Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ai un furuncul? Afla ce trebuie sa faci!

Actualizat la data de: 15 Mai 2019

Ce este furunculul?

Sus
Ai un furuncul? Afla ce trebuie sa faci!

Furunculul este o infectie bacteriana sau fungica a foliculului de par. Infectia insa nu se limiteaza la nivelul scalpului, ci poate aparea in oricare alta parte a corpului. Atunci cand infectia apare la nivelul foliculului de par, pielea din jur devine inflamata.

Furunculul se prezinta ca o umflatura rosie pe piele, iar mai tarziu se poate sparge, eliminand lichid. Poate aparea, in general, pe fata sau pe gat, insa se poate dezvolta si pe coapse sau pe fese.

Cuprins articol

  1. Ce este furunculul?
  2. Simptomele furunculului
  3. Cauzele furunculului
  4. Diagnosticul furunculului
  5. Tratamentul furunculului
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele furunculului

Sus

Un furuncul poate debuta la nivelul pielii ca o umflatura benigna, asemanatoare unui cos. In timp ce infectia progreseaza, furunculul poate sa devina tare si dureros, apoi, bacteriile si celulele epiteliale moarte se acumuleaza sub piele, formand puroi.

Presiunea cauzata de aceste acumulari creste, ceea ce duce la spargerea furunculului cu eliminare de lichid. Durerea cea mai mare este resimtita chiar inainte ca furunculul sa se sparga si cel mai adesea se va atenua pe masura ce acesta se goleste de lichid.

De asemenea, furunculul creste foarte repede in dimensiuni, putand avea dimensiune de la cea a unui bob de mazare, la cea a unei mingi de golf. Alte simptome care pot insoti furunculul sunt: starea de oboseala, febra, prezenta pruritului, inrosirea pielii din jurul furunculului.

Cauzele furunculului

Sus

Orice infectie bacteriana sau fungica poate cauza un furuncul. Cea mai intalnita cauza este infectia bacteriana cu stafilococul auriu, care se mai numeste infectie stafilococica.

Stafilococul auriu se gaseste in mod normal pe pielea oamenilor, insa bacteria cauzeaza infectie numai daca intra in sange printr-o rana deschisa, precum o taietura sau o zgarietura.

Odata ce bacteria a intrat in sange, sistemul imunitar se va stradui sa o elimine, furunculul fiind practic rezultatul incercarii leucocitelor de a elimina infectia din organism.

Concret, stafilococul auriu este bacteria considerata in mare parte vinovata de aparitia furunculelor. Infectia este favorizata de o aparare deficitara a sistemului imun.

Si diabetul zaharat este vinovat de aparitia lor, dar si de aparitia altor afectiuni ale pielii sau de instalarea anemiei. Inclusiv hainele sintetice care irita pielea pot declansa dezvoltarea acestei infectii. De asemenea, transmiterea are loc prin contact direct.

Diagnosticul furunculului

Sus

Diagnosticul se va stabili pe baza aspectului clinic care se completeaza cu examenul bacteriologic pozitiv pentru stafilococul auriu si cu prezenta unui sindrom inflamator nespecific.

Tratamentul furunculului

Sus

Tratamentul este prescris numai de catre medicul de familie sau de catre medicul specialist dermatolog si consta in tratament medicamentos cu antibiotice cu rolul de a actiona asupra florei stafilococice.

Daca pacientul are stari de rau si febra i se vor prescrie si antitermice. In majoritatea cazurilor, furunculul se vindeca fara interventie medicala sau complicatii.

Astfel, de cele mai multe ori un furuncul se vindeca in doua saptamani, insa sunt si cazuri in care este necesara interventia chirurgicala, pentru a deschide portiunea afectata de infectie cu scopul de a drena puroiul.

"Furunculul, adica infectia profunda a firelor de par necesita in cele mai multe cazuri manevre chirurgicale de incizie si drenaj si aplicare de antiseptice locale. Asocierea antibioterapiei sistemice se face cel mai bine dupa efectuarea culturilor si obtinerea antibiogramei. In formele usoare, terapia locala cu antibiotic (acid fucidic, retapamulin, bacitracina, neomicina) poate fi suficienta", explica dr. Ioana Silvia Simian, medic primar Dermatologie-Venerologie.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate