Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase
Generalitati
SusFicatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.)
Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier.
Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta.
Cuprins articol
Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul
SusFast-food-ul
Alimentele de tip fast-food afecteaza organismul la nivelul tuturor functiilor si organelor lui, insa sunt extrem de periculoase in special pentru ficat.
Majoritatea acestor preparate contine ingrediente grase si aditivi alimentari daunatori. Ele bombardeaza organismul cu calorii inutile (goale, care nu ofera nicio substanta nutritiva esentiala), care formeaza in corp depozite de grasime si sodiu.
In conditiile in care ficatul este responsabil in procesarea grasimilor, consumul frecvent al acestor alimente duce la formarea depozitelor de grasimi direct in ficat, ceea ce duce la deteriorarea si chiar blocarea functiilor lui.
Alimentele bogate in proteine
O dieta bogata in proteine creste semnificativ aportul acestor substante nutritive in organism, iar asta se intampla adesea in urma excluderii altor tipuri de nutrienti. Acest lucru inseamna ca persoanele care mananca foarte des produse cu proteine au tendinta de a priva organismul de alte substante nutritive esentiale pentru sanatate.
Din pacate, adoptarea unui astfel de regim, cel mai adesea cu scopul de a slabi, suprasolicita ficatul si il deterioreaza, afectand grav sanatatea intregului organism. Ficatul are, printre altele, si rolul de a metaboliza proteinele, insa atunci cand sunt in exces, el trebuie sa depuna de 2 ori mai mult efort decat in mod obisnuit, si pot aparea astfel probleme la nivel de functionare.
Dieta bogata in proteine prezinta riscuri hepatice foarte mari la persoanale care sufera deja de afectiuni ale ficatului, deoarece contribuie la degenerarea sau agravarea acestor boli.
Alimentele cu colesterol
SusCresterea nivelului de colesterol rau din sange mareste considerabil riscul de a dezvolta o boala hepatica. Colesterolul este un tip de grasime care se gaseste in special in produsele alimentare de origine animaliera. Aceste grasimi se gasesc in special in
- carne rosie, grasa;
- creveti;
- galbenus de ou;
- frisca;
- margarina;
- maioneza;
- organe de animale;
- unt.
Pentru prevenirea aparitiei afectiunilor hepatice, medicii recomanda limitarea consumului acestui tip de alimente si cresterea consumului de alimente de origine vegetala
- cereale integrale;
- fructe;
- legume.
Acestea ajuta la scaderea nivelului colesterolului rau din sange si imbunatateste functiile ficatului.
Alimentele grase
SusProdusele grase sunt bogate in calorii si contribuie la cresterea colesterolului rau din sange, trigliceridelor si riscului de obezitate, atunci cand sunt consumate in exces. Toate aceste efecte reprezinta factori de risc pentru bolile de ficat.
Cele mai nocive alimente grase pentru ficat sunt
- untura;
- margarina;
- unt;
- carne grasa;
- frisca;
- branza;
- piele de pasare;
- prajeli;
- dressing-uri cremoase de salata;
- prajituri;
- produse de patiserie;
- maioneza.
In locul acestora, medicii sfatuiesc persoanele predispuse la probleme hepatice sa isi conceapa dieta din fructe si legume, dar si din preparate gatite in mod sanatos (la aburi, fierte, copate sau la gratar).
Alimente care trebuie limitate in dieta zilnica
SusAlcoolul
Excesul de alcool dauneaza grav ficatului. Cantitatea de alcool recomandata pentru prevenirea problemelor hepatice este de maxim doua pahare pe zi la barbati si doar unul singur la femei.
In cazul in care exista deja diagnostic de afectiuni hepatice, atunci se recomanda evitarea completa a oricarei surse de alcool.
Dulciurile si alimentele cu continut crescut de zahar
Dulciurile precum bomboanele, acadelele, bauturile racoritoare sau deserturile sunt foarte bogate in calorii.
Excesul de calorii reprezinta un factor de risc crescut pentru obezitate, care isi pune amprenta asupra sanatatii ficatului. Acestea trebuie consumate cu masura si doar ocazional. Pot fi inlocuite cu fructe proaspete, prajituri facute din ingrediente naturale si fara zahar, iaurturi cu fructe si alte alternative sanatoase.
Sodiul sau alimentele cu sare
Excesul de sare din organism conduce la retinerea apei in organism si la umflarea anumitor parti ale corpului, in special a fetei, mainilor si picioarelor, dar si la probleme serioase ale ficatului. Produsele alimentare cu continut exagerat de sare sunt
- mezelurile;
- legumele conservate;
- semipreparatele;
- fast-food-ul;
- sosurile de salate;
- chips-urile;
- supele la plic,
- vegeta sau delicat.
Lichidele
In cazul in care organismul are tendinta sa retina apa, este mai indicat sa se reduca cantitatea de lichid consumata zilnic.
Apa, sucurile, laptele, supele, ciorbele si toate alimentele bogate in lichide, inlusiv fructe si legume, trebuie consumate cu masura.
Alimente benefice pentru sanatatea ficatului
SusExista o serie de alimente care contribuie la buna functionare a ficatului si care trebuie sa faca paret dintr-o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional
- fruct Acay Berry;
- cereale integrale cu musli si nuci;
- varza si sucul de varza;
- suc de morcov;
- telina;
- cicoare;
- salata Coleslaw;
- branza de vaci;
- sucuri naturale de fructe (portocale, mure, zmeura, struguri, ananas);
- branza cottagel
- salata verde;
- seminte de in;
- prune (suc de prune);
- varza murata;
- seminte de susan;
- alge marine;
- soia;
- orez brun;
- iaurt.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -