Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. Evita-le!
Tot mai multi romani consuma diverse bauturi si sucuri in loc de apa, expunandu-se in felul acesta la boli grave.
Apa are un rol vital in organism, contribuind la transportul elementelor nutritive, eliminarea toxinelor si reglarea temperaturii corpului.
In plus, prin faptul ca are zero calorii, apa te ajuta sa iti mentii greutatea corporala in limite normale.
Din contra, sucurile dulci, bauturile carbogazoase si alte lichide vandute in comert nu aduc niciun beneficiu organismului, multe dintre ele fiind extrem de nocive pentru sanatate, in special pentru ficat.
Bauturile alcoolice dulci
Consumate in cantitati mari, crema de whisky, lichiorul de cafea, cocktailurile alcoolice cum ar fi fresh-urile amestecate cu votca pot duce la aparitia cirozei.
Combinatia de alcool cu zahar este foarte periculoasa si provoaca leziuni hepatice, pancreatita (inflamatia pancreasului), precum si cresterea nivelului trigliceridelor, o forma de grasime din sange.
In plus, astfel de bauturi sunt daunatoare pancreasului si afecteaza nervii periferici, ducand la neuropatia alcoolica – o afectiune neurologica, manifestata prin tulburari de perceptie si de miscare, instabilitate autonomica (hipertermie, tahicardie si hipertensiune) si afectarea mersului.
Bauturile naturale
Chiar daca nu contin zahar rafinat, adaugat din exterior, aceste bauturi contin propriul lor nivel de zahar.
Sucurile naturale, de exemplu, contin foarte multa fructoza, acel tip de zahar care se gaseste in mod normal in toate fructele.
Un pahar cu fresh de portocale, preparat in casa, poate contine pana la 150 - 180 de calorii. Medicii iti recomanda sa consumi astfel de sucuri ocazional, si de preferinta dimineata, pentru a nu da peste cap nivelul glicemiei din sange.
Mult mai periculoase sunt sucurile cu adaos de indulcitori, promovate ca fiind dietetice. Majoritatea indulcitorilor folositi in industria alimentara sunt periculosi pentru sanatate. Unii dintre ei sunt considerati cancerigeni, altii dau tulburari digestive.
Bauturile acidulate
Sucurile imbogatite cu dioxid de carbon afecteaza digestia, ingrasa, ataca smaltul dintilor si sunt periculoase pentru inima, fiind total contraindicate persoanelor cardiace.
Ele pot seca organismul de calciu, din cauza continutului ridicat in cofeina si zahar.
In plus, cauzeaza tulburari de somn, ceea ce conduce la o capacitate de concentrare scazuta. Cofeina din bauturile acidulate afecteaza organele interne, in special ficatul.
Conform studiilor, un roman bea in medie 58 de litri de sucuri carbogazoase anual, expunandu-se unui risc crescut de a dezvolta afectiuni digestive in timp.
Sucurile acidulate maresc aciditatea gastrica si cauzeaza balonari, exercitand presiune la nivelul toracelui si asupra arterelor.
Energizantele
Specialistii recomanda prudenta in consumarea bauturilor energizante, deoarece contin multe E-uri.
Consumate regulat, de trei ori pe zi, bauturile energizante afecteaza ficatul, epuizeaza organismul, slabesc capacitatea de concentrare si reflexele. Aceste energizante sunt, de asemenea, extrem de periculoase pentru inima.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Nasterea in apa
- Mituri despre apa si consumul de apa
- Apa la genunchi
- Adevar si mit despre apa
- 13 moduri de a consuma mai multa apa
- 10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa
- Consumul de apa ajuta sau nu la accelerarea metabolismului
- Lucruri pe care ar fi bine sa le stiti despre apa de gura
- Motive pentru care este bine sa beti apa