Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Beneficiile produselor cosmetice pe baza de peptide

Actualizat la data de: 15 Martie 2021
Beneficiile produselor cosmetice pe baza de peptide

Daca tot suntem familiarizati cu termenii de acid hialuronic si colagen, sa descoperim in cele ce urmeaza care sunt particularitatile formulelor cosmetice cu peptide. Aceste elemente au inceput sa fie adaugate in compozitia cremelor relativ recent, iar fiecare al doilea cosmetolog ne indeamna sa le introducem in ritualul zilnic de ingrijire.

Peptidele se regasesc in piele si sunt produse in mod natural. Acestea sunt molecule de proteine compuse din aminoacizi, ce construiesc si organizeaza procesele interne: celulele „identifica” starea generala a epidermei si trimit comenzile corespunzatoare.

Modificarile in sinteza peptidelor indica faptul ca ceva nu functioneaza si ca trebuie de luat masuri. Acest sistem activeaza fara intrerupere timp de aproximativ 25-30 de ani, in timp ce organismul produce compusi pe cont propriu. Insa mai tarziu toate procesele metabolice ale corpului incetinesc, iar functionalitatea incorecta a peptidelor se reflecta pe fata noastra.

Deoarece peptidele, dupa cum am aflat, sunt un material natural de constructie, atunci cand sunt sintetizate incorect, tesuturile isi pierd treptat densitatea si elasticitatea. in prezent diverse branduri mondiale lanseaza linii cosmetice pe baza de peptide, pe care le poti gasi cu incredere in magazinul online makeup.ro.

Existenta peptidelor a fost descoperita in 1902 de laureatul Nobel Emil Fischer. Cu cativa ani mai devreme, el a sugerat ca aminoacizii din proteine au un tip special de legatura intre ele - in chimie se numeste amida; al doilea nume al sau, propus de Fischer, este peptida.

Simplificata mult, aceasta conexiune poate fi comparata cu un magnet sau un constructor, in care anumite parti se lipesc de altele. Lantul mic rezultat de parti de aminoacizi - este o peptida, iar proteinele sunt formate din aceste lanturi.

Astazi, chimistii pot forma doua tipuri de peptide. Cele naturale sunt obtinute prin hidroliza, o reactie chimica intre apa si proteine. Iar cele sintetice sunt asamblate din aminoacizi asemenea unui constructor.

In laboratoare, se creeaza in mod constant din ce in ce mai multe noi peptide sintetice - de regula, acestea au un efect mai restrans.

CUM FUNCTIONEAZA SI DE CE AI NEVOIE DE ELE?

Peptidele sunt regulatoare ale activitatii celulelor din tot corpul, dar odata cu inaintarea in varsta, acest proces incetineste sau este intrerupt.
Peptidele sunt numite „agenti informationali” - se leaga de receptorii celulari, care ii percep ca un semnal si raspund la acesta cu modificari „solicitate”.

Exista mai multe tipuri de peptide, precum:
- hormonale;
- bioreglatori responsabili de procesele biochimice de la pofta pana la apararea imuna a organismului;
- neuropeptide care controleaza si regleaza procesele fiziologice. Acestea includ, de exemplu, endorfine, care regleaza starea emotionala si pot reduce durerea. Neuropeptidele regleaza, de asemenea, memoria, somnul, dorinta de a manca si multe altele.

Peptidele, printre altele, activeaza capacitatea celulelor pielii de a se regenera, imbunatatesc sinteza colagenului, elastinei, glicozaminoglicanilor (de exemplu, acidul hialuronic) si a altor elemente importante care afecteaza tineretea si sanatatea pielii. De asemenea, ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, calmeaza inflamatia si stimuleaza reinnoirea celulara.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.