Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ingrijeste-ti ficatul in mod natural

Actualizat la data de: 14 Iulie 2020
Ingrijeste-ti ficatul in mod natural

Ficatul este responsabil pentru cele mai importante procese din organism, fiind cel mai mare organ din corp. Ajuta la digestia mancarii si convertirea acesteia in energie, la eliminarea toxinelor si secretia de bila.

Organismul uman poate avea de suferit atunci cand ficatul nu mai functioneaza corespunzator din cauza bolilor hepatice. Astfel, este important sa recunoastem simptomele unei eventuale afectiuni hepatice, mai ales ca majoritatea problemelor sunt usor de tratat daca sunt detectate din timp.

Simptome ale bolilor hepatice comune

Simptomele bolilor hepatice pot fi diferite in functie de cauza, insa exista cateva semnalmente comune care indica cel mai adesea o problema hepatica, cum ar fi:
- Piele si ochi galbeni (icter)
- Urina hipocroma (decolorata)
- Scaun cu sange
- Picioare, glezne si abdomen umflat
- Greata cu sau fara varsaturi
- Oboseala
- Prurit tegumentar (mancarimi)

Cele mai comune boli hepatice

Hepatita virala

Se caracterizeaza prin inflamatia ficatului provocata de un virus. Hepatita este contagioasa, dar nu provoaca intotdeauna simptome. La inceput, simptomele sunt asemanatoare gripei, iar in timp se manifesta prin oboseala, energie scazuta, dureri abdominale. Toate infectiile cu hepatita afecteaza ficatul, il inflameaza si il impiedica sa functioneze corect.

Steatoza hepatica sau Boala ficatului gras

Boala ficatului gras se declanseaza atunci cand exista un exces de grasime. Ficatul se inflameaza si poate cauza ciroza. Exista 2 tipuri de boli ale ficatului gras: boala de ficat gras alcoolic si boala de ficat gras non- alcoolic.

Hepatita autoimuna

Sistemul imunitar al organismului ataca ficatul si poate provoca inflamatia acestuia, ceea ce duce in timp la declansarea unor afectiuni severe ale ficatului, precum: colangita biliara primitiva, screloza hepatica si hepatita autoimuna.

Deficiente ereditare

Unele boli genetice pot cauza dezvoltarea unor afectiuni hepatice. Cel mai des intalnite sunt hemocromatoza, boala Wilson si deficitul de alfa-1 antitripsina. Hemocromatoza este o boala ereditara in care organismul stocheaza prea mult fier. Acumularile excesive de fier se produc in special la nivelul ficatului si pot provoca afectiuni severe. Boala Wilson este o boala genetica care impiedica organismul sa elimine cuprul in exces. Astfel cuprul se depune in special in ficat, provocand afectiuni hepatice. Alfa-1 antitripsina este o proteina sintetizata predominant de hepatocite si eliberata de ficat in fluxul sanguin. Deficitul acesteia cauzeaza unele afectiuni hepatice precum colestaza la nou nascut, ciroza hepatica.

Ai grija de sanatatea ficatului in mod natural

1. Adopta o dieta echilibrata
incearca pe cat posibil sa eviti mancarurile bogate in calorii, grasimile saturate, carbohidratii si zaharurile. Pentru o dieta echilibrata, consuma fibre din fructe proaspete- in special grapefruit si fructe de padure, care au si un continut bogat de antioxidanti, cu rolul de a proteja ficatul, in legume- mai ales crucifere, paine integrala, orez si cereale. Consuma carne, lactate (lapte cu continut scazut de grasimi) si grasimi bune (nuci, seminte si peste).

2. Practica sport
Sportul ajuta la arderea trigliceridelor si reduce grasimile hepatice, dar si la mentinerea unui aport de calorii care sa nu depaseasca energia pe care o consumam pe parcursul unei zile.

3. Pastreaza o greutate optima
Daca sunteti obezi sau supraponderali riscati sa aveti un ficat gras care poate duce la boala ficatului gras non alcoolic.

4. Nu uita de odihna suficienta si evita stresul
Stresul cronic a fost asociat cu progresia bolii hepatice. Un somn odihnitor presupune evitarea expunerii prelungite la lumina artificiala, cel putin 7 ore de somn pe noapte si respectarea unui program de odihna.

5. Urmeaza o cura din plante ce stimuleaza functia hepatica
Ficatul este raspunzator cu eliminarea toxinelor si metabolizarea nutrientilor, insa o dieta nesanatoasa pot pune in dificultate procesele efectuate de ficat. Exista o serie de plante care stimuleaza functia hepatica, detoxifica si regenereaza celulele hepatice.

Armurariul- are o concentratie mare de silimarina care ajuta la regenerarea rapida a ficatului la nivel celular si de silibina, care actioneaza ca antioxidant, antiinflamator, antifibrotic si anticitotoxic in tratamentul afectiunilor hepatice acute.

Curcuminul- un extract obtinut din Turmenic, scade volumul ficatului marit, ca urmare a inflamatiei cauzare de boala ficatului gras. Este folosit in tratarea si prevenirea bolilor hepatice asociate stresului oxidativ: ciroza hepatica, steatoza hepatica alcoolica sau boala ficatului gras non alcoolic.

Schizandra- extractul din fructe de schizandra este foarte bun antioxidant, avand si proprietati antiseptice, cu rol remarcabil in detoxifierea si protejarea ficatului.

• 9 extracte cu actiune intensa de regenerare hepato-celulara, neutralizare a radicalilor liberi si detoxifiere a ficatului.
• antiseptic
• stimuleaza secreia biliara
• diuretic
• antibacterian


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.