Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Machiajul: afectiuni provocate

Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2012

Generalitati

Sus
Machiajul: afectiuni provocate

Purtatorii de lentile de contact, persoanele cu piele sensibila sau care manifesta alergii sunt cele mai predispuse la aparitia problemelor determinate de utilizarea produselor de machiaj pentru ochi. Cu toate acestea oricine foloseste produse de make-up pentru ochi trebuie sa cunoasca anumite reguli de baza care pot ajuta la prevenirea afectiunilor sau a unei infectii.

Machiajul este adesea responsabil pentru unele dintre afectiunile ochiului si poate contribui la declansarea urmatoarelor conditii:
- dermatita alergica de contact;
- infectii;
- lacrimarea ochilor;
- uscarea ochilor;
- traumatisme la nivelul ochilor;
- inflamatie cronica;
- salazion.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce fel de probleme pot sa apara?
  3. Aplicarea cu prudenta a machiajului ochilor
  4. Masuri de precautie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce fel de probleme pot sa apara?

Sus

Cea mai serioasa problema legata de machiajul ochilor implica afectiuni la nivelul corneei, care pot avea loc deseori in urma utilizarii produselor cosmetice. Rimelul sau creionul de ochi poate zgaria corneea. Ocazional, o eroziune corneana se poate infecta si se poate transforma intr-un ulcer cornean care poate duce chiar si la orbire. Leziunile corneei sunt, de obicei, dureroase si necesita intotdeauna o atentie medicala prompta.

Toate produsele de make-up pentru ochi contin conservanti care au rolul de a impiedica formarea bacteriilor. Cu toate acestea, in cazul in care nu se iau anumite masuri de precautie, se pot dezvolta in continuare bacterii pe piele, dupa utilizare. La unele femei se va dezvolta frecvent conjunctivita ca urmare a contactului si contaminarii ochilor cu produsele sau aplicatoarele de machiaj.

Desi conservantii protejeaza partial pielea impotriva infectiilor, acestia pot irita ochii si pielea persoanelor sensibile. In plus, unii oameni pot fi alergici la arome sau alte ingrediente din compozitia produselor cosmetice. In cazul acestora apare lacrimarea, mancarimea si roseata ochilor sau umflarea si exfolierea pleoapelor. Ar putea fi necesar ca persoanele alergice sa incerce diferite produse hipoalergenice pana cand vor descoperi unul pe care il vor putea utiliza in siguranta.

Aplicarea cu prudenta a machiajului ochilor

Sus

Unii medici sunt destul de ingrijorati cu privire la modul in care unele persoane isi machiaza ochii. Machiajul ochilor este aplicat deseori in partea superioara a glandelor pleoapelor, numite glande meibomiene. Aceste glande joaca un rol crucial in crearea unui mediu sanatos al ochiului si atunci cand acestea sunt blocate, se vor dezvolta salazioane dureroase, uscaciunea si iritarea ochilor. Unele persoane pot fi alergice la unele dintre ingrediente si conservanti si pot dezvolta dermatita alergica. Utilizarea din abundenta a rimelului creste riscul aparitiei leziunilor pigmentate care apar pe partea alba a ochiului.

Sfaturi pentru folosirea in siguranta a cosmeticielor pentru ochi:
- Liniile cu creionul dermatograf se vor trasa in afara liniei genelor pentru a se evita contactul direct al cosmeticelor cu ochiul;
- Creionul dermatograf va fi ascutit si se va folosi cu atentie, pentru ca lemnul sau varful acestuia sa nu zgarie ochiul sau pleoapa;
- Se vor inlocui cosmeticele la fiecare sase luni pentru a se evita contaminarea pielii cu bacterii;
- Nu se va folosi niciodata un aplicator vechi intr-un produs cosmetic noua;
- Chiar daca dischetele demachiante sunt proiectate pentru utilizarea in jurul ochiului, acestea il pot irita. Se vor folosi cu atentie si se va evita introducerea acestora in ochi;
- Dupa orice infectie a ochiului, cum ar fi conjunctivita se vor cumpara produse noi de machiaj;
- Niciodata nu se vor aplica produse de machiaj pentru ochi intr-un vehicul in miscare, pentru evitarea accidentelor;
- Nu se va folosi niciodata saliva pentru stergerea sau subtierea produselor de machiaj. Saliva contine bacterii existente in cavitatea bucala;
- Nu se vor folosi ace sau scobitori pentru a se separa genele lipite;
- Daca se va utiliza un ondulator de gene, acesta trebuie sa fie din cauciuc moale, nu rigid. Se va folosi intotdeauna ondulatorul de gene dupa aplicarea rimelului. Persoanele alergice la nichel nu trebuie sa foloseasca ondulatorul de gene, intrucat scheletul metalic contine nichel;
- Se va consulta medicul oftalomolg daca se suspecteaza o afectiune a ochiului, declansata de cosmetice

Masuri de precautie

Sus

Exista masuri speciale pe care le pot lua purtatorii de lentile de contact?
Persoanele care poarta lentile de contact sunt predispuse la zgarierea corneei sau ulcer cornean daca lentilele de contact nu sunt cele potrivite pentru ei sau daca patrund diverse particule sub lentila. In plus, lentilele de contact pot fi contaminate cu uleiuri, reziduuri si diverse tipuri de bacterii care se regasesc in produsele cosmetice.

Masuri simple de precautie care pot reduce la minim sansele de contaminare:
- Lentilele de contact se vor introduce inainte de aplicarea machiajului si se vor scoate inainte de inlaturarea machiajului. Se vor spala intotdeauna mainile inainte de a atinge lentilele de contact. Se va aplica o cantitate cat mai mica de machiaj aproape de interiorul ochiului;
- Se vor achizitiona produse proaspete de machiaj la fiecare trei-patru luni;
- Se va evita folosirea de produse cosmetice care se pot descompune sau ale caror particule pot patrunde in ochi;
- Nu se vor machia ochii inainte aplicarea lentilelor de contact.

Ce se va face daca in timpul machiajului, ochiul este lezat?
Daca o persoana si-a ranit ochiul in timp ce se machiaza este important ca ochiul sa fie cat mai curand examinat de medic. Uneori un prejudiciu minor se poate agrava fara ingrijire medicala corespunzatoare. Daca este posibil, se vor testa produsele cosmetice pentru a se detecta daca acestea contin sau nu bacterii. Se va urma sfatul medicului cu privire la momentul in care se poate relua machiajul ochilor.

Cand pot fi machiati ochii dupa o interventie chirurgicala la nivelul ochilor?
Medicul chirurg va oferi instructiunile adecvate cu privire la utilizarea de produse cosmetice inainte si dupa interventia chirurgicala. Pentru a se evita contaminarea cu bacterii, nu se vor folosi produse de machiaj cateva zile inainte de operatie. In functie de tipul de interventie chirurgicala, se va putea permite reluarea utilizarii machiajului dupa doar cateva zile. Produsele pe baza de apa vor necesita mai putina frecare pentru indepartare si sunt recomandate in perioada necesara vindecarii ochiului.

Folosite in mod corespunzator, cosmeticele pot contribui la frumusetea ochilor in conditii de siguranta.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate