Dischinezia biliara
Ce este dischinezia biliara?
SusDischinezia biliara este o afectiune a veziculei biliare.
Aceasta inmagazineaza bila eliberata de ficat (secretia externa hepatica) si o transporta in intestinul subtire unde contribuie la descompunerea (digestia) grasimilor rezultate din timpul mesei.
Cuprins articol
Ce este bila si cum functioneaza?
SusBila trece in vezica biliara prin canalul biliar comun pe care il are cu intestinul subtire.
Daca aceasta substanta nu este secretata de vezica biliara sau nu poate circula prin ductul biliar comun, va reajunge in vezica, fapt ce duce la dischinezie biliara.
Atunci cand o persoana se hraneste, un hormon cunoscut sub denumirea de colecistochinina este secretat de celulele din intestinul subtire.
Acesta este legata de receptorii distribuiti la nivelul muschilor veziculei biliare si determina contractii ale acesteia.
Apoi, bila este golita din vezica biliara si se deplaseaza spre intestinul subtire. Daca un pacient sufera de dischinezie biliara, vezica nu se poate contracta intr-un mod corespunzator.
Catre sfarsitul canalului biliar comun exista trei muschi care formeaza sfincterul Oddi. In actiunea prin care contracta vezica biliara, hormonul colecistochinina leaga receptorii la sfincterul Oddi si face ca acesti muschi sa se relaxeze.
Bila, se scurge apoi in intestinul subtire. In cazul in care sfincterul Oddi nu functioneaza corespunzator, bila nu va trece prin canalul biliar comun si va ramane in vezica biliara.
Cauze si simptome
SusDischinezia biliara, este deseori, un simptom al unor boli, decat o afectiune in sine.
Poate semnala existenta unor pietre la vezicula biliara, pancreatita sau alte tulburari care ar putea necesita interventie chirurgicala.
Cu toate acestea, simptomele pot fi induse si de catre consumul a anumitor tipuri de alimente. Inflamatia cronica, poate fi o alta cauza.
De asemenea, exista dovezi clare, care au demonstrat ca stresul este un factor de risc semnificativ. Unele teorii considera ca disfunctia receptorilor dopaminei pot declansa dischinezia biliara.
Este posibil ca functia colecistului sa fie deteriorata si sa nu primeasca semnalele adecvate de la creier atunci cand bila ajunge spre vezicula biliara.
Semnul cel mai evident al bolii il reprezinta durerea ascutinta, crampele intermitente localizate in partea de jos, sub coasta dreapta.
Cu toate acestea, sunt foarte multi bolnavi care nu au nici un simptom.
Altii pot simti doar un vag disconfort sau o durere surda in aceasta zona.
Cel mai des, durerea apare la aproximativ 40 de minute dupa ce pacientul a consumat o masa bogata in grasimi.
Poate sa apara greata si rareori varsaturile.
Diagnostic, factori de risc si tratament
SusCele mai multe tipuri de tulburari ale veziculei biliare au simptome similare. Un diagnostic diferential extensiv este necesar pentru a exclude alte afectiuni, cum ar fi cancerul sau calculii biliari.
Medicul va solicita, de obicei, teste de sange si examen ecografic. In cazul in care rezultatul investigatiilor este negativ, se vor face alte analize sau ecografii pentru a se evalua functia veziculei biliare.
Daca este cazul unei investigatii amanuntite, se va face procedura numita colecistografie.
Aceasta presupune injectarea unei substante in sange, care va fi transportata de celulele ficatului, iar traseul ei va putea fi urmarit prin realizarea unor radiografii realizate periodic.
Desi exista mai multi factori de risc pentru afectiunile veziculei biliare, in general, destul de putini dintre acestia sunt specifici.
Obezitatea, varsta si sexul sunt factorii cunoscuti.
Femeile in varsta, care sunt supraponderale sunt mai susceptibile de a suferi de dischinezie biliara decat barbatii. De obicei, tratamentul implica colecistectomia laparoscopica (eliminarea completa a veziculei biliare).
Vezicula biliara
SusScopul veziculei biliare este de a usura procesul digestiei prin colectarea, sintetizarea si concentrarea bilei din ficat.
Bila este eliberata atunci cand in stomac intra produse alimentare cu un continut ridicat de grasimi. Acest lucru faciliteaza descompunerea moleculelor de grasimi care vor fi absorbite la nivelul tractului digestiv.
Supapa care controleaza fluxul biliar in intestinul subtire se numeste sfincterul Oddi (numit in acest mod, dupa numele medicului care a descris functia acestui sfincter, in secolul 19).
Daca aceasta supapa nu functioneaza corect, va ramane o rezeva de bila in vezicula biliara, fapt ce va cauza crampe abdominale si durere intense.
Dischinezia biliara este doar una dintre tulburarile in care functia sfincterului Oddi este implicata. Exista si alte afectiuni raportate la actiunea incorecta a acestor muschi.
Remediile pe baza de plante
SusTratamentul dischineziei biliare se face prin tonifierea sau relaxarea veziculei biliare si prin reglarea secretiei biliare a ficatului.
Exista o serie de plante cu actiune coleretica si efect colagog (contribuie la contractia veziculei biliare pentru evacuarea bilei in duoden).
1. Anghinare - din aceasta planta, cu efect colecistokinetic foarte bun, se pot face ceaiuri. Totusi, gustul este destul de amar, fapt pentru care multi oameni evita sa le bea.
Lichidul obtinut se consuma cu inghitituri mici, neindulcit, dimineata pe stomacul gol. Apoi, pacientul va sta pe partea dreapta aproximativ 30 de minute, pentru ca ceaiul sa abie efect maxim. Alternativa ar fi administrarea de capsule cu anghinare, pe care le puteti lua cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa.
2. Coada soricelului - infuzia poate avea un gust usor dulceag, in opinia unora.
Beti o cana de ceai din aceasta planta cu o jumatate de ora inainte de mesele principale pentru a stimula evacuarea bilei. Infuzia se prepara dintr-o lingura de planta uscata, la o cana de apa clocotita.
Acoperiti si lasati lichidul neatins timp de 5 minute. Acesta este un ceai extrem de benefic si pentru gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal, hepatita, balonare abdominala, greata si pierderea poftei de mancare.
3. Papadia - este una din cele mai eficiente plante pentru drenarea ficatului si evacuarea bilei in circuitul digestiv.
Stimuleaza intr-un mod excelent activitatea ficatului. La o cana se vor folosi 2 lingurite de planta. Se beau 2-3 cani pe zi.
Puteti urma o cura cu tulpini de papadie, proaspete (10-15 tulpini pe zi) daca suferiti de dischnezie biliara sau de hepatita.
4. Sunatoare - consumul uleiului sau a ceaiului din aceasta planta amelioreaza dischinezia biliara.
Infuzia se prepara prin adaugarea de o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotita.
Se acopera si si se serveste peste 15-20 de minute, dupa ce se strecoara.
Pentru tratarea colecistului lenes (dischineziei biliare hipotona) se beau 2-3 cani de ceai neindulcit pe zi sau se ia o lingurita de ulei de sunatoare dupa fiecare masa.
Planta are si rol in stimularea functiei hepatice si este benefica in ameliorarea gastritelor si hiperaciditatii gastrice.
5. Rostopasca - diminueaza durerea cauzata de contractiile veziculei biliare. Beti o cana de infuzie de rostopasca, treptat, pe parcursul unei zile (o lingurita de planta la o cana de apa).
Alte recomandari
Sus- Pentru ca dischinezia biliara poate fi declansata de sistemul nervos, incercati sa fiti calm, cel putin pana se amelioreaza durerea.
- Luati 4-5 mese regulate pe zi si evitati grasimile si alimentele grele.
- Evitati alimentele prajite, sosurile si tocanele; preferati-le pe cele fierte sau coapte.
- Renuntati la fumat si incercati sa nu aveti un stil de viata sedentar.
- Pentru evacuarea propice a bilei, este indicat, ca dupa mese sa va intindeti pe partea dreapta timp de 30 de minute.
Dieta in caz de dischinezie biliara nu este foarte stricta. Trebuie doar sa evitati alimentele nepotrivite pentru dvs.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
- 8 semne pe care ti le da organismul atunci cand sufera un deficit major
- Operatia vezicii biliare
- Scanarea HIDA in evaluarea functiei vezicii biliare
- Simptomele cancerului vezicii biliare
- Litiaza biliara - cauze si tratament
- Litiaza biliara (calculii biliari)
- Litiaza biliara si complicatiile sale
- Complicatiile litiazei biliare
- Ce este obstructia biliara si cum se manifesta?