Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Galbenelele: beneficii oferite pielii

Actualizat la data de: 29 Martie 2021
Galbenelele: beneficii oferite pielii

Galbenelele sunt plante medicinale cu rol important pentru ingrijirea pielii care au, poate, cea mai indelungata istorie dintre toate plantele in ceea ce priveste folosirea lor pentru tratarea si ingrijirea pielii. Printre componentele atat de benefice continute de galbenele se numara: ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, mucilagii, rasina, polizaharide, acizi aromatici, dar si saponine, glicozide si steroli.

Petalele florii de calendula contin helianol, un component al alcoolilor triteptenici, care are un puternic efect anti-inflamator atunci cand este aplicat pe piele. Extractele de galbenele se prezinta sub forma de ulei, tinctura, ceai, sau distilat, putandu-se folosi ca ulei esential sau ca distilat lichid (hidrolat). Galbenelele imbunatatesc circulatia sangelui si cresc capacitatea organismului de a se vindeca. Mai mult, au proprietati antibacteriene si anti- inflamatoare.

Galbenelele pot fi folosite pentru toate tipurile de ten, indiferent daca acestea sunt grase sau uscate. Sunt foarte des folosite in compozitia cremelor antiimbatranire sau in lotiunile pentru piele sensibila, uscata si degradata. Cercetatorii nu au reusit inca sa identifice exact care sunt ingredientele active gasite in galbenele care sunt raspunzatoare de efectul vindecator al acestora.

- Prezenta saponinelor, a rasinilor si a uleiurilor esentiale din flori confera extractului de galbenele efecte antiseptice, de vindecare si calmare, care sunt foarte benefice si utile in tratarea pielii crapate, inflamate, uscate sau degradate.

- Au foarte multe utilizari in ginecologie si obstretica, inclusiv in ingrijirirea si vindecarea epiziotomiei. De asemenea alina durerile sfarcurilor mamelor care alapteaza.

- Galbenelele sunt cea mai buna alegere in tratarea pielii crapate sau iritate.

- Componentele solubile in grasimi, cum ar fi uleiul esential al galbenelelor, sunt foarte bune pentru stimularea vindecarii rapide a ranilor. Multe dintre proprietatile vindecatoare ale galbenelelor se datoreaza continutului crescut de carotinoide (cum ar vitamina A). Galbenelele contin de asemenea steroli solubili in grasimi, care ajuta la mentinerea pielii intinse si sanatoase, cu un aspect plin.

- Galbenelele sunt plante medicinale care, transformate in uleiuri, geluri si unguente videca gastritele, eczemele, ranile, arsurile solare sau intepaturile. Cercetarile au descoperit ca folosirea Galbenelelor are ca efect cresterea fluxului sanguin in corp, mai ales in zonele pielii care sunt afectate. Acest fapt contribuie la reinnoirea si reconstructia pielii.

- Tesuturile inflamate si umflate pot fi tratate foarte repede datorita proprietatilor vindecatoare ale uleiului de galbenele. Pielea uscata, eczemele si hemoroizii raspund foarte bine la componentele triteptenice ale Galbenelelor. Reducerea inflamatiilor este cheia catre reducerea durerilor. Parintii se pot baza pe uleiul de caledula pentru a reduce durerea si iritatia datorata iritatiei date de scutece.

- Uleiul de galbenelele este folosit frecvent pentru tretarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a iritatiei de scutec, a pielii crapate sau a altor eruptii si iritatii. Este bine sa-l aveti mereu la indemana in farmacia casei. De asemenea, galbenelele sunt de un real ajutor in tratarea piciorului de atlet, a ciupercilor si micozelor, a herpesului, a taieturilor minore, a muscaturilor de insecte, a escarelor, a veninului de paianjen, a ulcerelor picioarelor, a escarelor s.a. Reprezinta un tratament excelent pentru venele varicoase si ulcerele venoase.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate