Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Litiaza biliara - cauze si tratament

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Costin Anca
Medic primar medicina de familie

Generalitati

Sus
Litiaza biliara - cauze si tratament

Litiaza biliara tine de simptomatologia ce afecteaza vezica biliara (colecistul sau, popular, fierea). Vezica biliara este un sac de mici dimensiuni, lung de aproximativ 9 cm, in forma de para, pozitionat imediat sub ficat.
Are rolul de a depozita bila secretata de ficat si de a o elimina atunci cand, in procesul digestiei, este nevoie de ea. Bila ajuta la digestia grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul subtire, prin intermediul unor canale, numite cai biliare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Formare
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Formare

Sus

Bila este un lichid galben-verzui, format din apa, saruri biliare, acizi biliari si colesterol. In cazul in care compozitia bilei se modifica, in vezicula biliara se depun cristale de colesterol care, in combinatie cu sarurile biliare si pigmentii biliari, duc la formarea calculilor biliari (pietre de mici dimensiuni). Pot exista intre una si 200 de astfel de mici pietre (2-3 mm).

Calculii biliari apar ca urmare a cristalizarii colesterolului si ai altor constituenti ai bilei si reprezinta formatiuni dure, asemanatoare unor pietre, formate prin depunerea de colesterol, pigmenti, rubina, saruri biliare, carbonati si fosfati de calciu etc. In vezica biliara, ca urmare a neeliminarii lor prin canalele biliare.

Litiaza biliara reprezinta fenomenul depunerii si formarii calculilor biliari - care se dezvolta in timp, iar colica biliara reprezinta starea de criza in care nisipul sau pietrele incep sa migreze din vezica biliara pe caile biliare.

Simptome

Sus

Chiar si cele mai mici formatiuni de tip nisip biliar sau namol biliar pot da simptome specifice, atentionandu-ne asupra necesitatii investigatiilor medicale. Cel mai frecvent simptom ale litiazei biliare este durerea in zona epigastrica (zona stomacului) si in partea superioara dreapta a abdomenului, aria subcostala dreapta, denumita medical, hipocondru drept.

Pacientii cu calculi biliari acuza tulburari dispeptice asociate, precum greturi, balonari postprandiale, eructatii (ragaieli), gust amar in gura, varsaturi, flatulenta (acumulari de gaze in stomac si intestine), materii fecale decolorate, greutate sau presiune in capul pieptului, dureri ce pot sa iradieze, in cazul miscarii calculilor (criza/colica biliara) din zona subcostala dreapta pana spre umarul drept.

Criza sau colica biliara debuteaza de obicei brusc, dupa o masa copioasa. Motivul debutului crizei este miscarea calculului pe canalul cistic sau calea biliara principala, determinand obstructia (astuparea) canalului si intreruperea fluxului biliar, insotite de dureri. La unii pacienti poate aparea in timpul noptii, ca urmare a unei cine bogate in grasimi. La inceput pacientul este agitat, apoi isi cauta o pozitie confortabila in care durerea sa fie cat mai putin resimtita. Orice agitatie, miscarea, respiratia prea rapida, pot spori durerea in criza biliara.

Colica se termina de obicei brusc, dar in functie de obiceiurile alimentare ale pacientului (in special abuzul de alimente grase), de asemenea in functie de pozitionarea calculului biliar, colica poate reaparea la interval de cateva ore, zile, sau saptamani, pana ce calculul va fi eliminat.

Cauze

Sus

Printre cauzele producerii litiazei biliare se numara in primul rand o proasta nutritie, excesul de grasimi si conservanti, alimente prea rafinate, obezitatea, sedentarismul, curele de slabire repetate si prea drastice slabesc ficatul, precum si tratamentele indelungate cu medicamente, in special cu antibiotice. Femeile care folosesc pilula contraceptiva in mod indelungat si mai ales fara a efectua controale periodice la un medic generalist pot de asemenea acuza dureri de etiologie biliara.

Tratament

Sus

Pacientii cu litiaza biliara necesita mentinerea unui regim cat mai dietetic si cat mai sarac in grasimi. De asemenea vor fi sfatuiti sa evite orice fel de abuz alimentar.

Unele studii arata ca exista si o predispozitie genetica pentru a dezvolta litiaza biliara, cazuri in care preventia nu mai este prea eficienta. In restul cazurilor, preventia se realizeaza printr-un regim de viata sanatos, o dieta echilibrata si saraca in grasimi, fara abuz de proteine, ape bogate in saruri minerale, lactate grase. Se recomanda acordarea unei atentii deosebite eliminarii si controlarii constipatiei, precum si efecturarii exercitiilor fizice regulate. Este esential sa se reduca nivelul de stres. De asemenea, tratarea corecta si la timp a tulburarilor endocrine, a bolilor de nutritie, a infectiilor biliare si intestinale pot preveni aparitia litiazei biliare.

Se recomanda evitarea medicamentelor precum Colebil, Bilichol, care ar putea drena calculul catre canalul biliar, putand astfel contribui la declansarea crizei. In caz de criza se recomanda medicamente anti-spastice precum NoSpa.

Printre remediile naturiste se numara ceaiurile din plante cu actiune coleretica (stimuleaza si faciliteaza secretia veziculei biliare) si colagoga (stimuleaza si ajuta eliminarea bilei). Printre plantele care ajuta functia biliara se numara brusturele, papadia, rozmarinul, cicoarea, anghinarea, frasinul, sucul de ridiche neagra.

In cele mai multe cazuri, litiaza biliara se opereaza chirurgical, laparoscopic sau prin interventie clasica colecistectomia extirparea vezicii biliare. Cea mai precisa metoda de detectie a prezentei calculilor biliari este ecografia la vezica biliara, prin intermediul careia se evidentiaza prezenta calculilor.

Studiile indelungate si experienta medicilor au aratat ca tratamentul medicamentos nu este foarte eficient in caz de litiaza biliara, cea mai sigura formula pentru eliminarea definitiva a crizelor biliare fiind indepartarea vezicii biliare si a canalului biliar prin interventie chirurugicala. In cazul alegerii metodei laparoscopice (recomandata la cca. 70-75% dintre pacienti), pacientul poate pleca acasa dupa 48 de ore, urmand ca in foarte scurt timp sa-si poata relua activitatea zilnica post-operatoriu.


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate