Operatia pentru barbia dubla (gusa)
Ce este interventia pentru barbia dubla
SusInterventia chirurgicala pentru barbia dubla reprezinta acea operatie in care se indeparteaza pielea si tesutul subcutanat in exces din zona gatului. Aceaste tesuturi in exces creeaza o gusa deseori deranjanta pentru pacienti. Operatia este realizata de catre medicul chirurg plastician.
Cuprins articol
Tipuri de operatie
SusIn functie de nevoile si preferintele pacientului, medicul poate alege una sau o combinatie dintre mai multe proceduri precum:
- Liposuctia barbiei: prin liposuctie se extrage grasimea in exces de sub piele, grasime ce formeaza acea gusa.
- Submentoplastia: tesutul adipos este indepartat, insa tehnica se concentreaza strict pe zona gatului si sub barbie, implicand remodelarea regiunii
- Lifting: aceasta procedura este mai extensiva, mai complexa, fiind implicate si interventii asupra musculaturii gatului
- Injectii: atunci cand nu exista mult tesut adipos in exces, injectiile medicamentoase pot fi o optiune pentru a reduce aspectul de gusa sau barbie dubla
Dintre acestea, operatiile propriu-zise, mai complexe, sunt lifting-ul si submentoplastia. Restul interventiilor pot fi utilizate complementar, inainte sau dupa operatie, pentru a imbunatati rezultatele.
Indicatii
SusPielea si tesutului adipos de la nivelul barbiei si zonei de sub barbie pot sa isi piarda din fermitate sau sa devina mai voluminoase odata cu varsta sau in urma acumularii si pierderii in greutate.
Interventia chirurgicala poate fi recomandata pentru:
• A elimina complet aspectul de barbie dubla
• A imbunatati aspectul si a reda estetica unei persoane tinere
• A reduce ridurile si pielea lasata
• A indeparta pielea in exces
Este o interventie comuna, fiind realizata adesea, in special in SUA.
Inainte de interventie
SusDaca va doriti aceasta interventie, veti avea in primul rand o consultatie cu medicul dumneavoastra plastician.
Cu acesta veti discuta care sunt dorintele dumneavoastra, istoricul medical, tratamentul pe care il urmati in cazul in care exista etc. Medicul va va examina intreaga zona si va determina ce procedura ar fi potrivita, in functie de cantitatea de tesut subcutanat si tegumentar prezenta. Acesta va face de asemenea si poze ale zonelor de interes, pentru a le avea ca reper inainte de operatie si pentru a le compara cu rezultatul post-operator.
In functie de istoricul pacientului se vor afla eventualele contra-indicatii pentru aceasta interventie, iar daca sunteti un candidat potrivit, veti avansa in planul de tratament. Veti primi o fisa de consimtamant, informatii cu privire la interventie si o programare in acord comun medic-pacient.
Daca sunteti fumator, medicul va va ruga sa nu mai fumati pentru cat mai mult timp posibil inainte de operatie. Este posibil si sa fie nevoie de intreruperea unor tratamente medicamentoase si de realizarea analizelor complete de sange.
In timpul interventiei
SusMajoritatea acestor operatii se realizeaza in spital pe sectia de chirurgie estetica sau in clinica unde lucreaza medicul dumneavoastra. Durata sa este variabila, de la 45 de minute pana la cateva ore. Echipa medicala va va pregati pentru operatie si va pregati si sala de operatie.
Operatia se realizeaza sub anestezie generala, ceea ce inseamna ca veti fi adormit pe tot parcursul interventiei.
Medicul va realiza incizii incepand de la nivelul urechii in jos, la nivelul zonei de interes, dupa care va scoate tesutul in exces si va repozitiona tesutul ramas pentru a se creea aspectul dorit. Tehnica de liposuctie poate fi adaugata, in care se va aspira grasimea in exces.
La final se realizeaza sutura tesuturilor si se aplica bandaje pentru a permite vindecarea.
Dupa interventie
SusMajoritatea pacientilor pot merge acasa in aceeasi zi, cu un insotitor, sau cel mult a doua zi dupa interventie. Este posibil sa aveti unul sau mai multe tuburi instalate la nivelul gatului, ce vor drena lichidele in exces.
Medicul si echipa sa va vor oferi instructiuni cu privire la ingrijire si recuperare:
• Evitati aplicarea de gheata sau alte materiale reci pe zona operata
• Schimbati pansamentele periodic
• Mentineti capul usor ridicat constant
• Limitati miscarile gatului, pe cat posibil
• Evitati expunerea la soare, in primele zile
• Veniti la controlul post-operator
Riscuri si complicatii
SusInterventiile chirurgicale estetice la nivelul barbiei sunt de regula sigure, insa orice procedura vine cu anumite riscuri posibile, pe care medicul vi le va explica inainte.
Complicatiile ce pot aparea includ:
• Asimetrie usoara a fetei sau barbiei
• Hemoragii si tromboze locale
• Efecte adverse ale anesteziei, precum greata si varsaturile
• Caderea parului in locul inciziei
• Hematom local
• Vindecare nepotrivita a inciziei chirurgicale
• Infectie
• Durere sau tumefiere ce dureaza mai mult decat normal
• Discoloratii sau hiperpigmentari a pielii in locul inciziei
• Rezultate nesatisfacatoare, cu eventuala reinterventie
Recuperare si prognostic
SusDupa o interventie pentru barbia dubla, este normal sa aveti un anumit disconfort, tumefiere si vanatai la nivelul inciziilor. Puteti simti o usoara strangere la nivelul pielii, de asemenea. Toate aceste efecte vor disparea in primele 2 saptamani post-operator.
Inciziile se recupereaza insa complet doar dupa cateva luni, cand cicatricea va avea aspectul final. Majoritatea pacientilor se pot intoarce la munca si la activitatile obisnuite in 1-2 saptamani. Recuperarea poate insa varia de la persoana la persoana.
Cand ar trebui sa sun la medic
SusEchipa medicala va va spune cand este consultatia post-operatorie, dar si consultatiile ulterioare.
Mergeti insa la medic chiar si fara programare, daca apar semne precum:
• Hemoragii, roseata sau tumefiere la locul inciziei
• Febra si frisoane
• Durere toracica
• Durere ce nu este ameliorata de antiinflamatoare uzuale
• Greata si varsaturi
Concluzie
SusDaca aveti o barbie dubla sau aspect de gusa, interventia chirurgicala estetica poate fi o varianta pe care sa o luati in considerare. Medicul chirurg plastician poate remodela zona de sub barbie, indepartand tesutul in exces si imbunatatind aspectul general al regiunii. Discutati cu medicul, la consultatie, despre riscurile procedurii si eventualele contra-indicatii.
Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/double-chin-surgery-what-you-need-to-know
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21534-double-chin-surgery
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Chirurgie plastica
- Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
- Dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Articole recomandate
- Ingrijirea pielii prin metode naturale
- Foliculita - generalitati
- Sarcina pe saptamani
- Cearcanele – forme si remedii
- Ingrijirea pielii la barbati
- Boala Parkinson nu este doar un tremurat
- Gusa tiroidiana
- Boala Basedow Graves (gusa exoftalmica)
- Conf. dr. Diana Paun: Cand necesita gusa endemica tratament chirurgical
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente