Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2016

Generalitati

Sus
Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin

Probabil sunteti constienti de faptul ca uleiul de ricin este considerat de catre unii specialisti ca fiind un remediu perfect pentru cresterea parului si a unghiilor.

Dar s-ar putea sa nu fiti constienti ca utilizarea sa a fost raportata ca fiind buna si ca un antiviral, antibacterian, antifungic sau ca a fost utilizat pentru a trata o varietate de boli ale pielii. De altfel, uleiul de ricin este bun pentru reducerea durerilor sau pentru a stimula sistemul imunitar.

Cu toate acestea, indiferent de ceea ce unii cercetatori sugereaza despre uleiul de ricin, ar trebui sa fiti foarte precauti cand experimentati acest tip de ulei, deoarece exista multe efecte secundare neplacute intampinate de unii utilizatori.

Uleiul de ricin provine dintr-o compozitie chimica foarte neobisnuita. Este o triglicerida, este format din acizi grasi, dintre care 90% este acidul ricinoleic. Acest acid gras unic se gaseste in concentratii mai mici in alte cateva seminte si uleiuri si este considerat ca fiind responsabil pentru proprietatile curative unice ale uleiului de ricin. Planta semintelor de ricin este nativa din India.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Utilizarile uleiului de ricin
  3. Remedii
  4. Efecte secundare ale uleiului de ricin
  5. Citeste pe aceeasi tema

Utilizarile uleiului de ricin

Sus

Uleiul are vascozitatea foarte consistenta si nu va ingheta, ceea ce il face ideal pentru echipamentele de lubrifiere in zonele cu clima rece.

Utilizarile non-medicamentoase moderne pentru uleiul de ricin includ, printre altele:

-Aditiv alimentar si agent de aromatizare;
-Inhibator de mucegai;
-Ingredient in produsele de ingrijire a pielii si produse cosmetice (rujul, samponul, sapunul si multe altele);
-Utilizat la fabricarea de materiale plastice, cauciuc, rasini sintetice, fibre, vopsele, lacuri, lubrifianti, etansanti, coloranti si tratamente de piele.

Uleiul de ricin a fost folosit prima data ca lubrifiant de aeronave, in primul razboi mondial. Deci, uleiul de ricin are un numar mare de utilizari industriale.

Uleiul de ricin este folosit de foarte multi ani, de mii de ani, datorita numeroaselor sale beneficii minunate pe care le are asupra sanatatii.

Avand in vedere ca poate intari sistemul imunitar, uleiul de ricin este considerat un remediu puternic pentru tratarea bolilor majore si a diverselor maladii:
-Scleroza multipla;
-Boala Parkinson;
-Paralizia cerebrala;
-Pierderea parului;
-Artrita si reumatism.

Uleiul de ricin ajuta si la problemele ce le puteti intampina in fiecare zi, cum ar fi:
-Constipatie;
-Probleme gastro-intestinale;
-Tulburari menstruale;
-Acnee;
-Arsuri;
-Pecingine;
-Abraziuni ale pielii;
-Inflamatii.

Remedii

Sus

a. Pielea.
Uleiul de ricin prezinta un avantaj atunci cand vine vorba de piele, cum ar fi problemele cauzate de arsurile solare, acneea, pielea uscata. Ajuta la disparitia infectiilor, cum ar fi condiloame, furuncule sau mancarimea cronica. Pentru a trata problemele de arsuri solare, negi, infectii fungice sau acnee, urmati urmatorii pasi:
Luati un prosop si inmuiati-l in ulei de ricin;
Aplicati direct pe zona de piele afectata;

Lasati prosopul timp de maxim o ora;
Dupa, spalati si repetati in fiecare dimineata si seara pentru ca rezultatele sa vina mai rapid.

Uleiul de ricin trateaza in mod eficient pecinginele, o problema comuna a pielii ce apare la toate grupele de varsta. Compusul activ numit acid undecilenic, gasit in uleiul de ricin, ajuta la tratarea cu succes a pecinginei.

Urmati pasii pentru un rezultat bun:

-Diluati 2 lingurite de ulei de ricin cu 4 lingurite de ulei de nuca de cocos (alternativ, se pot spala frunzele de ricin in apa si le scufundati in uleiul de cocos pentru cateva ore, apoi incalziti);
-Aplicati pe zona afectata si acoperiti cu o carpa de bumbac;
-Pastrati peste noapte pentru rezultate mai bune si repetati aceasta procedura pana cand pecinginea a disparut complet.

Uleiul de ricin, atunci cand este aplicat pe piele, ajunge adanc si stimuleaza producerea de colagen si elastina, astfel ca pielea devine hidratata. Acest tip de ulei intarzie aparitia ridurilor si a liniilor fine, ceea ce face pielea mai moale, mai tanara. Liniile fine din jurul ochilor pot fi tratate prin aplicarea de ulei de ricin. Pentru cele mai bune rezultate, aplicati uleiul zi de zi. Si aplicarea inainte de culcare este benefica.

Deoarece este bogat in acid ricinoleic, uleiul de ricin patrunde in mod eficient in straturile pielii si astfel acneea este eliminata. Pentru a utiliza uleiul pentru piele, urmati pasii:
-Spalati fata cu apa calda, deoarece acest lucru va ajuta la deschiderea porilor si masati fata cu miscari circulare cu ulei de ricin;
-Lasati uleiul aplicat peste noapte, iar dimineata spalati fata cu apa rece.

Uleiul de ricin este un hidratant minunat. Acizii grasi concentrati patrund in piele cu usurinta. Acest lucru ajuta la eliminarea zonelor uscate de piele si restabileste hidratarea pielii. Este necesara o cantitate mica de ulei de ricin pentru a hidrata pielea.

Pentru decolorarea cicatricilor se foloseste ulei de ricin. Desi functioneaza putin cam lent, in aceasta problema se poate produce in mod natural o solutie permanenta. Acizii grasi din uleiul de ricin ajuta la acest lucru.

Uleiul de ricin este perfect in tratarea vergeturilor. Pasi de urmat: Frecati peste vergeturile de pe abdomen sau coapse (cauzate de o sarcina si/sau cresterea excesiva in greutate);
Aplicati in mod regulat pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Uleiul de ricin functioneaza ca un dezinfectant excelent pe ranile deschise. Proprietatile antimicrobiene il fac eficient in tratarea infectiilor fungice ale pielii, cum ar fi taieturile minore sau zgarieturile. Acesta poate fi folosit si ca tratament de prim ajutor. Aceste proprietati ajuta la vindecarea simptomelor infectiilor pielii.

Multe studii au concluzionat ca uleiul de ricin ajuta la reducerea pigmentarii. Uleiul de ricin este bogat in omega-3. Acest acid gras hidrateaza pielea si stimuleaza cresterea de tesut sanatos. Acesta este modul in care uleiul de ricin ajuta la reducerea cicatricilor si la prevenirea decolorarii pielii.

b. Parul.
Uleiul de ricin este cel mai bun remediu pentru cresterea parului. Acesta este adesea recomandat sa fie aplicat local pe scalp. Se poate amesteca cu nuca de cocos sau ulei de migdale. Uleiul stimuleaza circulatia sangelui la foliculi, ceea ce duce la cresterea mai rapida a parului.

Pentru cele mai bune rezultate, se aplica ulei si trebuie lasat peste noapte. Uleiul contine si acizi grasi esentiali responsabili de sanatatea parului. De asemenea, ajuta la reducerea varfurilor despicate si controleaza ruperea parului.

Utilizarea uleiului de ricin ajuta si la ingrosarea sprancenelor si genelor dumneavoastra. Compozitia chimica neobisnuita a uleiului ajuta la mentinerea sprancenelor si a genelor sanatoase.

Infectiile scalpului pot cauza probleme majore, cum ar fi chelia sau mancarimea scalpului. Cu ulei de ricin puteti lupta impotriva agentilor patogeni si microorganismelor responsabili de aceste probleme.

c. Sanatatea organismului.
Uleiul de ricin este un laxativ puternic util in tratarea eficienta a constipatiei. Pentru cele mai bune rezultate, luati o lingurita de ulei rece de ricin, timp de 3 zile consecutive.

Uleiul de ricin este un remediu excelent in tratarea artritei. Datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, un masaj ideal pentru ameliorarea durerilor articulare, inflamarea nervilor si a durerilor musculare.

De asemenea, beti doua lingurite de ulei de ricin amestecate cu apa pentru a usura artrita reumatoida.
Uleiul de ricin a fost dovedit ca ar creste productia de celule T din organismul uman.

Unele studii au dovedit ca uleiul de ricin ajuta la cresterea celulelor albe din sange si, totodata, la cresterea imunitatii. Cercetatorii au concluzionat ca acest ulei mareste numarul de celule T-11 si limfocite prezente in sange, in termen de 24 de ore de la aplicare. Procesul stimuleaza mecanismul de aparare al organsimului si ajuta la cresterea imunitatii.

Efecte secundare ale uleiului de ricin

Sus

Uleiul de ricin contine o substanta cunoscuta sub numele de ricin, care este o toxina puternica. Daca o cantitate prea mare de ulei de ricin este ingerata oral, nazal sau intravenos, ricinul poate ajunge in celula de ribozomi si poate ucide celula.

Probleme digestive. Una dintre cele mai frecvente efecte secundare ale uleiului de ricin este perturbarea digestiva. Desi acest lucru este in mare parte minor, unii utilizatori de ulei de ricin reclama efecte secundare, cum ar fi greata, varsaturi, diaree, disconfort gastric.
Probleme alergice. In afara de problemele digestive, le puteti experimenta si pe cele alergice, daca sunteti alergic la unele ingrediente ale uleiului de ricin. Acestea pot sa apara nu doar atunci cand ingerati uleiul, dar chiar si atunci cand il aplicati pe piele sau par.

Reactiile adverse alergice usoare includ pruritul, eruptiile cutanate, eritemul sau senzatii de intepatura. Efectele grave secundare ale uleiului de ricin includ umflarea fetei si a gatului, ameteli sau dificultate in respiratie. Pentru a afla daca sunteti in pericol de a experimenta probleme alergice, puneti o cantitate mica de ulei de ricin pe antebrat si asteptati timp de 24 de ore. Daca exista orice tip de reactie alergica, inseamna ca nu trebuie sa utilizati ulei de ricin, pentru ca sunteti la risc de a suferi efecte secundare alergice.

Probleme nutritive. Deshidratarea este una dintre cele mai importante si comune probleme. O doza zilnica de 15-60 ml de ulei de ricin va poate impiedica in digestia anumitor nutrienti valorosi, ceea ce duce la deshidratare. Pentru a evita acest lucru, asigurati-va ca urmati instructiunile date de catre medicul dumneavoastra.

Pentru a evita efectele secundare ale uleiului de ricin, este important sa luati masuri de siguranta. Spuneti medicului daca aveti orice tip de alergie, deoarece uleiul poate contine ingrediente inactive ce pot provoca reactii alergice.

Daca aveti simptome de apendicita, cum ar fi durerile inexplicabile abdominale, greata si varsaturi, precum si schimbari bruste ale tranzitului intestinal care dureaza mai mult de doua saptamani, contactati medicul. Acestea ar putea indica efectele secundare grave ale uleiului de ricin.

Fiti constienti de diferitele efecte secundare ale uleiului de ricin inainte de a-l folosi.

Daca observati oricare dintre reactiile adverse severe, mergeti de urgenta la medicul dumneavoastra.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate