Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Generalitati

Sus
9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii

Chiar daca iarna nu mergeti la plaja si sunteti nevoita sa purtati haine groase, pielea trebuie sa fie foarte bine ingrijita.

Aflati cum va puteti ingriji pielea pe timpul iernii! In cazul multor persoane efectul zilelor reci la nivelul pielii poate fi destul de neplacut deoarece apare uscaciunea mainilor, a fetei si a picioarelor.

Resimtita de unii ca o senzatie de stransoare la nivelul pielii, uneori uscaciunea pielii poate determina si manifestari precum fisurarea pielii, iritatii sau eczeme.

Senzatia de uscaciune se accentueaza ori de cate ori intram intr-o incapere incalzita. Iata 10 trucuri pentru a trata pielea uscata pe tot parcursul iernii!

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Consultati medicul dermatolog
  3. Hidratarea pielii
  4. Utilizati creme fotoprotectoare!
  5. Acordati atentie mainilor!
  6. Evitati aerul uscat din incaperi
  7. Hidratarea nu trebuie limitata la nivelul pielii
  8. Acordati atentie picioarelor!
  9. Evitati lotiunile tonice pe baza de alcool
  10. Nu faceti bai foarte fierbinti
  11. Citeste pe aceeasi tema

Consultati medicul dermatolog

Sus

Intotdeauna ne este la indemana sa mergem la farmacie, unde beneficiem de sfatul unui consultant in probleme legate de ingrijirea pielii sau in achizitionarea de produse dermatocosmetice.

Totusi, macar o data pe an este indicat sa consultam un medic dermatolog, care ne poate oferi sfaturi specializate legate de ce tip de ten avem, de diversele probleme pe care le are pielea noastra sau de gama de produse de ingrijire pe care ar trebui sa o utilizam.

Specialistii in sanatatea pielii spun ca nu trebuie sa utilizam neaparat produse scumpe deoarece si cele ieftine pot fi cel putin la fel de bune.

Acestia sustin ca de multe ori o parte din pretul unui produs de ingrijire a pielii este reprezentat doar de marketing sau de pretul ambalajului.

Cel mai important lucru este sa ne simtim bine utilizand un anumit produs, practic cel mai potrivit dintre acestea fiind cel cu care pielea noastra se intelege cel mai bine.

Hidratarea pielii

Sus

Este posibil sa aveti o crema hidratanta care sa fie perfecta primavara sau pe parcursul verii.

Dar dupa cum si anotimpurile se schimba, si necesitatile pielii dumneavoastra se modifica.

Iarna este indicat sa folosim o crema hidratanta cu o consistenta mai grasa, pe baza de ulei mai degraba decat una pe baza de apa, intrucat uleiul va produce o pelicula protectoare care sa retina umezeala la nivelul pielii; acest lucru nu se intampla cand utilizam creme cu textura fina sau lotiuni.

Trebuie insa sa fim atente la tipul de ulei continut de crema hidratanta, intrucat nu toate pot fi benefice pentru ten.

Foarte utile sunt uleiurile de migdale, cele minerale, uleiul de avocado sau primula. Trebuie sa acordam atentie acestui aspect, intrucat alte uleiuri pot avea un efect nedorit de astupare a porilor faciali.

De asemenea, mai sunt indicate si produsele ce contin umectanti, o clasa de substante ce atrag umezeala din mediu si fixeaza apa la suprafata pielii.

Aceste substante sunt glicerina, sorbitolul si alfa-hidroxi acizii.

Utilizati creme fotoprotectoare!

Sus

Cremele - ecran de protectie solara - nu trebuie utilizate doar vara; in timpul iernii, razele soarelui, in combinatie cu cele reflectate de zapada pot afecta pielea in aceeasi masura. De aceea este indicat sa aplicati o crema fotoprotectoare la nivelul fetei si al mainilor (atunci cand nu purtati manusi) cu 30 de minute inainte de a iesi afara din casa. Daca petreceti mult timp in aer liber, aplicatiile trebuie reinnoite la fiecare doua ore.

Acordati atentie mainilor!

Sus

Pielea mainilor este mai subtire de cat cea din multe alte zone ale corpului, si are mai putine glande sebacee, ceea ce inseamna ca la acest nivel hidratarea este mai mereu deficitara, si acest aspect se accentueaza mai ales la contactul cu aerul rece si uscat. Astfel, pot aparea mici fisuri ale pielii, iritatii sau senzatia de mancarime.
Cand iesiti in aer liber, este bine sa purtati manusi; daca acestea sunt de lana este bine sa purtati la interior o manusa subtire de bumbac, pentru a preintampina aparitia iritatiilor pe care le poate provoca lana.

Evitati sa aveti manusile sau sosetele umede!

Sosetele sau manusile umede pot produce iritatii ale pielii, fisurari, dureri sau chiar aparitia de eczeme foarte dificil de tratat.

Evitati aerul uscat din incaperi

Sus

In majoritatea incaperilor aerul incalzit iarna este uscat; de aceea se recomanda folosirea unui umidificator sau vaporizator pentru cresterea umiditatii aerului, astfel incat pielea sa nu aiba de suferit. Este indicat sa aveti un umidificator in fiecare incapere, pentru a asigura o distributie egala a umezelii din aer.

Hidratarea nu trebuie limitata la nivelul pielii

Sus

Chiar daca acordati indeajuns de multa atentie hidratarii pielii, nu trebuie sa scapati din vedere faptul ca este indicat sa beti multe lichide. Desi unii spun ca o hidratare buna vine din interior, corelatia nu este neaparat adevarata: o persoana poate avea o piele uscata indiferent de cat de multa apa ar consuma. Dar chiar si in aceste conditii, este bine pentru organism sa consumam apa in cantitati suficiente: chiar daca nu pentru hidratarea pielii, cel putin pentru efectul pe care consumul de apa il are asupra sanatatii noastre.

Acordati atentie picioarelor!

Sus

Cremele racoritoare de vara pentru picioare nu sunt la fel de potrivite pe timpul iernii. Este indicat sa utilizam creme ce contin vaselina sau glicerina; periodic, este indicat sa utilizam agenti de exfoliere care sa indeparteze straturile superficiale de piele moarta, pentru a facilita actiunea cremelor hidratante ce vor fi aplicate ulterior.

Evitati lotiunile tonice pe baza de alcool

Sus

Pe o piele uscata nu este indicat sa aplicam lotiuni tonice pe baza de alcool, deoarece acestea pot priva pielea de straturile fine de lipide care o acopera, acestea la randul lor asigurand mentinerea unui grad de hidratare naturala a pielii. Putem utiliza insa lotiuni tonice fara alcool si masti hidratante.

Nu faceti bai foarte fierbinti

Sus

In mod evident, o baie fierbinte dupa ce venim de afara iarna pare remediul ideal care sa ne puna pe picioare. In realitate, apa calda determina distrugerea stratului protector de lipide de la nivelul pielii, astfel incat ulterior va aprea deshidratarea. De aceea pe timpul iernii se recomanda ca dusurile sa fie cu apa calda, dar nu fierbinte, si sa nu petrecem mult timp in apa. Daca pielea prezinta mancarimi este bine sa utilizam o hidratare mai frecventa; daca aceasta nu da rezultate, este necesar consultul dermatologic, intrucat uneori este necesar sa folosim o crema-medicament care sa combata uscaciunea pielii. Medicul dermatolog poate stabili daca uscarea pielii este ceva sezonier si se datoreaza vremii sau daca este vorba despre o afectiune care sa necesite tratament de specialitate.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate