Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Foliculita decalvanta

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2023

Ce este foliculita decalvanta

Sus
Foliculita decalvanta

Foliculita reprezinta inflamatia foliculilor de par, structuri de la radacina firului de par, si da aspect caracteristic pielii, cu mici leziuni rosiatice rotunde. Foliculii sunt structurile cu rol in cresterea firelor de par, avand structura rotund-ovala, ca niste saculeti. Atunci cand se inflameaza, se pot acumula mici particule de puroi, pana la formarea de pustule in foliculi.

Folciulita decalvanta este foliculita de la nivelul scalpului, in care inflamatia cuprinde foliculii de par de pe scalp, precum si alte structuri mici ale pielii de la acest nivel. Consecinta principala ce apare in timp este caderea parului si cicatrizarea scalpului. Denumirea stiintifica este de alopecie cicatrizanta.

Cuprins articol

  1. Ce este foliculita decalvanta
  2. Cauze
  3. Factori de risc
  4. Semne si simptome
  5. Metode de diagnostic
  6. Optiuni de tratament
  7. Prognostic
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Foliculita decalvanta face parte din categoria bolilor dermatologice. Cercetatorii si medicii dermatologi nu sunt insa siguri ce cauzeaza foliculita decalvanta.

Unele ipoteze sustin ca infectia tegumentului cu stafilococ (infectie bacteriana) poate fi responsabila. Bacteria se gaseste in mod natural pe suprafata pielii si in cavitatea nazala, insa se afla in stare latenta si nu produce simptome sau consecinte patologice. Unele persoane, se pare, sunt insa mai sensibile si au reactii neobisnuite la stafilococul de tip A.

La pacientii la care stafilococul de tip A produce reactie patologica, apare inflamatia constanta, progresiva. In timp inflamatia distruge foliculii de par, oprind cresterea parului si regenerarea firelor de par. Ulterior parul incepe sa cada, lasand in urma cicatrici. Acest tip de alopecie (cadere a parului) este permanenta in lipsa tratamentului.

Factori de risc

Sus

Foliculita decalvanta, ca si alte tipuri de foliculita, poate afecta atat femeile cat si barbatii, cauzand alopecie permanenta. Se pare insa ca afecteaza mai frecvent barbatii. Debutul este frecvent in adolescenta sau la adultul tanar, insa poate aparea oricand. Alopecia la barbati este o afectiune frecventa, iar foliculita decalvanta este una dintre cele mai comune cauze.

Semne si simptome

Sus

Folciulita decalvanta afecteaza in mod tipic scalpul, care va capata aspect specific, cu mici leziuni rotunjite, rosiatice si/sau proeminente. In regiunile cu foliculita, apare alopecie, astfel ca se formeaza multiple zone rotunjite de scalp fara par. Foliculita poate fi concomitenta si in alte regiuni de pe corp, precum zonele genitale, fata, membre inferioare si superioare.

Multi pacienti nu au simptome evidente pana cand incepe caderea semnificativa a parului. Alti pacienti experimenteaza insa mancarime la nivelul scalpului si aspect asemanator matretii. Scalpul poate da senzatia de tensiune sau chiar durere. Pustulele ce apar in urma inflamatiei foliculilor sunt vizibile in special in partea posterioara a scalpului. Pot aparea cruste sau piele descuamata, in urma spargerii pustulelor.

Astfel, combinatia dintre mancarime sau disconfort la nivelul scalpului si zone de alopecie este inalt sugestiva pentru foliculita decalvanta.

Metode de diagnostic

Sus

Medicul specialist dermatolog este cel care se ocupa de diagnosticul si tratamentul patologiilor ce implica pielea, inclusiv foliculita decalvanta. Acesta va va examina scalpul, utilizand instrumente de amplificare a imaginii pentru a vizualiza firele de par si aspectul radacinii acestora mai clar.

Medicul poate de asemenea sa preleveze probe biologice de la nivelul pustulei, pentru a testa prezenta stafilococului de tip A sau sa smulga cateva fire de par pentru a le testa. In cazuri neclare, se poate efectua si biopsia, care presupune prelevarea unui fragment foarte mic de piele de la nivelul scalpului, care este ulterior analizata la microscop.

Optiuni de tratament

Sus

Din pacate, foliculita decalvanta nu beneficiaza de un tratament curativ. Exista insa optiuni de tratament ce ajuta la reducerea inflamatiei si la preventia cicatrizarii si pierderii ulterioare a parului.

Aceasta patologie evolueaza deseori cu perioade active si perioade de remisiune, in care nu exista simptome. Astfel tratamentul este de cele mai multe ori unul prelungit si constant, acesti pacienti avand mereu grija la produsele de ingrijire a parului.

Medicul dermatolog va poate recomanda sampoane speciale pentru acest tip de patologie sau solutii care stimuleaza cresterea parului, ce pot fi aplicate in regiunile in care exista deja alopecie. Samponul cu proprietati antiseptice si alte beneficii va trebui de cele mai multe ori utilizat constant, pe termen lung. Este important sa cereti insa sfatul medicului inainte de a achizitiona astfel de produse dermatocosmetice.

Tratamentul medicamentos ce se poate prescrie la acesti pacienti include:

• Antibiotice administrate pe cale orala, pentru a trata infectia cu stafilococ de tip A. Aceasta bacterie poate insa dezvolta rezistenta la antibiotice, facand tratamentul dificil.

• Corticosteroizi pentru a reduce inflamatia

• Isotretinoina, un ingredient eficient in eliminarea pustulelor

Unele studii sugereaza ca terapia fotodinamica, in care se aplica o lumina speciala la nivelul scalpului, poate fi de asemenea eficienta.

Prognostic

Sus

Caderea parului si alopecia ce apar in urma foliculitei decalvante va pot face nesigur asupra aspectului fizic, fiind o afectiune cu implicatii psiho-emotionale. Caderea parului este din pacate permanenta, astfel ca apelarea la ajutor medical imediat de la observarea simptomelor este cheia pentru a preveni pierderea masiva a acestuia. In unele cazuri pot aparea anxietatea si depresia.

Tratamentele avansate ale alopeciei, precum micropigmentarea sau transplantul de par, pot ajuta in aceasta privinta. Psihoterapia poate fi de asemenea utila pentru a ajuta pacientii sa isi recapete increderea in sine.

Foliculita decalvanta nu duce la probleme mai serioase de sanatate si nici la alte patologii ale pielii. De asemenea, aceasta nu este contagioasa, deci nu se poate transmite de la o persoana la alta prin nicio modalitate.

Asigurati-va ca mergeti la medic atunci cand apar primele simptome si ca mentineti o relatie apropiata cu acesta, pentru a putea adresa toate intrebarile necesare pe parcursul evolutiei tratamentului si a afectiunii.

Concluzie

Sus

Foliculita decalvanta, prin inflamatia foliculilor de par, cauzeaza pustule rosiatice, exfoliative la nivelul scalpului si ulterior alopecie permanenta.

Desi expertii nu sunt siguri ce cauzeaza aceasta afectiune, infectia cu stafilococ poate fi responsabila.

Optiunile de tratament ajuta la prevenirea caderii ulterioare a parului, insa nu exista un tratament curativ.

Apelati la ajutorul medicului dermatolog inca de la primele simptome, pentru a obtine un rezultat si prognostic cat mai bun.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22784-folliculitis-decalvans
https://www.uptodate.com/contents/folliculitis-decalvans


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate