Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu?

Actualizat la data de: 11 Mai 2011
Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu?

Majoritatea oamenilor fac excese alimentare si chiar de bauturi alcoolice, in timpul petrecerilor sau sarbatorilor, astfel incat, dupa ce acestea se sfarsesc, multi dintre ei isi doresc sa detina o bagheta magica pentru a anula efectele starii generale de rau. Intrucat unul din rolurile ficatului este sa inactiveze actiunea alcoolului si alimentelor bogate in grasimi, doar o potiune magica ar putea vindeca celulele hepatice afectate. Totusi, inainte ca vacanta sa devina o corvoada, din cauza restrictiilor dietetice sau a necesitatii utilizarii unor suplimente medicamentoase, trebuie luate in considerare mai multe aspecte.

Cele mai multe toxine sau substante toxice ajung in fluxul sanguin ca urmare a consumului lor pe cale bucala sau atunci cand sunt inhalate. Altele patrund prin piele, in timp ce unele sunt eliberate de celulele moarte sau bacterii. Majoritatea acestor toxine sunt prelucrate de ficat, loc unde acestea sunt descompuse si eliminate din sistemul circulator inainte sa isi manifeste efectele adverse. Toxinele sunt preluate apoi de catre rinichi, eliminate prin urina si fecale sau prin aerul expirat.

Consumul a sase-opt pahare de apa zilnic, a multe fructe si legume proaspete, cereale integrale si evitarea fumului de tutun si a gazelor pot ajuta la mentinerea functiilor corpului in parametrii normali. De asemenea, foarte importanta este renuntarea la mancarurile prajite, grasimi animale, zahar si cafeina. O protectie evidenta ofera si evitarea pericolelor cum ar fi: consumul de droguri sau de carne insuficient prelucrata termic, activitatea sexuala neprotejata. Toate acestea ar putea declansa boli hepatice sau hepatite. Chiar si atunci o persoana este atenta si doreste sa-si menajeze ficatul exista totusi fel de alte circumstante in care pot fi deteriorate celulele acestuia, fapt ce interfera cu procesul detoxifierii.

Unele dintre toxinele care se gasesc in medicamentele prescrise de medici, aditivii alimentari, poluantii atmosferici, pot fi imposibil de evitat in totalitate. De aceea, detoxifiera ficatului, nu este un moft, este o necesitate. Desi ficatul este cel care are sarcina dificila de a proteja organismul de efectele nocive ale unei diete inadecvate, functia acestuia poate fi ajutata.

Antioxidantii, cum ar fi vitaminele C, E, betacaroten, unele minerale (zinc, seleniu), vitaminele B, plantele aromatice (laptele de ciulini, radacina de papadie, schizandra) protejeaza celulele ficatului si il detoxifiaza, in timp ce, substantele toxice sunt eliminate din organism. Cercetatorii au dovedit in urma unor studii aprofundate realizate pe animale, efectele pozitive ale extractului de lapte de ciulini si implicit al silimarinei (extras din aceasta planta) care actioneaza pe cai biochimice pentru a contribui la detoxifiere. Studiile de laborator au demonstrat ca silimarina ofera protectie impotriva leziunilor hepatice si se pare ca nu are efecte adverse nici in cazul leziunilor hepatice provocate de consumul de alcool.

De asemenea, mai multe cercetari de dimensiuni reduse au confirmat avantajele utilizarii silimarinei la pacientii cu diferite boli de ficat, fara reactii secundare semnificative. Cu toate acestea, nu exista studii controlate, la scala larga, care sa sustina rezultatele favorabile obtinute in urma folosirii silimarinei la pacientii cu boli hepatice. Puritatea, sursa si concentratia produsului cu silimarina sunt foarte importante. Inca nu au fost formulate teorii clare care sa confirme care este doza necesara de extract de silimarina si care ar trebui sa fie durata tratamentului necesar pentru vindecarea pacientilor cu afectiuni hepatice, mai ales tinand cont de diversitatea produselor care pot fi gasite in comert. Exista o varietate de alternative destinate detoxifierii ficatului a caror alegere poate ajuta o persoana: de la prafuri si tincturi, pana la capsule sau comprimate.

In cazul altor produse, cum ar fi silibina, ingredientul activ din silimarina, nu poate fi absorbit de catre organism. De asemenea, intrucat unele componente din silimarina ar putea interactiona cu medicamentele prescrise, specialistii avertizeaza pacientii ca dozele recomandate trebuie respectate, pentru a nu exista semne si simptome de supradozare.

Multe intrebari raman fara raspuns: daca aceste suplimente ar trebui administrate zilnic pentru a mentine starea de sanatate a ficatului, si nu doar in cazul excesului de alcool sau in alte perioade de stres pentru ficat sau care ar fi efectul acestora in cazul ficatului deja bolnav. Cercetarile sunt inca in desfasurare pentru a se putea oferi raspunsuri si la aceste intrebari. Intre timp, fiecare ar trebui sa se bucure de perioadele de vacanta. Totusi nu trebuie sa se uite ca cel mai frumos cadou pentru ficat este o combinatie sanatoasa dintre deciziile bune privind stilul de viata si auto-retinere.


Medici specialisti Medicina interna

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate