Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare

Actualizat la data de: 01 Martie 2012

Generalitati

Sus
Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare

Popoarele indigene au folosit din cele mai indepartate vremuri anumite plante pentru a combate problemele de sanatate ale ficatului si vezicii biliare.

Disfunctiile ficatului si ale colecistului duc adesea la formarea calculilor biliari care pot obstructiona caile biliare si pot provoca inflamatie si durere.

Consumul anumitor plante sub forma de ceai poate reduce inflamatia si poate stimula functia hepatica si cea a colecistului. Desi aceste ceaiuri de plante pot determina deblocarea cailor biliare de calculi, pot accentua temporar simptomele neplacute sau chiar pot declansa tulburari ale ficatului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Anatomie
  3. Calculii biliari
  4. Plantele medicinale pentru ficat si vezicula biliara
  5. Precautii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Anatomie

Sus

Ficatul este un organ localizat in partea din dreapta sus abdomenului si contribuie la detoxifierea si filtrarea substantelor care patrund in organismul uman. Vezica biliara este un organ de mici dimensiuni, in forma de para, situat sub ficat, care functioneaza prin colectarea si concentrarea bilei care este folosita in procesul digestiei grasimilor.

Tractul biliar sau caile biliare comune se golesc in duoden, in intestinul subtire, atunci cand debuteaza procesul digestiei grasimilor. O varietate de factori pot contribui la formarea calculilor biliari care ar putea provoca simptome dureroase, in cazul in care acestia se blocheaza in caile sau tuburile biliare.

Calculii biliari

Sus

Bila este fabricata in celulele hepatocite ale ficatului si este formata din apa, electroliti, acizi, fosfolipide, colesterol si bilirubina. Aceasta va deveni din ce in ce mai concentrata in vezica biliara si este in cele din urma eliberata in intesintul subtire unde actioneaza ca un agent care emulsioneaza grasimea si promoveaza absorbtia vitaminelor liposolubile.

Calculii biliari se pot forma ca urmare a fluxului lent al bilei, cantitatii excesive de colesterol din bila, infectiei de la nivelul ficatului, dezechilibrelor hormonale si deficitului nutritional.

Calculii biliari variaza in dimensiune de la un bob de nisip la o minge de golf. Desi majoritatea nu determina simptome, printre manifestarile care pot totusi sa apara se numara durerile abdominale severe, eructatiile, flatulenta, greata si varsaturile.

Plantele medicinale pentru ficat si vezicula biliara

Sus

Anumite plante sunt cunoscute pentru rolul de a calma ficatul si vezica biliara, prin reducerea inflamatiei, detoxifiere si dilatarea cailor biliare. Printre acestea se numara armurariul, patrunjelul, musetelul, radacina de papadie, semintele de fenicul, ghimbirul si menta. Aceste plante sunt adesea combinate in mod divers si consumate in timpul sau dupa un episod de durere acuta la nivelul vezicii biliare. Acestea au rolul de a diminua disconfortul si de a usura eliminarea calculilor biliari, desi pot amplifica temporar simptomele.

Precautii

Sus

Ceaiurile de plante nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele medicamentoase recomandate pentru tratarea bolilor hepatice si ale colecistului. Acestea nu sunt o alternativa la chirurgia veziculei biliare.

Ceaiurile de plante pot stimula peristaltismul intestinal sau contractiile vezicii biliare, pot provoca disconfort si pot intensifica simptomatologia. Ceaiurile de plante se vor utiliza cu precautie in timpul sarcinii. Se va consulta medicul legat de tratamentele disponibile pentru calculii biliari.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate