Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce cauze stau in spatele unghiilor crapate

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Generalitati

Sus
Ce cauze stau in spatele unghiilor crapate

Originea unghiilor crapate sta intr-o serie de cauze care au condus la deteriorarea aspectului si texturii acestora, care au un rol bine stabilit pentru sanatatea organismului. Unghiile protejeaza tesuturile, astfel ca actioneaza ca o fereastra catre bunastarea noastra generala.

Unghiile sunt constituite din keratina, o proteina care se regaseste si in piele sau par, crescand cate 2-3 milimetri lunar (la degetele de la mana) si 1 milimetru lunar (la degetele de la picioare).

Craparea unghiilor si toate celelalte probleme care pot sa apara la acest nivel pot fi un semn al instalarii anumitor afectiuni, precum tulburarile hepatice, pulmonare sau cardiace.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Bolile articulare
  3. Deficientele nutritive
  4. Bolile tiroidiene
  5. Afectiunile cardiovasculare
  6. Stresul si anxietatea
  7. Diabetul
  8. Afectiunile pulmonare
  9. Leziunile
  10. Citeste pe aceeasi tema

Bolile articulare

Sus

In general, artrita este privita ca pe o boala specifica varstei a treia si caracterizata prin dureri ale incheieturilor.

Aceasta este, de fapt, doar osteoartrita, una dintre cele peste 100 de tipuri de artrita.

Multe dintre formele artritei produc craparea unghiilor si alte schimbari importante la acest nivel, ce servesc drept indiciu pentru depistarea afectiunilor nediagnosticate.

- Osteoartrita. In cazul aceste boli, deficienta de seleniu produce subtierea si craparea unghiilor, simptom observat la majoritatea persoanelor care sufera de osteoartrita.

- Psoriazis. Unghiile ingalbenite si descuamate (suprafata lor pare zgariata), care pot prezenta si puncte rosii formate sub unghie, sunt specifice simptomelor externe ale artritei psoriazice.

- Lupus. Cand pielea de la baza unghiilor se umfla, este un semn posibil al bolilor de tesut conjunctiv, in general lupusul.

- Artrita reumatoida. Cand curbura patului unghiei se inroseste, simptomul poate indica instalarea artritei reumatoide.

- Sindromul Kawasaki. Unul dintre simptomele sindromului Kawasaki este deteriorarea si caderea unghiilor.

Deficientele nutritive

Sus

Alegerile alimentare sanatoase, precum acizii grasi omega 3, proteinele slabe si fierul, contribuie la mentinerea sanatatii unghiilor, parului si a pielii.

Din acest motiv, unghiile pot denota o serie de deficiente nutritionale, precum carentele in fier, biotina sau proteine.

Unghiile pale, albicioase, pot indica prezenta anemiei. In cazul deficientelor severe, unghiile isi pot schimba chiar si forma, devenind foarte subtiri si concave, cu marginile ridicate vertical.

Bolile tiroidiene

Sus

Chiar daca hipotiroidismul si hipertiroidismul sunt asociate de regula cu pierderea si castigul in greutate, medicii cred ca exista o legatura intre bolile tiroidiene si schimbarile produse la nivelul unghiilor.

Prezenta onicolizei, afectiune care apare odata cu hipertiroidismul, face ca unghiile degetelor mainii - deseori inelarul sau degetul mic - sa se desprinda de patul unghiei, fie la varf, fie in margini.

Murdaria care ajunge cu usurinta sub unghie poate conduce la aparitia infectiilor bacteriene si fungice, de aceea ingrijirile medicale de specialitate sunt intotdeauna necesare.

Unghiile concave, care par scobite, sunt deseori un simptom al hipotiroidismului.

Afectiunile cardiovasculare

Sus

Alte cauze raspandite ale craparii unghiilor si aparitia altor modificari la acest nivel sunt afectiunile cardiovasculare.

Punctele hemoragice care apar pe patul unghiei pot fi un semn al infectiilor valvelor inimi. Chiar daca arata ca mici aschii patrunse sub unghii, sunt de fapt linii trasate de sange.

Malformatiile cardiace congenitale pot conduce la inmuierea unghiilor si aparitia de valuri, devenind mai late si mai rotunde decat in mod normal.

Semne aditionale care indica probleme cardiovasculare sunt unghiile concave si cele palide sau cu o nuanta de mov-albastru.

Stresul si anxietatea

Sus

Starile persistente de stres si anxietate conduc la un obicei nesanatos, acela al rosului unghiilor. Aceasta problema apare in randul populatiei de toate varstele si se transforma rapid intr-un tic dificil de controlat.

Rosul unghiilor nu cauzeaza afectiuni permanente, insa confera mainilor un aspect neintretinut, crescand totodata susceptibilitatea la infectii ale unghiilor si cavitatii bucale.

Gestionarea eficienta a stresului, intretinerea manichiurii bine realizate sau aplicarea lacului de unghii cu gust neplacut (special conceput pentru combaterea obiceiului nesanatos) sunt metode prin care rosul unghiilor se poate evita in permanenta.

Diabetul

Sus

Unghiile ingalbenite, care nu au suferit aceasta transformare de nuanta din pricina aplicarii continue a lacului de unghii, pot fi un semnal de alarma pentru diabet.

Aceasta boala cronica produce schimbarea de nuanta a unghiei prin conexiunea glucozei cu proteinele de colagen din unghii.

Unghiile ingalbenite, alaturi de setea constanta si senzatia persistenta de urinare, sunt motive suficiente pentru efectuarea unui set de analize pentru depistarea diabetului.

Afectiunile pulmonare

Sus

Unghiile invinetite, mai ales in asociere cu buzele cu nuanta albastruie, pot indica dezvoltarea unei tulburari legate oxigenarea insuficienta a organismului, precum

- nivelul scazut de hemoglobina;

- astmul;

- emfizemul pulmonar;

- bronsita cronica;

- pneumonia;

In afara de problemele pulmonare, unghiile invinetite sunt un simptom frecvent al bolilor cardiace, ce apare de regula cand afectiunile se agraveaza.

Din acest motiv, interventia medicala de urgenta este necesara in acest caz!

Leziunile

Sus

Craparea unghiilor si alte transformari la acest nivel mai pot avea drept cauza leziunile diverse, prin accidentari precum prinderea degetelui in usa sau aterizarea unui obiect greu, direct pe unghie.

Traumele usoare asupra unghiilor pot determina aparitia de mici puncte albe pe unghie, inofensive si care nu necesita tratament.

Leziunile mai grave pot cauza ruperea sau craparea unghiilor, aparitia de puncte/linii intunecate pe patul unghiei, detasarea unghiilor sau punctele hemoragice.

De asemenea, deteriorarea unghiilor mai este posibila si prin procesul efectuarii dese a manichiurii si pedichiurii.

Lacul de unghii si acetona deshidrateaza unghiile, iar pila pentru unghii poate conduce la descuamarea acestora.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate