Adevarul despre grasimea abdominala
Cea mai buna cale de a scapa de grasimea suplimentara!
SusUn abdomen plat este visul oricarui adult. Persoanele de varsta medie care fie au fost insarcinate, fie s-au indulcit cu prea multa mancare sau cu o bere in plus, acum trebuie sa dea jos cateva kilograme, in special la nivelul abdomenului. Care este cea mai buna metoda de a scapa de grasimea abdominala? Este asa de simpul, doar prin adaugarea anumitor alimente in dieta sau practicarea anumitor exercitii fizice?
Vom vedea in continuare sfatul expertilor.
Cuprins articol
- Cea mai buna cale de a scapa de grasimea suplimentara!
- Raspunsul pentru un abdomen plat
- Cerealele integrale ajuta la pierderea grasimii abdominale?
- Grasimile mononesaturate ajuta la pierderea grasimii abdominale?
- Exercitiile fizice pot aplatiza abdomenul?
- Riscurile grasimii abdominale in exces
- Circumferinta abdominala este prea mare?
- Concluzia
- Citeste pe aceeasi tema
Raspunsul pentru un abdomen plat
SusExpertii spun ca nu exista niciun motiv de disperare, oricine poate scapa de kilogramele in plus, dar ca nu exista o formula secreta pentru asta. Nu exista niciun medicament, nici o dieta speciala, nici un aliment specific sau tip de exercitiu fizic care are ca tinta grasimea abdominala. Dar vestea buna este ca grasimea abdominala este primul tip de grasime care se pierde cand persoana slabeste.
Indiferent daca persoana are forma unui „mar” cu grasime excesiva la nivelul abdomenului sau in forma de „para” cu solduri si coaspe generoase, cand incepe sa slabeasca, pierdera este in mod proportional mai semnificativa la nivelul abdomenului decat in alte zone ale corpului.
99% dintre persoanele care slabesc pierd mai intai grasimea abdominala inainte de a pierde in alte zone – si se va pierde proportional mai multa in zona superioara a corpului.
De ce se intampla acest lucru? Grasimea viscerala, tipul care se gaseste la nivelul taliei este mai activa din punct de vedere metabolic si mai usor de pierdut decat grasimea subcutanata de sub piele, in special daca persoana este destul de plinuta.
De asemeni, expertii spun ca cu cat o persoana este mai obeza cu atat va incepe sa piarda mai repede grasimea abdominala.
Persoanele care sunt semnificativ supraponderale pot vedea rezultate mai curand la nivelul abdomenului decat persoanele care au mai putin de pierdut in acea zona, cum ar fi punga postmenopauza.
Cerealele integrale ajuta la pierderea grasimii abdominale?
SusUn studiu recent a aratat ca o dieta controlata caloric bogata in cereale integrale duce la scaderea grasimii in exces din zona taliei la persoanele obeze. Participantii la studiu care au consumat cereale integrale (in plus fata de 5 portii de fructe si legume, 3 portii de lactate degresate si 2 portii de carne slaba sau peste) au pierdut mai multe kilograme in zona abdominala decat alt grup cu aceeasi dieta, dar care a folosit cereale rafinate. O dieta bogata in cereale integrale alaturi de reducerea consumului de carbohidrati rafinati modifica nivelul glucozei si raspunsul insulinic si face mai usoara mobilizarea depozitelor adipoase.
Cand se consuma alimente rafinate cum ar fi painea alba se declanseaza o serie de evenimente, incepand cu cresterea nivelului glicemiei sanguine urmata de cresterea raspunsului insulinic, care poate face ca grasimea sa fie depozitata mai rapid. Dar consumul unei diete bogate in cereale integrale (care au tendinta de a fi mai bogate si in fibre) ajuta la imbunatatirea senzitivitatii insulinice. Acestea ajuta in schimb ca organismul sa utilizeze mai eficient glucoza sanguina, sa scada nivelul glicemiei si sa reduca depozitele de grasime.
Se recomanda ca cel putin jumatate din cerealele consumate de o persoana intr-o zi sa fie cereale integrale.
Consumul doar de cereale integrale poate fi aproape imposibil pentru unele persoane. In schimb se recomanda consumarea cat mai multor cereale integrale pentru ca sunt bogate in fibre alimentare, care satisfac foamea pentru perioade mai lungi de timp si ajuta persoana sa manance mai putin decat daca ar consuma cereale rafinate.
Grasimile mononesaturate ajuta la pierderea grasimii abdominale?
SusScrieri recente despre curele de slabire au avansat ideea ca o persoana poate pierde grasimea abdominala mancand 1600 de calorii pe zi, dieta bogata in grasimi mononesaturate.
Majoritatea pesoanelor vor pierde in greutate daca au o dieta cu doar 1600 de calorii pe zi. Si nu se mai pune problema ca atunci cand vine vorba de a alege grasimile, acizii grasi mononesaturati care se gasesc in avocado, nuci, seminte, masline, boabe de soia, ciocolata, ulei de masline si rapita reprezinta cea mai buna alegere, cu beneficii dovedite pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscului pentru boli cardiovasculare.
Dar nu exista alimente magice care sunt capabile sa indeparteze grasimea abdominala, spun expertii. Desi acizii grasi mononesaturati sunt grasimi sanatoase, tot grasimi sunt, cu noua calorii pe gram – mai mult de dublu fata de carbohidrati si proteine, care au patru calorii pe gram.
Abdomenul nu se va aplatiza daca persoana are nevoie sa slabeasca. Daca muschii abdominali nu sunt acoperiti in exces cu grasime, intarirea acestora poate face ca persoana sa arate mai subtire. Dar exercitiile tintite nu au efect asupra grasimii abdominale.
O persoana care doreste sa piarda in greutate si sa se mentina, trebuie sa aiba o dieta sanatoasa cu numar de calorii controlate si sa faca exercitiu fizic regulat – aproximativ 60 de minute pe zi de activitate moderata, cum ar fi mersul in pas alert.
Iar cu cat exercitiile sunt mai intense cu atat grasimea abdominala dispare mai repede. Unii experti sugereaza ca persoanele inscrise in clase intensive de gimnastica aerobica au tendinta de a fi mai subtiri in jurul abdomenului.
Riscurile grasimii abdominale in exces
SusDe ce este importanta pierderea grasimii abdominale? Purtarea unor kilograme in plus in jurul mijlocului poate fi o treaba serioasa. Supraponderabilitatea in aceasta zona este mai periculoasa decat grasimea din jurul soldurilor si coapselor, intrucat grasimea viscerala este mai periculoasa pentru sanatate decat grasimea subcutanata care sa afla sub piele.
Supraponderabilitatea in jurul taliei este asociata cu inflamatia si un risc mai mare de probleme de sanatate cum ar fi afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, sindrom metabolic si altele.
Conform unui studiu recent, grasimea abdominala poate determina inflamatie si este legata de ateroscleroza arteriala.
Circumferinta abdominala este prea mare?
SusIn afara de indexul de masa corporala, circumferinta abdominala a fost considerata un test simplu si de incredere in evaluarea sanatatii, a statusului ponderal si a grasimii ascunse.
Pentru evaluarea riscului se poate folosi un metru de croitorie, care se infasoara in jurul taliei, localizata deasupra bazinului si sub ombilic. Masuratoare se face fara tinerea respiratiei si fara incercarea de aplatizare a abdomenului.
Daca talia este mai mare de 102 cm la barbati si 90 cm la femei, persoana are prea multa grasime abdominala si un risc crescut pentru afectiuni cardiovasculare. Cel mai bun lucru pe care il poate face aceasta persoana este sa scada in greutate.
Concluzia
SusMajoritatea evidentelor stiintifice sugereaza ca o dieta controlata caloric, bogata in fructe, legume, cereale integrale, lactate degresate, nuci, seminte, carne slaba, peste oua si carne de pui reprezinta fundatia pentru o dieta care ofera toate substantele nutritive necesare subtierii taliei. Secretul real al pierderii grasimii abdominale este pierderea in greutate cu o dieta echilibrata, controlata caloric si exercitiu fizic cel putin o ora pe zi.
Modul de pregatire a mancarii atunci cand sunteti la dieta este la fel de important ca ceea ce mancati, deoarece exista posibilitatea sa cumparati numai alimente sanatoase, dar sa fie gatite in mod gresit si efortul de a urma un anumit regim este in zadar.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Durerile abdominale: 12 mituri
- Tot ce trebuie stiut despre sarcina imaginara (pseudocieza)
- Despre alaptare si beneficiile ei
- Notiuni generale despre glaucom
- Tot ce trebuie stiut despre incontinenta fecala
- 12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului
- De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese?
- Sarcina - Luna a V-a
- Grasimi sanatoase pentru inima