Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

6 ingrediente periculoase continute de produsele cosmetice

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
6 ingrediente periculoase continute de produsele cosmetice

Zilnic, pielea intra in contact cu zeci, sute de chimicale provenite din produsele cosmetice pe care fiecare persoana le foloseste.

Deodorantul, lotiunile de corp, sampoanele si parfumurile utilizate contin substante periculoase pentru organism: sunt iritante, perturba echilibrul hormonal si pot fi chiar cancerigene.

Putine dintre ingredientele periculoase pentru sanatate continute de produsele cosmetice au fost interzise de forumurile internationale competente, asta desi exista studii clinice care arata ca lista elementelor daunatoare pentru organism este mult mai mare.

Educarea consumatorilor este esentiala in acest caz. Acest lucru presupune cunoasterea ingredientelor nocive si evitarea produselor care le contin.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ingredientele periculoase si produsele care le contin
  3. Citeste pe aceeasi tema

Ingredientele periculoase si produsele care le contin

Sus

Parabeni. Sunt utilizati pe scara larga in produsele cosmetice drept conservanti sintetici care previn dezvoltarea bacteriilor, a microbilor si a mucegaiului. Oricat de bine suna in teorie, in realitate, parabenii sunt absorbiti prin piele, fiind identificati in probele de biopsie ale tumorilor mamare.

Acestia sunt folositi in sapunuri, paste de dinti, sampoane si geluri de dus, in creme si in deodorante. Pot fi gasiti, de asemenea, in unele produse alimentare si farmaceutice.

Coloranti sintetici. Culorile sintetice utilizate pentru a infrumuseta aspectul produselor cosmetice sunt derivate, de regula, din gudron de petrol sau carbune si contin saruri de metale grele, care se depoziteaza sub forma de toxine in piele, provocand iritatii.

Mai mult, exista studii potrivit carora colorantii artificiali ar fi agenti cancerigeni, dar si ca ar duce la dezvoltarea ADHD la copii.

Parfum. Majoritatea produselor cosmetice – apa de parfum, balsam, sampon, creme - contin parfumuri, care le fac mai placute, mai atragatoare. La aceste parfumuri se ajunge printr-o combinatie de ingrediente chimice menite sa imite o anumita aroma.

Tocmai aceste combinatii nasc reactii care pot cauza alergii, eruptii cutanate, ameteli, dureri de cap sau probleme respiratorii. De asemenea, parfumurile pot produce dezechilibre hormonale si pot afecta fertilitatea.

Ftalati. Reprezinta un grup de substante chimice utilizate intr-o gama larga de produse cu rolul de a creste flexibilitatea materialelor plastice.

Principalii ftalati din produsele cosmetice si produsele de ingrijire personala sunt dibutil, utilizat cu precadere in lacul de unghii, si dimetil, utilizat in parfumuri, in lotiuni de corp, in creme hidratante si in fixativul de par.

Ftalatii perturba functionarea sistemului endocrin si au fost legati de un risc crescut de cancer la san, de dezvoltarea prematura a sanilor la fete si de malformatii congenitale.

Triclosan. Este un agent chimic antimicrobian, antibacterian si conservant utilizat pe scara larga in produsele cosmetice. Acesta afecteaza sistemul endocrin - in special tiroida si hormonii de reproducere - si este iritant pentru piele. Exista dovezi care arata faptul ca utilizarea triclosanului dezvolta rezistenta la antibiotice.

Tricolsonul pot fi gasit in pasta de dinti, in sapunuri antibacteriene si in deodorante.

Formaldehida. Este un ingredient chimic folosit ca dezinfectant si conservant. Aceasta se gaseste in creme, sapunuri, deodorante, oja, rimeluri.

Formadelhida este potential cancerigena, putand provoca cancer nazal si nazofaringian. Poate afecta ochii, pielea, plamanii si favorizeaza aparitia durerilor de cap, a insomniilor, a alergiilor, putand inclusiv provoca crize de astm.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate