Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie potrivita

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2021
Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie potrivita

Dupa un lung sir de zile ploioase, vara pare ca si-a intrat, in sfarsit, in drepturi. Gandul nostru deja zboara la mult-asteptatul concediu pe care nu concepem sa il petrecem altfel decat la malul marii, sub soarele dupa care am tot tanjit in ultima vreme.

Chiar daca suntem nerabdatori sa petrecem cat mai mult timp in aer liber vara aceasta, este foarte important sa fim precauti si sa cunoastem riscurile expunerii prelungite la soare. Radiatiile ultraviolete sunt responsabile pentru aparitia numeroaselor boli de piele si nu numai.

Afla care sunt riscurile la care suntem predispusi cand nu ne protejam corect de razele UV, dar si cum ne putem proteja de efectele mai putin placute ale caniculei si ale expunerii prelungite la soare!

Ce riscuri se ascund in spatele unui bronz atat de dorit de multi dintre noi?

Bronzul a devenit un accesoriu de nelipsit, in special pentru femei. Pielea aurie, bronzata, ramane un etalon pentru frumusete in ciuda recomandarilor de specialitate cu privire la efectele daunatoare ale supraxpunerii la soare. Ceea ce nu multi stiu, insa, este ca bronzul este mecanismul prin care organismul nostru incearca sa se protejeze de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete. Razele ultraviolete provoaca degradarea ADN-ului celular, iar celulele oielii se apara de acest efect producand melanina, acel pigment care ofera nuanta aurie a pielii cand este bronzata si care are rolul de a absorbi radiatiile.

Atunci cand petrecem mult timp la soare, in intervalele orare neindicate, pielea noastra trece prin mai multe modificari, la nivel de textura (fotoimbatranire, pierderea elasticitatii pielii, aparitia petelor solare si a ridurilor), dar si dincolo de acest lucru, crescand riscul pentru diferite tipuri de cancer de piele.

Asadar, bronzul nu este altceva decat o reactie a pielii fata de un factor nociv.

Efectele radiatiilor solare asupra organismului

Pe langa fotoimbatranire, expunerea prelungita la soare poate favoriza aparitia sau agravarea anumitor afectiuni. Alergiile solare, de exemplu, atunci cand cantitatea de soare sau expunerea la lumina ultravioleta depaseste capacitatea pigmentului numit melanina de a proteja pielea.

Exista mai multe tipuri de alergii solare, printre care: eruptia polimorfa la lumina (fotosensibilitatea), dermatita cronica actinica, urticaria solara, fotodermatita.

Eruptia polimorfa la lumina sau fotosensibilitatea este cel mai comun tip de alergie cauzata de soare. Apare la cateva minute sau ore dupa expunerea la soare. Pielea se inroseste si apar umflaturi mici (papule) galbui sau albicioase care provoaca mancarime. Deseori se manifesta in zona gatului, pe brate sau pe fata, iar simptomele dispar in cateva zile daca zona afectata este protejata de soare.

Dermatita cronica actinica poate provoca leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste si insotite de mancarime, in zona fetei, scalpului, spatelui si a partilor laterale ale gatului, toracelui superior si a mainilor. Simptomele sunt similare cu simptomele provocate de contactul direct cu un alergen, cu cele ale dermatitei de contact, de exemplu.

Urticaria solara apare la cateva minute de la expunerea la soare si se manifesta prin eruptie urticariana, mancarimi si aparitia de pustule. Acest tip de alergie poate afecta si zonele de piele acoperite de haine prin care pot patrunde razele UV si predispusi sunt, in special, varstnicii. De regula, simptomele se amelioreaza la cateva ore dupa expunerea la soare.

Fotodermatita apare la persoanele cu piele sensibila, deschisa la culoare, ca urmare a reactiei exagerate a sistemului imunitar la contactul cu radiatiile ultraviolete.

Principalele simptome sunt eczeme, eruptie cutanata pruriginoasa pe zonele expuse: decolteu, gat, brate, maini, picioare, roseata, vezicule, toate insotite sau nu de mancarime.

Pe langa alergiile solare, odata cu expunerea prelungita la soare alunitele isi pot modifica forma si se pot transforma in cancer de piele. Eczemele, cuperoza sau rozaceea pot fi si ele agravate de expunerea la soare.

Insolatia este un alt efect negativ al expunerii prelungite la soare. Principalele simptome sunt: greata si stari de voma, senzatia puternica de sete, oboseala si uneori febra.

Expunerea excesiva la soare poate duce la aparitia melanomului malign, cea mai grava forma de cancer de piele. Melanomul este respinsabil pentru majoritatea deceselor cauzate de cancerul cutanat, iar medicii trag un semnal de alarma si spun ca numarul cazurilor de melanom este in crestere de cel putin trei decenii. Cei mai predispusi sunt persoanele cu piele foarte deschisa la culoare sau care in trecut, mai ales in copilarie, au petrecut foarte mult timp la soare. De asemenea, melanomul poate fi mostenit genetic. Sansele de a face melanom sunt de opt ori mai mari daca in familie au existat astfel de cazuri.

Efectele radiatilor ultraviolete pot aparea si la nivelul ochilor, prin afectiuni precum fotoconjunctivita sau fotokeratita. Aceste riscuri pot fi evitate, insa, prin folosirea ochelarilor de soare potriviti.

Alunitele si expunerea la soare. Cand ar trebui sa faci o vizita la dermatolog?

Majoritatea oamenilor au intre 1 si 100 de alunite pe corp si pe masura ce numarul creste, cresc si factorii de risc pentru dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de piele.

Vestea una este ca cele mai multe alunite sunt inofensive, nu toate se transforma in cancer de piele. Exista, insa, si alunite periculoase, care trebuie urmarite in asa fel incat sa nu se transforme in pericole pentru sanatate.

Alunitele bune, inofensive, sunt simetrice, au o culoare uniforma si nu masoara mai mult de 6 mm. Alunitele periculoase sunt mai mari, au o structura asimetrica si o margine neregulata. Exista o anumita regula pentru urmarirea alunitelor si pentru a stabili cat de periculoase sunt sau nu - REGULA ABCDE care se refera la:

A - asimetrie. Alunitele sunt, in general, simetrice. O forma asimetrica ar putea indica o problema cutanata;

B - border, cuvant care se refera la marginea alunitei. Daca alunitele nu sunt perfect ocnturate si sunt difuze sau inegale, e cazul sa mergi la dermatolog;

C - culoare. Daca alunita nu are o culoare uniforma, se impune un control dermatologic;

D - dimensiune. In general, alunitele periculoase sunt mai mari de 6 mm;

E- evolutie. Daca observi ca o anumita alunita si-a modificat culoarea, dimensiunea sau textura in ultima perioada, e cazul sa mergi la medic.

Un indiciu extrem de important, pe langa modificarile de forma, culoare etc ale alunitelor, este rapiditatea cu care aceste schimbari au loc. Nu toate alunitele potential periculoase se transforma in cancer, insa expunerea la soare poate creste acest risc. In plus, nu tot ce avem pe piele sunt alunite. Exista papiloame, angioame (alunitele rosii) sau cheratoze pe care este bine sa le evalueze un medic dermatolog cel putin o data pe an sau de fiecare data cand se observa modificari la nivelul lor.

Controlul alunitelor presupune, in prima parte, examenul clinic, prin care medicul examineaza toate alunitele de pe corp. A doua parte consta in dermatoscopie, prin care cu ajutorul unui aparat special medicul poate vedea mai in detaliu structura alunitelor pe care le considera periculoase. Daca medicul va considera o alunita periculoasa, va recomanda eliminarea chirurgicala.

Efectele soarelui asupra tenului. Ajuta soarele in caz de acnee?

Fara dar si poate, tenul are cel mai mult de suferit in urma expunerii la soare. Pielea se usuca, ridurile se adancesc, apare imbatranirea prematura a pielii care isi pierde din elasticitate, precum si inesteticele pete pigmentare. Practic soarele este responsabil pentru cel putin 90% din probleme tenului. Pe langa acestea, se mai adauga si efectele caldurii si vantului, care conduc la deshidratarea tenului si la o imbatranire prematura a pielii.

Cei care au un ten sennsibil, alergic sau uscat trebuie, cu atat mai mult, sa se fereasca de expunerea prelungita la soare, avertizeaza specialistii, in special persoanele care sufera de acnee. Tenul gras, predispus la acnee are nevoie de o ingrijire speciala vara, intrucat praful si murdaria infunda porii, iar caldura excesiva ofera bacteriilor un mediu propice pentru a se dezvolta.

Mitul cu privire la faptul ca soarele face bine acneei este doar atat, un simplu mit. Medicii dermatologi sustin ca timpul indelungat petrecut sub razele soarelui nu face altceva decat sa usuce pielea si sa creasca productia de sebum, ceea ce poate agrava eruptiile acneice. Prea mult timp petrecut la soare ar putea face cosurile mult mai dureroase si mai severe decat inante.

Ca sa iti protejezi tenul de razele UV este foarte important sa te hidratezi, sa aplici o crema cu factor de protectie ridicat, de 30 sau 50 si sa limitezi timpul petrecut in aer liber.

Cum ne protejam corect de soare si cum alegem produsele cu factor de protectie solara?

In primul rand, pentru a ne proteja de soare este indicat sa nu ne expunem la soare in intervalul orar 10:00 - 17:00, chiar 18:00 in zilele caniculare.

Hidratarea este, iarasi, esentiala in zilele caniculare, la fel si aplicarea pe piele a unui produs de protectie solara cu factor de protectie de cel putin 30. Produsul trebuie sa protejeze atat impotriva radiatiilor UVA, cat si impotriva radiatiilor UVB. Dar cum alegem corect protectia solara? SPF 30 sau SPF 50?

Ei bine, cremele cu factor de protectie 30 blocheaza radiatiile UVB in proprtie de 97%, in timp ce un produs cu SPF 50 protejeaza pielea in proportie de 99%. Insa un aspect de care prea putini tin cont este acela ca factorul de protectie trebuie ales in functie de tipul de piele.

De exemplu, persoanele cu o piele deschisa la culoare, sunt cele mai expuse radiatiilor UVB. Prin urmare, ele au nevoie de protectie mare, de minimum 30 cand se expun ocazional la soare, si de 50 in cazul expunerii prelungite (la plaja, piscina, cand petrec multe ore in aer liber etc).

Pentru o piele normala, fara probleme, este indicat un factor de protectie solara mediu, intre 15 si 30, la fel si in cazul pielii inchise la culoare, indiferent de timpul petrecut la soare.

In cazul copiilor, cu o piele mult mai sensibila decat cea a adultilor, lucrurile stau putin diferit. In sensul ca medicii nu recomanda expunerea la radiatiile UV inaintea varstei de 6 luni. Dupa acest prag, se recomanda folosirea unei lotiuni cu factor de protectie ridicat, de minimum 30, special conceputa pentru copii, intrucat contine ingrediente sigure, care nu pot provoca reactii alergice nedorite.

Atunci cand aplicam un produs de protectie solara pe pielea adulta, trebuie sa tinem cont de cateva reguli. Spre exemplu, orice crema de protectie solara se aplica cu cel putin 15-30 de minute inainte de expunerea la soare, astfel incat produsul sa se absoarba in piele.

Apoi, daca suntem la mare sau la piscina si intram in apa, produsul trebuie reaplicat ori de cate ori iesim din apa. Altfel, cremele cu SPF trebuie reaplicate o data la doua ore pentru a-si mentine eficienta.

Produsele cu factor de protectie solara trebuie aplicate intr-un strat generos. Este nevoie de aproximativ 30 de grame de crema pentru a acopri zonele expuse ale pielii.

Iarasi, foarte important, este aplicarea produselor cu SPF si in zilele innorate, intrucat radiatiile UV penetreaza norii.

Care sunt recomandarile noastre cu privire la produsele pentru protectie solara? Gama ANTHELIOS de la La Roche Posay este un pionier pe piata protectiei solare.

Protectia sa foarte ridicata cu spectru larg este rezultatul a peste 30 de ani de cercetari clinice avansate in domeniul produselor de protectie solara si al pielii sensibile la soare.

Gama ANTHELIOS cuprinde produse destinate fiecarui tip de ten si fiecarei nevoi de protectie solara. Poti alege intre creme, lotiuni si spray-uri cu factor de protectie 30 sau 50, in functie de tipul tau de piele, dar si produse pentru pielea copiilor, cu protectie ultraridicata, rezistente la apa.

In gama ANTHELIOS de la La Roche Posay se regasesc si produse cu protectie solara pentru piele intoleranta, reactiva sau cu tendinta alergica, dar si pentru pielea sensibila.

Descopera si tu produsele din gama ANTHELIOS de la La Roche Posay!


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate