Ingrijirea pielii in sezonul rece
Sezonul rece vine cu o accentuare a suferintelor pielii, mai ales in ceea ce priveste uscaciunea si toate afectiunile asociate ei; in general, extremitatile sunt cel mai expuse frigului.
Iata cateva afectiuni destul de frecvente in cazul adultilor care cunosc agravare in sezonul rece.
Dermatita mainilor - frecventa mai ales la femei se caracterizeaza prin roseata, descuamare, fisuri ce apar pe dosul mainilor sau pe pulpa degetelor; contactul prelungit cu substante agresive, de tipul detergentilor, spalarea frecventa a mainilor, folosirea unor sapunuri antibacteriene prea agresive, expunerea la frig, uscaciunea accentueaza predispozitia spre eczema.
Dermatita atopica – este afectiunea ce caracterizeaza mai ales varsta copilariei, regasibila si la adult, mai ales sub forma unor stigmate de atopie - eczema mainilor si a buzelor, uscaciunea cutanata importanta.
Afectiunea se caracterizeaza printr-un deficit al barierei protectoare a pielii, care antreneaza evaporarea accelerata a apei din piele, urmata de uscaciune, plus o reactivitate anormala a sistemului imun la factorii de mediu; perioadele de stres, fie fizic sau psihic, aduc exacerbari ale afectiunii.
Radiatia ultravioleta de la soare e factor benefic pe piele, insa iarna, deficitul acesteia duce la episode noi de dermatita.
Psoriazisul vulgar - afectiune cronica, care cunoaste perioade de liniste si exacerbare, devine ceva mai sever iarna, din cauza pierderii efectului benefic al radiatiei solare, indiferent de forma de afectare – scalp, leziuni diseminate pe corp sau doar localizare palmoplantara.
Hiperkeratoza foliculara – se caracterizeaza prin ingrosare, eritem, asprime la palpare la nivelul foliculilor pilosi din zona bratelor, coapselor; se inscrie tot in stigmatele de atopie. Iarna, manifestarile sunt mai severe, tot din cauza deficitului de ultraviolete, zonelor tot mai ascunse de soare.
Clavusul/bataturile – sunt tot mai frecvente iarna, in conditiile purtarii pantofilor nu tocmai lejeri.
De multe ori confundate cu bataturile, verucile (negii) sunt tot mai frecvent diagnosticate iarna; la baza sta un virus, mai precis o tulpina mai putin agresiva de HPV; infectia este contactata adesea vara, in contextul frecventarii bazinelor de inot, folosirii cabinelor de dus in timpul vacantelor.
Fie ca sunt ignorate, fie ca perioada de incubatie a fost mai lunga, cei mai multi pacienti se adreseaza acum medicului.
Uscaciunea cutanata (xeroza) – este asociata cu dermatita atopica, afectiunile tiroidiene, diabetul zaharat, medicamente care predispun la uscaciune (ex. retinoizii), dusurile frecvente, predispozitia fiecarei persoane.
Vara, pielea uscata este “mai fericita”, insa imediat ce temperaturile scad, disconfortul dat de aceasta se acentueaza. Forma severa de uscaciune cutanata, intalnita mai ales la varstnici, pe gambe si alte zone expuse, se numeste eczema fisurara.
Pielea are scuame groase, asemanatoare unor solzi intre care se regasesc numeroase fisuri si asociaza mancarime importanta.
Pentru toate acestea afectiuni, prezentarea la medic si stabilirea unui plan terapeutic sunt esentiale; dincolo de medicatia administrata, ingrijirea pielii cu produse adecvate, care sa refaca bariera protectoare a pielii si sa o tina departe de impactul factorilor agresivi, poate fi considerata, in special cand vine vorba de eczemele pielii, drept baza a tratamentului.
De aceea, ne-am gandit sa formulam un produs de ingrijire care sa compenseze atat lipsa de apa din piele, sa reduca aspectul scuamos, ingrosat, asociat uscaciunii tegumentului si in egala masura sa refaca pelicula grasa, protectoare.
Gama Tractopon aduce in prim plan ureea, in doua concentratii diferite, de 15% si 30% alaturi de alte ingrediente cu rol protector: glicerina, lanolina, vitamina F si vitamina E.
Ureea este cunoscuta pentru efectul ei keratolitic, de a dizolva stratul de celulele moarte reducand aspectul ingrosat; grabeste totodata patrunderea substantelor active, medicamentoase in piele.
Cu cat concentratia este mai mare, cu atat este mai potrivita in ingrijirea calcaielor, unghiilor ingrosate, verucilor sau bataturilor. Ureea se gaseste in mod natural in piele, fiind unul din factorii de hidratare din stratul cornos. Atunci cand este aplicata, are efect higroscopic, atrage apa in stratul cornos, are efect anti-iritatii si anestezic local.
Glicerina este cunoscuta drept regina hidratarii, redand aspectul elastic al tegumentului, in timp ce lanolina are efect emolient local, de refacere a peliculei protectoare a pielii.
La acestea se adauga vitamina F (acidul linoleic) cu rol regenerator, stimuland productia de ceramide in piele si microcirculatia cutanata. Vitamina E este cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii, ideala pentru pielea predispusa la roseata, reducand in acelasi timp impactul radicalilor liberi proveniti de la poluare, soare.
Tractopon 15% uree este baza ingrijirii in cazul mainilor predispuse la eczema, uscaciunii pielii de pe corp fie usoara, moderata sau severa, asociat tratamentului psoriazisului vulgar, eczemelor cronice, keratozei foliculare, pruritului cutanat; aplicarea in forma ocluziva (cu manusi, folie alimentara deasupra) pentru cateva ore ii creste eficienta.
Este un protector al mainilor in sezonul rece. Este potrivit si in formele de perionixis cronic, adica inflamatia cronica a zonei de la baza unghiilor.
Tractopon 30% uree este potrivit pentru tegumentele foarte ingrosate, cum ar fi cele de la nivelul calcaielor sau coatelor; de asemenea poate fi folosit in ingrijirea pielii afectate de psoriazis, mai ales daca leziunile sunt acoperite de scuame groase.
Aplicarea ocluziva ii creste potenta. Ajuta la subtierea unghiilor ingrosate, chiar asociat tratamentului antimicotic. In formele de veruci vulgare poate fi folosit singur (ocluziv) sau cu tratamentele specifice. Tot in forma ocluziva, contribuie la reducerea bataturilor.
Preparatele pe baza de uree sunt, in general, foarte bine tolerate; nu se aplica pe tegumentele cu leziuni deschise, pe arsuri, pe pielea afectata de infectii (unele infectii virale, bacteriene), in jurul ochilor, in caz de eritem ce acopera o mare parte a suprafetei cutanate si la copiii cu varsta mai mica de 1 an.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Trucuri de ingrijire pentru piele si par in sezonul rece
- Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate
- Sfaturi pentru ingrijirea mainilor uscate
- Protejati-va pielea de efectele nocive ale iernii
- Cum apar buzele crapate si cum le puteti ingriji
- 8 produse de ingrijire a pielii de care aveti nevoie primavara
- Armele secrete ale hidratarii intense a pielii
- Pielea uscata
- Remedii la domiciliu pentru pielea uscata