Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Generalitati

Sus
Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece

Odata cu venirea anotimpului de iarna, apar si diferite probleme legate de par, piele si unghii. Vantul aspru, aerul uscat si temperaturile scazute pot cauza pielii si parului moale.

Fiecare dintre noi experimenteaza uscarea scalpului si a pielii la un moment dat al vietii, insa pentru unii, aceasta reprezinta o problema cronica, mai ales in aceasta perioada a anului.

Fie ca sunteti tanar sau mai in varsta, pielea si parul isi pot pierde din stralucire, dar este posibil sa aratati mai bine cu ajutorul unor pasi simpli de urmat, dar si prin stoparea unor obisnuinte necorespunzatoare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Rolul parului si a pielii
  3. Protejarea pielii in anotimpul rece
  4. Metode de prevenire si combatere a scalpului uscat
  5. Citeste pe aceeasi tema

Rolul parului si a pielii

Sus

Parul si pielea nu exista doar pentru aspectul fizic, ele sunt importante pentru functiile specifice pe care le indeplinesc.

Pielea nu este doar o bariera intre mediul inconjurator si interiorul nostru, ci este un organ responsabil de pastrarea temperaturii corporale, protejand corpul de germeni si de alte procese metabolice.

Este important sa pastram aceste tesuturi sanatoase pentru a functiona bine in continuare, astfel incat sa ne fereasca de diferitele pericole. Pielea crapata, exfoliata, iritata sau inflamata este normala in timpul iernii, insa nu este deloc bine sa va confruntati cu astfel de probleme.

Daca pielea este rosie si provoaca mancarime, este bine sa va adresati medicului; aceasta ar putea fi o conditie medicala dermatologica serioasa, ca dermatita sau eczema.

Uscarea scalpului este mai intalnita in anotimpul de iarna si este caracterizata de fulgi mici albi produsi de vremea rece si uscata sau de alimentatia nepotrivita. Unele persoane pot avea mancarime. Uneori, veti intalni piele moarta pe scalp. Oricum, scalpul uscat nu inseamna matreata.

Parul dumneavoastra poate parea fara viata, incretit, fara stralucire si se poate rupe usor si poate cadea la fel de usor. Scalpul uscat poate duce la pierderea parului, daca problemele sale nu sunt tratate la timp.

Protejarea pielii in anotimpul rece

Sus

In sezonul rece, pielea n-ar trebui sa fie uscata si exfoliata. Poate ca aveti o rutina gresita in ceea ce priveste ingrijirea pielii fara sa va dati seama. Prin schimbarea obisnuintelor nepotrivite, pielea dumneavoastra poate fi supla si hidratata in ciuda anotimpului.

Iata cateva dintre obiceiurile gresite pe care poate ca le urmati si care va pot distruge pielea:

1. Nu folositi o crema hidratanta. Crema dumneavoastra poate fi perfecta pentru zilele calduroase de vara, insa atunci cand apare frigul, incercati un produs cu mai multe ingrediente care sa hidrateze intens pielea. Aerul rece poate crapa si usca pielea, asa ca aveti nevoie ca produsul sa fie potrivit pentru acest sezon. Alegeti ulei hidratant in locul cremei, pentru ca uleiul va oferi pielii un strat protector.

2. Nu folositi protectie solara. Chiar daca cerul este mai tot timpul acoperit de nori, nu uitati de crema de protectie solara. Soarele nu este la fel de puternic, dar expunerea la razele sale poate duce la pete pe fata odata cu imbatranirea, riduri si chiar melanom de piele. Folositi o crema hidratanta cu protectie sau adaugati crema de protectie inainte sa utilizati crema hidratanta. Daca practicati un sport de iarna, precum schi sau snowboarding, o protectie solara este esentiala, pentru ca razele soarelui se reflecta de pe suprafata zapezii direct pe fata dumneavoastra.

3. Incalziti prea tare camera. Atunci cand se raceste afara, toata lumea incalzeste incaperile. Uimitor, caldura prea mare produsa de aparate nu face nicio favoare pielii, din contra, o usuca. Pastrati temperatura camerei potrivita, insa nu prea calda. Daca puteti, folositi un umidificator portabil pentru a umezi aerul si pentru a contracara efectul de uscare a pielii.

4. Faceti bai fierbinti. Nu este nimic mai placut decat o baie intr-o noapte rece, insa daca apa este prea fierbinte, ea ar putea sa va dauneze uleiurilor naturale ale pielii si sa produca uscaciune. Asadar, spalati-va cu apa calda si nu stati prea mult in dus. Daca pielea dumneavoastra este deja prea uscata, incercati sa adaugati un pumn de fulgi de ovaz in apa pentru netezirea pielii. Daca aveti o eczema cauzata de frig, un tratament emolient va ajuta la prevenirea deshidratarii prin piele.

5. Folositi produse pe baza de alcool. Unele produse de curatare a pielii contin alcool care va poate deshidrata pielea atunci cand este expusa la frig. Mai ales daca suferiti de piele uscata si sensibila, evitati produsele care predispun la aceste probleme. Cel mai bine este sa va feriti de produsele cosmetice pe baza de alcool. Folositi produse care curata, dar nu usuca pielea.

6. Uitati de ingrijirea buzelor. Puteti sa recunoasteti anotimpul de iarna prin faptul ca buzele se usuca si crapa, de aceea nu uitati sa aveti grija si de ele. Un balsam de buze este cel mai potrivit pentru mentinerea sanatatii si aspectului buzelor. Folositi-l des oriunde si aplicati-l de cate ori este nevoie.

7. Purtati lana chiar peste piele. Hainele groase de lana sunt grozave pentru pastrarea caldurii atunci cand temperaturile scad drastic, dar asigurati-va ca nu le purtati imediat peste piele. Chiar daca lana este calduroasa, ea poate dauna pielii, cauzand iritatii mai ales in cazul pielii sensibile. Un obiect vestimentar moale, cum ar fi bumbacul in locul lanii, poate preveni iritatiile.

8. Purtati manusi si sosete umede. Nimeni nu face acest lucru intentionat, insa mai ales cand este frig sau practicati un sport de iarna, uneori va puteti uda sosetele sau manusile. Acest fapt poate irita pielea, cauzand frecarea, inrosirea si dureri ale pielii, asa ca incercati sa va pastrati extremitatile uscate sau sa purtati un strat de bumbac in manusi pentru o protectie mai buna.

9. Va exfoliati prea mult pielea corpului. Exfolierea pielii se face pentru a indeparta stratul de piele moarta si pentru a releva un strat nou si sanatos. Iarna, prea multa exfoliere poate lua prea mult din uleiurile naturale ale corpului. Asa ca achizitionati-va un exfoliator mai delicat si aplicati-l in cantitate moderata pentru a va hidrata pielea corpului.

10. Uitati de ingrijirea mainilor. Pielea de pe dosul mainii este mai subtire decat in alte parti ale corpului si contine mai putine glande, asa ca este mai greu sa pastrati hidratate mainile mai ales cand este o vreme uscata si friguroasa. Aceasta poate cauza craparea si iritatiile.

Asa ca folositi o crema si protejati-va mainile de frig cu manusi atunci cand iesiti afara. Mainile crapate si uscate sunt o problema comuna in timpul anotimpului de iarna. Pentru a preveni acest lucru, este important sa le hidratati regulat.

Atunci cand va spalati mainile, asigurati-va ca apa este calda, nu fierbinte, pentru ca mai apoi sa aplicati o crema.

11. Mergeti la solar. Solarul dauneaza pielii mai mult decat bronzul natural. In afara faptului ca bronzatul la solar cauzeaza formarea prematura a ridurilor si a petelor de pe piele, el creste riscul de aparitie a cancerului de piele. Incecati sa va acceptati culoarea naturala a pielii si mai asteptati pana cand va puteti bronza natural, in razele soarelui.

Daca asteptarea vi se pare prea lunga, puteti incerca produse cosmetice care sa va redea bronzul de vara fara sa va temeti ca v-ar putea fi deteriorata pielea din cauza razelor ultraviolete.

12. Nu acordati atentie nasului rosu. Atunci cand iesiti afara in timpul anotimpului rece, vasele de sange reduc circulatia sangelui spre nas. Dupa revenirea sangelui in interiorul corpului, vasele de sange se dilata rapid, provocand un val de sange.

Pentru a aduce nasul inapoi la o nuanta normala, se aplica o compresa calda, dar nu fierbinte, timp de cateva minute. Aplicati un strat subtire de unguent sau lotiune hidratanta pentru zona sensibila pe tot parcursul zilei.

13. Evitati ingrijirea calcaielor. La fel pot fi afectate si picioarele, care pot crapa, in special calcaiele. Hidratarea picioarelor, in special a calcaielor, este extrem de benefica si eficienta. Totodata, este bine sa purtati sosete de bumbac.

Metode de prevenire si combatere a scalpului uscat

Sus

1. Uleiul de arbore de ceai – obtinut din frunze de arbore de ceai australian, acesta vindeca pielea scalpului si multe alte boli. Daca suferiti de scalp uscat, adaugati cateva picaturi de ulei de arbore de ceai pentru calmarea scalpului.

Acest ulei actioneaza ca un anti-fungic si ucide orice bacterie ce provoaca supraproductia celulelor pielii. Adaugati 5-10 picaturi de arbore de ceai pentru a obtine un sampon. Dupa aproximativ o luna de utilizare a noului sampon si balsam, ar trebui sa vedeti o imbunatatire a scalpului.

2. Uleiul fierbinte – asa cum sugereaza si numele, scalpul uscat poate fi cauzat de deshidratare. Pentru a combate uscarea, folositi un tratament cu ulei fierbinte odata pe saptamana.

Uleiul actioneaza ca o bariera asupra scalpului, impiedicand pierderea umezelii in timpul procesului de curatare. Asigurati-va ca uleiul nu este prea fierbinte inainte de a-l aplica pe par. Cand pielea capului este bine acoperita, utilizati un masaj cu ulei pe scalp. Incheiati cu o samponare.

3. Ungerea scalpului – scalpul uscat este rezultatul glandelor sebacee deshidratate (glandele ce produc uleiul natural pentru scalpul dumneavoastra). Acest lucru poate fi din cauza climatului rece, insuficienta apa sau o afectiune a pielii, cum ar fi psoriazis. Ungerea pielii capului este recomandata, dar ar trebui sa se evite unsorile grele.

Uleiurile esentiale usoare sunt de preferat, deoarece acestea se abosrb foarte usor in piele. In timpul iernii, puteti vedea ca pielea capului este mai uscata decat in alte perioade ale anului si acest lucru este destul de normal. Uleiurile esentiale pentru scalp sunt uleiul de jojoba, uleiul de cocos, uleiul de masline sau uleiul de ricin.

4. Exfolierea cu zahar pentru scalp – daca suferiti de scalp uscat, se poate intampla sa aveti multi fulgi albi ce va inconjoara capul ori de cate ori va scarpinati suprafata capului. Celulele pielii in exces sunt eliminate. Un truc simplu de a scapa de acest exces este spalarea scalpului pentru a le indeparta, atunci cand curatati parul.

Puneti cinci lingurite de zahar (de preferinta brun) intr-un castron, apoi adaugati incet ulei de masline sau unul dintre uleiurile dumneavoastra preferate, pana se face o pasta. Inainte de a sampona sectiunea parului, aplicati pasta pentru scalp si frecati usor cu miscari circulare, apoi samponati in mod normal.

5. Sampoane pe baza de medicamente si sampoane hidratante – samponul pe baza de medicamente impreuna cu un balsam sau un sampon hidratant este modalitatea de a nu mai avea un scalp uscat. Daca exista simptome asociate cu scalpul uscat (exfoliere sau mancarimi) se recomanda sampoanele medicinale pentru a trata aceste simptome.

Sampoanele medicinale sunt folosite pentru eliminarea scalpului uscat, insa este important sa fie urmate de un sampon hidratant sau un balsam.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate