5 secrete despre cremele antirid pe care trebuie sa le cunoasteti
Generalitati
SusDe la combaterea efectelor radicalilor liberi si pana la stimularea productiei naturale de colagen, cremele antirid sunt cele mai importante produse cosmetice menite sa previna si sa ascunda semnele imbatranirii. Miliarde de dolari anual sunt investite de catre consumatori in cremele anti-aging, potrivit datelor emise de Academia Americana de Dermatologie.
Insa pentru numeroase creme, lotiuni si seruri care pretind ascunderea ridurilor si incetinirea imbatranirii, nu exista inca dovezi clare, care sa le ateste eficacitatea. Chiar si asa, ingredientele active de baza din produsele antirid s-au dovedit a fi sigure si performante in imbunatatirea aspectului pielii, odata folosite corespunzator.
Informatii esentiale despre cremele anti-aging
SusO crema anti-aging de calitate va stimula productia de noi celule cutanate sanatoase si va preveni subtierea pielii. Insa identificarea celor mai bune produse antirid nu este o sarcina tocmai usoara, luand in considerare numarul mare de optiuni de pe piata cosmetica.
Odata ce ajungeti sa cunoasteti o serie de informatii esentiale despre cremele anti-aging si sa intelegeti modul in care ele actioneaza, selectarea celor mai bune creme antiimbatranire va fi mult mai usor de realizat.
1. Cum functioneaza cremele antirid
Creme antirid au in primul rand un profund efect hidratant, reducand aspectul inestetic al liniilor fine si al ridurilor prin imbunatatirea texturii pielii si a reflectarii luminii. O alta actiune importanta a acestor produse de ingrijire a tenului matur este exfolierea, datorita unor ingrediente speciale, numite alfa hidroxiacizi. Celulele moarte sunt indepartate, iar tesutul cutanat devine mai luminos si mai catifelat.
Unele creme antirid contin si antioxidanti puternici, precum coenzima Q10, extractul de ceai verde sau chinetina. Acesti agenti speciali distrug radicalii liberi, moleculele instabile produse de agresiunile razelor ultraviolete, concretizate in aparitia semnelor de imbatranire. Antioxidantii sunt mai eficienti in prevenirea ridurilor, decat in atenuarea lor.
2. Ingredientul-minune din cremele antirid
Cel mai important ingredient din cremele antirid este retinolul, in diverse forme. Acesta este de fapt un derivat al vitaminei A, pe care organismul o utilizeaza pentru productia de colagen si prevenirea subtierii pielii, astfel incat ridurile sa nu se poata forma. Retinolul este si un agent performant de imbunatatire a pigmentului tesutului cutanat, intrucat decoloreaza petele maronii produse de expunerea neprotejata sau indelungata la soare.
Oamenii de stiinta valideaza eficacitatea retinolului, gratie numeroaselor studii care au demonstrat ca substanta nu doar ca reduce ridurile si liniile fine deja existente, ci contribuie si la prevenirea lor. Rezultatele unui tratament de ingrijire cu creme pe baza de retinol apar dupa 10-12 luni de utilizare, spun specialistii.
In afara de retinol, cel mai important produs antirid pe care il puteti folosi este lotiunea de protectie solara, spun expertii medicali. O formula cu factor de protectie de minimum 30 SPF, care blocheaza ambele tipuri de raze ultraviolete (UVA si UVB), va poate ajuta sa aveti mai putina nevoie de o crema antirid in a doua parte a vietii.
Alte ingrediente importante in cremele anti-aging sunt:
- Peptidele: stimuleaza regenerarea celulelor, inlocuirea colagenului, a elastinei si a altor componente naturale ale pielii afectate de procesul de imbatranire.
- Resveratrolul: inverseaza procesul de imbatranire la nivelul intregului organism.
- Antioxidantii: beta-carotenul, licopenul, seleniul, vitaminele A, C si E, atenueaza aspectul semnelor de imbatranire ale tesutului cutanat, imbunatatesc elasticitatea pielii si ajuta la mentinerea nivelului optim de hidratare.
- Coenzima Q10: reduce aspectul liniilor fine din zona ochilor si protejeaza impotriva expunerii la razele ultraviolete.
3. Dezavantajele cremelor antirid
In timp ce cremele antirid aduc anumite beneficii aspectului si sanatatii pielii, au si cateva dezavantaje. In primul rand, rezultatele lor sunt limitate. Acestea imbunatatesc intr-o anumita masura estetica tesutului cutanat, insa nu aduc transformari radicale. Nici macar cremele foarte scumpe, care promit minuni, nu pot inversa complet imbatranirea pielii.
Intrucat ridica anumite riscuri legate de anomaliile congenitale, cremele antirid (in special cele cu retionoizi in compozitie) nu sunt recomandate in timpul sarcinii. Anumiti medici le interzic complet, pentru eliminarea oricarui risc asociat cu nasterea unui bebelus bolnav.
Un alt dezavantaj al cremelor antirid este potentialul efect iritativ, produs de renoizi in cazul pielii sensibile, alergice sau uscate. In acest caz, se recomanda creme antirid cu concentratii scazute de retionoizi, folosite in cantitati mici la inceput, pana cand pielea devine toleranta.
4. Cremele antirid nu duc la disparitia completa a semnelor de imbatranire
Din pacate, lumea stiintifica nu a reusit sa inventeze o formula cosmetica atat de performanta, incat sa stearga pur si simplu liniile fine si ridurile. Randamentul maxim al cremelor antirid este acela de a atenua aspectul schimbarilor profunde alte dermei, prin trei efecte principale: regenerarea celulara, hidratarea intensa si sporirea luminozitatii pielii.
De asemenea, cremele antirid cu diverse actiuni trebuie sa se adreseze nevoilor specifice ale pielii, in toate categoriile de varsta: la 30 de ani, pielea nu mai retine atat de bine apa si se deshidrateaza mai usor, de la 40 de ani apare uscarea excesiva si pierderea tonusului cutanat, iar de la varsta de 50 de ani, fibrele de colagen si elastina se subtiaza (prin urmare, pielea se lasa, iar chipul isi pierde din rotunjime).
5. Crema antirid se alege in functie de tipul de ten
Pentru tenul sensibil, cu tendinte alergice, sunt recomandate cremele antirid bogate in vitamina C, care stimuleaza productia de colagen. Pielea uscata reactioneaza cel mai bine formulelor antiimbatranire pe baza de acizi din fructe, care redau stralucirea tenului cu aspect tern. La varste inaintate, piele matura si deshidratata trebuie sa fie ingrijita cu produse pe baza de vitamina A si derivatii acesteia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- 9 obiceiuri care te imbatranesc. Cu totii avem cel putin unul!
- Catina - cum o prepari, beneficii si contraindicatii
- Florile de tei: beneficii oferite pielii
- Top 8 remedii naturale cu lamaie, preparate acasa
- Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH
- 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi
- Mezoterapia – intrebari frecvente
- Ganoderma: beneficii asupra sanatatii
- Dieta metabolica personalizata