurile corporale ale pacientilor nu s-au modificat dupa efectuarea acestei proceduri, insa pielea a ramas cu un aspect mai tonifiat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Antiretroviralele HIV – aderenta la tratament si efectele secundare
- Abdominoplastia, solutia rapida pentru un abdomen atractiv
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Liposuctia (sub barbie)
- Liposuctia (coapse)
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Liposuctia (abdominala)
- Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima
- Liposuctia: riscuri si beneficii