Semne si cauze ale imbatranirii premature
Ce este imbatranirea prematura
SusOdata cu timpul, corpul uman imbatraneste in mod natural. Imbatranirea prematura insa reprezinta aparitia semnelor de imbatranire inainte de varsta de 40-45 de ani. Imbatranirea prematura duce la aspect de organism mai batran decat in realitate.
Cuprins articol
Semne ale imbatranirii premature
Sus1. Pete solare
Petele solare, numite si petele de imbatranire, sunt mici formatiuni inchise la culoare, aplatizate, ce apar in urma expunerii excesive la soare. Atunci cand apar prematur, cauza poate fi expunerea indelungata la soare incepand cu varste tinere. Aceste pete hiper-pigmentate apar la nivelul fetei, pe fata dorsala a mainilor, pe antebrate si in orice alta zona expusa frecvent la soare.
In mod normal acestea apar dupa varsta de 40 de ani.
2. Subtierea mainilor
In timp, straturile superficiale de la nivelul mainilor, compuse din piele si tesut subcutanat, incep sa se subtieze intrucat isi pierd din colagen si alte proteine structurale ce confera forma pielii. Mainile incep sa arate mai fragile, mai subtiri, cu vene proeminente si riduri.
3. Inflamatie sau hiperpigmentare la nivelul pieptului
Multe persoane dezvolta aceste regiuni discolorate la nivelul pieptului, atunci cand inainteaza in varsta. Similare petelor solare, si aceasta hiperpigmentare toracica poate fi cauzata de expunerea la soare. Prezenta altor afectiuni dermatologice precum eczema poate de asemenea induce hiperpigmentare la acest nivel.
4. Piele uscata, cu sau fara mancarime
Pielea incepe sa isi piarda din hidratare pe masura ce inaintam in varsta, fiind mai uscata. Deseori poate aparea si mancarimea si o tendinta la exfoliere spontana.
5. Riduri si piele lasata
Pe masura ce pielea isi pierde din cantitatea de colagen, aceasta nu mai este la fel de intinsa si neteda, dezvoltand cute sub forma de riduri si dand deseori impresia de exces de piele sau ,,piele lasata’’. Puteti observa acest aspect in regiuni cu muschi intens utilizati, precum pielea fetei, coapselor, bratelor, insa poate aparea oriunde pe suprafata corpului.
6. Caderea parului
Desi exista numeroase cauze ale caderii parului ce nu sunt legate de varsta, imbatranirea este una dintre cauzele cele mai frecvente de cadere a parului.
Parul devine mai rar pe masura ce imbatranim, deoarece celulele ce asigura regenerarea parului imbatranesc si ele. Echilibrul hormonal, dieta zilnica si mediul in care traiti influenteaza varsta la care apare caderea parului legata de inaintarea in varsta.
Pana la 40% dintre femeile cu varsta de peste 70 de ani experimenteaza caderea parului. Barbatii observa acest semn mai devreme, incepand cu varsta de 50 de ani.
Cauze
SusDe cele mai multe ori, imbatranirea prematura este cauzata de factori ce pot fi controlati, preveniti si evitati. Imbatranirea prematura este astfel numita si imbatranire extrinseca, fiind un proces influentat de factori externi.
Intrucat majoritatea semnelor de imbatranire se vad la nivelul pielii, o cauza majora a imbatranirii premature este expunerea la soare sau la alte tipuri de raze UV:
• Expunerea la soare poate cauza multe afectiuni dermatologice. Razele UV solare imbatranesc pielea mult mai repede decat ar imbatrani in mod natural, prin procesul numit fotoimbatranire. Expunerea excesiva la soare este responsabila de 90% din modificarile vizibile ce apar odata cu inaintarea in varsta. Razele solare distrug celulele, iar regenerarea devine limitata.
• Lumina cu infrarosu sau cu energie inalta este responsabila de restul de 10% dintre semnele imbatranirii. Aceasta lumina este emisa de dispozitive electronice sau de aparate de bronzare artificiala.
Alti factori de mediu sau ce tin de stilul de viata, ce cauzeaza imbatranire prematura, includ:
• Fumatul. Toxinele din nicotina continuta in tigari vor altera celulele din organism, vor degrada colagenul si fibrele elastice din piele. Astfel fumatul favorizeaza aparitia ridurilor, a pielii uscate si subtiri.
• Dieta nesanatoasa. Din ce in ce mai multe studii ne demonstreaza ca dieta bogata in zahar si alimente procesate va cauza imbatranire prematura. Pe de alta parte, dietele sanatoase, bazate pe plante, previn modificarile tegumentare induse de imbatranire.
• Consumul de alcool. Alcoolul deshidrateaza pe termen lung, distrugand pielea in timp.
• Lipsa de somn. Somnul prea putin sau de calitate proasta favorizeaza imbatranirea prematura
• Stresul. Atunci cand suntem stresati, organismul elibereaza cantitati mari de cortizol, un hormon ce interfereaza cu substantele de la nivelul pielii. In majoritatea cazurilor, imbatranirea prematura este rezultatul obiceiurilor de viata si a factorilor externi la care ne-am expus de-a lungul timpului.
In cazuri rare insa, anumite afectiuni pot produce semne de imbatranire prematura:
• Sindromul Bloom
• Sindromul Cockayne
• Displazia mandibuloacrala
• Sindromul Rothmund-Thomson
• Sindromul Werner
Tratament
SusImbatranirea prematura nu poate fi tratata, ci doar prevenita. Totalitatea obiceiurilor noastre zilnice, incepand de la varsta de adult tanar (20-25 de ani), ne va influenta direct varsta la care apar semnele de imbatranire.
Obiceiurile sanatoase pot astfel preveni imbatranirea prematura:
• Evitati expunerea excesiva la soare. Luati intotdeauna masuri pentru a va proteja de soare, atat in sezonul cald cat si in cel rece. Purtati crema cu factor de protectie solara zilnic, ca parte din rutina, indiferent de anotimp. Purtati imbracaminte care sa va protejeze si accesorii precum palaria si ochelarii de soare.
• Renuntati la fumat. In plus fata de toate efectele negative asupra sanatatii, fumatul cauzeaza imbatranire prematura si este cu siguranta un factor ce poate fi modificat si controlat.
• Consumati mai multe fructe si legume. Intr-o dieta orientata catre sanatate si imbatranire naturala, fructele si legumele proaspete sunt esentiale.
• Renuntati sau limitati consumul de alcool.
• Faceti sport. Activitatea fizica regulata imbunatateste circulatia si sistemul imunitar, promovand astfel o imbatranire sanatoasa, naturala.
• Ingrijiti-va pielea. In functie de tipul de ten si de nevoile sale, consultati un medic dermatolog pentru a descoperi ingrediente benefice tenului. Medicul va poate oferi recomandari si cu privire la masuri de igiena de baza, dar foarte importante. Evitati produsele de ingrijire sau de machiaj ce va irita pielea, atat la nivelul fetei cat si pe corp.
• Limitati stresul zilnic. Gasiti metode de relaxare care functioneaza pentru dumneavoastra, pentru a scadea nivelul de stres zilnic.
• Imbunatatiti calitatea somnului. Discutati cu medicul despre cum puteti avea un somn mai odihnitor.
Concluzie
SusSemnele imbatranirii premature pot aparea oricand in timpul vietii de adult, fiind semne ce nu tin de imbatranirea naturala, sanatoasa, ci de una prematura, inainte de varsta de 40 de ani. Preventia este intotdeauna cheia, in special atunci cand vine vorba de procesul de imbatranire. Ingrijiti-va pielea, mentineti un stil de viata sanatos si evitati expunerea la soare, pentru a evita imbatranirea prematura.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/premature-aging#signs-to-watch-for
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Informatii importante despre celulele stem in ingrijirea pielii
- Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford
- 14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire
- Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele
- Ingrijirea tenului
- Dieta anti-imbatranire
- Cum sa imbatranim sanatos
- De ce imbatranim - teorii si efecte
- Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite