Vezica biliara (colecistul): boli specifice
Generalitati
SusVezicula biliara (colecistul sau fierea) este un organ in forma de para, cu o lungime de aproximativ 8 - 10 cm, legat de ficat prin ductul hepatic. Rolul colecistului este de a colecta secretia externa hepatica (bila), care contribuie la digestia alimentelor. Bila contine colesterol, saruri biliare, lecitina si alte substante.
Functia veziculei biliare
Principala functie a veziculei biliare este de a colecta si sintetiza bila secretata de ficat (principala substanta care contribuie la absorbtia si descompunerea grasimilor). Bila va fi stocata in canalele intrahepatice. Din vezicula biliara, bila va fi transportata prin canalele cistic si coledoc si apoi de-a lungul duodenului (prima parte a intestinului subtire) unde vor fi digerate, in primul rand, grasimile (lipidele) si vitaminele.
Cuprins articol
Factori de risc
SusBolile de vezicula biliara prezinta urmatorii factori de risc:
- supraponderabilitatea;
- hipotiroidismul;
- constipatia;
- diabetul zaharat;
- boala lui Hashimoto;
- consumul de alcool;
- varsta peste 40 de ani;
- diete cu un continut caloric scazut;
- scaderea brusca in greutate;
- diete bogate in grasimi saturate;
- diete cu un continut scazut de grasimi;
- diete bogate in alimente rafinate si zaharuri;
- istoric familial de boli biliare (ereditatea);
- femeile prezinta un risc crescut dupa nastere;
- etnia (sunt expusi indienii si mexicano-americanii);
- alimentatie saraca in fibre si cu un continut scazut de legume;
- boli cronice: boala inflamatorie intestinala, colita ulceroasa, anemia hemolitica;
- administrarea de medicamente hipocolesterolemiante, imunosupresive si alte medicamente;
- valori ridicate ale trigliceridelor, cresterea colesterolului rau (LDL) si scaderea colesterolului bun (HDL);
- adminstrarea de estrogen si de anticonceptionale (estrogenul creste concentratia colesterolului in fiere).
Diagnosticare
SusDiagnosticul este stabilit prin examen fizic si analize medicale specifice. Examenul fizic este eficient in stabilirea diagnosticului de colecista acuta sau colica biliara.
De regula, analizele la sange sunt recomandate cand pacientul manifesta durere biliara sau colecista cronica. Mai pot fi recomandate testele hepatice, bilirubinei sau hemoleucograma.
Problemele medicale ale veiculei biliare ar putea include:
- iritarea, infectarea si tumefactia veziculei biliare;
- aparitia de calculi biliari;
- blocarea canalelor care fac legatura intre vezicula biliara si intestin.
Dischinezia biliara
SusEste o afectiune a veziculei biliare caracterizata de absenta calculilor biliari; de asemenea, mai poate fi considerata o tulburare functionala sau de golire a veziculei biliare.
Cauze - inflamatia cronica, disfunctii ale musculaturii netede a veziculei biliare, ale canalului coledoc sau ale musculaturii sfincterulului Oddi (formatiune musculara cu fibre longitudinale si circulare) care ar putea fi prea ingust.
Simptome - durere in cadranul superior drept, cu absenta calculilor biliari. Totusi, diskinezia biliara poate fi insotita si de alte simptome specifice veziculei biliare, ca rezultat al scaderii concentratiei biliare in procesul digerarii grasimilor.
Potrivit studiilor, stresul creste riscul aparitiei acestei afectiuni; deseori dischinezia biliara fiind rezultatul proiectiilor mentale.
Colecistita
SusColecistita este inflamatia veziculei biliare. De regula, boala acuta este provocata de aparitia calculilor biliari, de unele infectii bacteriene sau de iritatii ale unor substante chimice. Colecistita cronica poate fi insotita sau nu de calculi biliari. Daca pietrele nu sunt prezente, schema de tratament contine antispastice si/sau laxative.
Coledocolitiaza
SusEste o afectiunie caracterizata prin prezenta calculilor biliari in canalul biliar comun sau coledoc.
Simptome - durere, care difera in intensitate in functie de locul unde este piatra sau de blocarea fluxului biliar. Daca este blocat gatul vezicular se pot manifesta inflamatii si distensie (colegistita). In cazul in care este implicata obturarea unui duct biliar, poate avea loc procesul de obstructie al fluxului normal al bilei spre ficat si tubul digestiv, rezultand icterul obstructiv (icter mecanic) sau spre pancreas, rezultand pancreatita acuta.
Colelitiaza
SusColelitiaza cuprinde patologiile caracterizate prin prezenta calculilor biliari. Acestia sunt formatiuni solide, cristaline din tractul biliar, care se formeaza in vezicula biliara. Calculii biliari deriva din bila si sunt formati in mod special din calciu, colesterol si bilirubina.
Colangita
SusAceasta afectiune implica inflamarea ductelor biliare.
Colangita acuta este cauzata, de obicei, de o infectie bacteriana care rezulta in urma stagnarii bilei in ducte. Coledocolitiaza este un tip de litiaza biliara caracterizata prin blocajul sau depunererea de calculi in ductul biliar, fapt ce se poate solda cu infectii. Mai putin intalnit este cazul in care infectiile evolueaza din cauza ingustarii ductelor, ca in cazul colangitei sclerozanta primara sau chiar a cancerului. Acest lucru este justificat de blocarea fluxului normal al bilei care prin stagnare permite inmultirea bacteriilor.
Simptome - durere, febra, frisoane, icter, dureri abdominale.
Colangita sclerozanta
SusAceasta este o boala in care ductele biliare care duc spre ficat, blocheaza fluxul bilei, din cauze necunoscute. Se caracterizeaza prin inflamatie, intarirea sau fibroza cailor biliare intra si extra hepatice.
Colestaza
SusColestaza se caracterizeaza prin intreruperea fluxului biliar, din cauza unei obstructii a cailor biliare mici (colestaza intrahepatica) sau a cailor biliare mari (colestaza extrahepatica).
Simptomul principal este blocarea secretiei biliare din caile biliare catre intestin, fapt ce duce la cresterea bilirubinei in sange, care schimba (inchide) culoarea urinei si a materiilor fecale (acestea vor avea o culoare deschisa) si aparitia icterului. Excesul de saruri biliare din circulatia sistemica poate provoca prurit si chiar iritarea pielii.
Alte semne: urme de grasime in scaun, afectarea timpului de coagulare al sangelui (sindrom de malabsorbtie), modificarea nivelului de vitamina K (vitamina solubila in grasimi, de care depind multi factori cu rol in coagulare).
Cancerul de vezicula biliara
SusSimptomele specifice cancerului de vezicula biliara rareori se vor manifesta in faza de debut a bolii. De fapt, afectiunea este descoperita doar atunci cand se elimina alte cauze al disfunctiei vezicii biliare, cum ar fi calculii biliari. Ca atare, cancerul veziculei biliare este de cele mai multe ori diagnosticat in stadiu avansat de dezvoltare.
Daca va fi depistat la timp, tratamentul standat consta in extirparea veziculei biliare si a tesuturilor afectate ale cailor biliare.
Colesteroloza colecistului
SusPolipii colesterolotici (colesteroloza colecistului) sunt excrescente care apar la exteriorul mucoasa veziculei biliare. De regula, acesti sunt inofensivi; 95% din cazuri sunt de origine necanceroasa, iar 10% sunt au drept cauza procese inflamatorii. Cel mai adesea, polipii sun rezultatul depozitelor de colesterol.
Polipii vezicii biliare sunt, de obicei, asimptomatici si nu au nevoie de tratament. Pot fi intamplator depistati pe o ecografie a veziculei biliare efectuata in alte scopuri. Rareori este implicata durerea. Ocazional, acestia pot creste suficient de mari incat sa necesite indepartarea chirurgicala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Starile de greata - particularitati medicale
- Tractul gastro-intestinal - particularitati, afectiuni si diagnostic
- Cauze si tratament in durerea abdominala
- Tulburarile gastrice
- Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza c ...
- Ficatul
- Pancreatita acuta
- Icter la copii: ce trebuie sa stii
- Colecistita