Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Steatoza hepatica, un dusman mut

Actualizat la data de: 26 Mai 2022
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati

Sus
Steatoza hepatica, un dusman mut

Majoritatea cazurilor de steatoza hepatica sunt asimptomatice, iar manifestarile apar de cele mai multe ori foarte tarziu, atunci cand nivelul de afectare a ficatului este deja atat de mare incat functiile sale sunt reduse considerabil si apar complicatii.

Problemele pe care le poate genera steatoza hepatica neidentificata si netratata nu sunt simple: ciroza, insuficienta hepatica, carcinom hepatocelular.

In situatiile in care steatoza hepatica genereaza anumite simptome, acestea sunt de cele mai multe ori greu de atribuit acestei afectiuni. Majoritatatea cazurilor sunt diagnosticate in urma observarii unor modificari ale functiei hepatice in cadrul examenelor de rutina.

Unul din indicatorii unei probleme hepatice poate fi un nivel ridicat al transaminazelor in sange.

Aceste enzime, continute in mod normal de celulele hepatice, ajung in sange in cantitate mare atunci cand celulele hepatice sunt inflamate.

Implicatiile disfunctiei hepatice nu trebuie ignorate, de aceea, protectia hepatica este o masura care trebuie luata in considerare cu seriozitate, cu atat mai mult cu cat stilul de viata actual ingreuneaza considerabil desfasurarea optima a activitatii ficatului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Atentie la suprasolicitare
  3. De ce ficat gras?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Atentie la suprasolicitare

Sus

Programul alert al vietii deseori nu ne lasa suficient timp sa ne preocupam de sanatatea noastra asa cum ar trebui. Mancam pe fuga, nu suntem atenti daca alimentele ne asigura nutrienti de calitate si, uneori, ne gasim refugiul in vicii extrem de daunatoare pentru sanatate, precum consumul de alcool sau fumatul.

Excesele supun organismul la eforturi suplimentare atunci cand trebuie sa metabolizeze substantele pe care le primeste, iar daca acestea nu sunt de calitate, nu este asigurat necesarul de nutrienti si, in consecinta, din ecuatia metabolica vor lipsi elemente importante, in lipsa carora pot aparea disfunctii.

In Romania, consumul excesiv de alcool este unul dintre principalii factori declansatori ai steatozei hepatice, caz in care ne confruntam cu steatoza alcoolica.

Specialistii considera ca afectiunea poate fi incadrata la steatoza alcoolica atunci cand pacientul de sex masculin consuma mai mult de 40 de grame de alcool pur pe zi, adica aproximativ 750 de mililitri de bere sau 375 de mililitri de vin.

Pentru femei, valoarea atribuita este in jurul a 20 de grame de alcool pur zilnic. Steatoza hepatica de cauza nonalcoolica poate avea ca sursa o tulburare metabolica, asociata adesea cu obezitatea, cu diabetul si cu probleme de asimilare a grasimilor.

Afectarea hepatica poate aparea si din consumului anumitor medicamente .

De ce ficat gras?

Sus

Steatoza hepatica mai este denumita si ficat gras pentru ca reprezinta acumularea de trigliceride si alte lipide (grasimi) la nivelul hepatocitelor (celulele care compun tesutul hepatic). Sursa acestei probleme are natura metabolica.

Acizii grasi, componente ale grasimilor, importante pentru furnizarea de energie, nu sunt descompusi si transformati corect de organism, motiv pentru care in ficat se depun grasimi in exces.

Din cauza “ingreunarii” ficatului si a disfunctiilor de procesare a substantelor nutritive in energie, pacientii cu steatoza hepatica acuza oboseala, stari de slabiciune si dureri in hipocondrul drept, imediat sub ultima coasta a toracelui.

Pentru ca de cele mai multe ori aceste simptome sunt atribuite unor alte probleme, steatoza hepatica este o amenintare ale carei semnale nu sunt identificate corect si la timp. In acest context, protectorul hepatic poate avea un rol benefic.

Desi este cunoscuta in principal pentru implicarea pe care o are in metabolismul glucidelor, insulina este de asemenea o parte imporanta in procesul de transformare a acizilor grasi.

Steatoza hepatica este o disfunctie metabolica care induce o stare de insulinorezistenta la nivel muscular, ceea ce genereaza o secretie excesiva de insulina si, implicit, de acizi grasi care se depun mai apoi la nivelul ficatului.

Steatoza hepatica este favorizata nu doar de hiperinsulinemie, ci si de un nivel ridicat al lipidelor in sange si de valori mari ale colesterolului.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate