Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Care sunt beneficiile colagenului asupra pielii si cum poti stimula productia acestei proteine esentiale pentru mentinerea sanatatii cutanate

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023
Care sunt beneficiile colagenului asupra pielii si cum poti stimula productia acestei proteine esentiale pentru mentinerea sanatatii cutanate

Colagenul este un ingredient cheie in mentinerea aspectului tanar si sanatos al pielii. Organismul produce, in mod natural, colagen, insa acesta poate fi obtinut si din surse alimentare, din suplimente nutritive sau din produse cosmetice.

Colagenul este principala proteina structurala a pielii, care ii confera elasticitate si fermitate. Pe masura ce trec anii, productia de colagen scade, motiv pentru care trebuie sa acordam o atentie sporita rutinei de ingrijire a pielii si alimentatiei, astfel incat sa suplinim nivelurile reduse ale acestei proteine.

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteina structurala esentiala, care se gaseste in piele, articulatii, oase, muschi, par si unghii. De ce este important colagenul pentru sanatatea pielii? Pentru ca are un rol esential in mentinerea fermitatii, elasticitatii si nivelului optim de hidratare. Cand pielea isi pierde rezistenta, elasticitatea si nu este bine hidratata, riscul de a dezvolta linii fine, riduri si vergeturi este mai mare.

Aproximativ o treime din corpul nostru este alcatuit din proteine. De fapt, fiecare celula le contine. Colagenul reprezinta 30% din totalul proteinelor din corp.

Colagenul este alcatuit din lanturi lungi de aminoacizi. In fiecare lant se gaseste glicina si alte doua tipuri de aminoacizi (de obicei prolina, lizina sau hidroxiprolina). Lanturile formeaza o structura stabila, care ajuta celulele pielii sa se lipeasca unele de altele. In acest fel, ele raman puternice.

Odata cu inaintarea in varsta, organismul produce mai putin colagen, iar fibrele existente se descompun mai repede. Productia de colagen incepe sa se diminueze in jurul varstei de 20 de ani, scazand cam un procent in fiecare an.

Pe langa procesul natural de imbatranire, exista si alti factori care pot afecta nivelul de colagen. Fumatul, expunerea la radiatiile ultraviolete, o dieta necorespunzatoare, lipsa odihnei - toate pot accelera distrugerea fibrelor de colagen. Pe masura ce lanturile de aminoacizi incep sa se descompuna, structura pielii devine mai putin protejata.

De ce este important colagenul pentru piele?

Colagenul are numeroase beneficii pentru piele.
• Ajuta la reducerea si prevenirea liniilor fine si a ridurilor. Cu cat este mai puternic tesutul conjunctiv din piele, cu atat este mai putin probabil sa se formeze riduri.
• Ofera hidratare profunda pielii. Colagenul poate retine o cantitate semnificativa de apa, mentinand pielea hidratata si sanatoasa. Pe langa faptul ca pielea hidratata este radianta, nivelul optim de apa in piele ajuta la o mai buna eliminare a toxinelor, la transportul nutrientilor catre celulele pielii si la protejarea de factori poluanti si germeni.
• Imbunatateste elasticitatea si fermitatea pielii. De pilda, cand pielea nu poate reveni la forma initiala, dupa o perioada de crestere intensa, pot aparea vergeturi. Acest lucru se intampla, cu precadere, in perioada pubertatii si in timpul sarcinii. Cand pielea se intinde sau se micsoreaza rapid, fibrele de elastina si colagen se rup. Daca nivelul colagenului nu este suficient, este dificil de prevenit aparitia vergeturilor. Printr-o alimentatie sanatoasa si folosind o crema pentru vergeturi, care ajuta la refacerea fibrelor de colagen si elastina, prevenim formarea de noi vergeturi si reducem dimensiunii celor deja instalate.
• Ajuta la vindecarea ranilor. Colagenul stimuleaza procesul natural de vindecare a pielii, ajutand la repararea leziunilor si a cicatricilor.

Cum poti stimula productia de colagen?

Desi este imposibil sa prevenim descompunerea naturala a fibrelor de colagen, cauzata de imbatranire, este posibil sa incetinim procesul. Iata cum:
• O rutina corecta de ingrijire a pielii. Multe produse cosmetice contin colagen sau ingrediente care pot stimula productia de colagen, cum ar fi vitamina C si acidul hialuronic. Creme, serumuri si produse de curatare care sprijina productia de colagen pot fi introduse in rutina zilnica de ingrijire a pielii.
• O nutritie echilibrata. Alimentele care stimuleaza productia naturala de colagen, cum ar fi pestele, carnea de pui, legumele si fructele, nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica.
• Suplimente cu colagen. Acestea completeaza o alimentatie sanatoasa si sunt disponibile sub diverse forme: pudre, capsule sau lichide.

Colagenul este un aliat puternic pentru mentinerea frumusetii si tineretii pielii. Un stil de viata sanatos, o rutina corecta de ingrijire si evitarea expunerii la soare si poluanti ajuta la prevenirea deteriorarii fibrelor de colagen si la cresterea productiei acestei proteine esentiale pentru piele.

Sursa foto: Freepik


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.