7 semne care arata ca ai probleme cu ficatul
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusFicatul este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Situat in cadranul drept sus al abdomenului (hipocondrul drept), ficatul este responsabil pentru multiple functii, inclusiv functii metabolice si sintetice. Prin urmare, este esential sa notati cu atentie toate semnele de avertizare ale leziunilor hepatice pentru a identifica imediat orice aparitie.
Oamenii trebuie sa fie constienti de diferitele semne ale bolii hepatice care pot aparea in orice moment. Daca puteti identifica boala devreme, atunci este mai usor sa controlati boala.
Cuprins articol
De ce este atat de important ficatul?
SusImportanta ficatului se datoreaza urmatoarelor sale functii:
•Producerea bilei, care ajuta la descompunerea si absorbtia grasimilor in intestinul subtire
•Sintetizand proteine precum albumina si factori de coagulare a sangelui
•Metabolizarea si stocarea carbohidratilor pentru utilizare ca glucoza in sange
•Reglarea coagularii sangelui
•Eliminarea bilirubinei prin metabolism sau secretie
•Transformarea amoniacului in uree in metabolismul proteinelor
•Combaterea infectiilor prin dezvoltarea factorilor imunitari si eliminarea bacteriilor din fluxul sanguine
•Eliminarea deseurilor biochimice, detoxifierea alcoolului, a toxinelor din mediu si a anumitor medicamente
Exista anumite semne care ne vorbesc despre suferinta ficatului. De aceea, trebuie sa le cunoastem pentru a sti sa le interpretam.
1. Oboseala
Oboseala este cel mai frecvent simptom manifestat in cazul unei leziuni hepatice, insa, intrucat este un simptom comun diabetului, al bolilor de inima sau al celor tiroidiene, este necesar ca el sa fie pus in corelatie cu alte semne, astfel ca doar un medic poate stabili care este cauza oboselii cronice. In cazul unui ficat bolnav, oboseala este insotita de tulburari de memorie si de dificultati de concentrare. Oboseala poate fii si pe seama tulburarilor de somn aparute in cazul unei afectari hepatice. Pacientii cu ciroza hepatica se plang frecvent de tulburari de somn, in special de somnolenta in timpul zilei si insomnie.
Pacientii cu ciroza hepatica au mai multe sanse de a avea apnee obstructiva in somn. Datorita acumularii de toxine din sange, poate fi perturbat ciclul de somn si unii pacienti pot intra in coma.
2. Nivel scazut de trombocite
In mod normal, trombocitele se gasesc in numar mare in fluxul sangvin, ele ajutand la coagularea sangelui. Multe dintre persoanele care sufera de afectiuni hepatice au un nivel scazut de trombocite, maladie care poarta numele de trombocitopenie. Este o afectiune grava, dar care poate fi de multe ori un indicator-cheie atunci cand vine vorba despre diagnosticarea bolilor de ficat.
3. Greata
Greata este descrisa ca senzatia de a vomita, iar majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu ea si cu toate neplacerile ei. Greata poate fi de scurta durata sau prelungita, iar in cazul din urma se poate dovedi debilitanta. Exista mai multe cauze ale starii de greata, de la mentale la fizice, insa si deteriorarea functiilor ficatului poate duce la aparitia acestui simptom. Impreuna cu o senzatie de letargie si oboseala, greata este unul dintre primele simptome de afectare a ficatului.
4. Edemul
Aparitia edemelor, in special la nivelul membrelor inferioare, reprezinta semnul unui exces de lichid colectat in diferite tesuturi si cavitati ale corpului. Aceste zone devin umflate, tumefiate. Edemele se pot manifesta si sub forma unui abdomen umflat, cunoscut sub denumirea de ascita. Pacientul poate avea aspectul unei femei gravide. In bolile hepatice cronice, lichidul se poate acumula in abdomen provocand distensie abdominala. Scurgerile de lichid de la suprafata ficatului si a intestinului cauzeaza ascita, o acumulare de lichid in cavitatea abdominala. Ascita din boala hepatica este frecvent asociata cu alte simptome ale bolii hepatice, cum ar fi hipertensiunea portala. O burta umflata este unul dintre semnele ascitei.
Cauzele ascitei pot include:
-Ciroza hepatica, in special ciroza cauzata de alcoolism
-Hepatita alcoolica
-Vena hepatica blocata
Edemul si ascita pot fi cauzate si de incapacitatea ficatului de a produce suficiente proteine din sange, cum ar fi albumina.
5. Icterul
Icterul sau hiperbilirubinemia este asociata de obicei nou-nascutilor si este, in mod normal, descrisa ca o ingalbenire a pielii sau a albului ochilor, care este rezultatul direct al unui exces de bilirubina, un pigment galbui. Cand aceasta conditie afecteaza adultii este, de obicei, mai grava decat in cazul bebelusilor si reprezinta un indicator puternic de afectare a ficatului. In mod normal, ficatul descompune bilirubina, dar atunci cand acesta nu functioneaza corect, nu este in masura sa faca acest lucru. Unul dintre semnele comune ale bolii hepatice este mancarimea pielii in cadrul icterului. Daca aveti mancarimi ale pielii, atunci ar putea fi un semn de icter obstructiv.
Poate fi cauzata de mai multe patologii – pietre la nivelul cailor biliare, cancer al cailor biliare sau al capului pancreasului, sau ciroza biliara primara. De obicei, nu exista eruptii cutanate sau leziuni ale pielii asociate cu mancarime cauzate de boli hepatice. Scarpinatul excesiv, pe de alta parte, poate provoca iritatii vizibile, roseata si infectii.
6. Aparitia vanatailor
Predispozitia la aparitia usoara a vanatailor este semnul unor tulburari de coagulare a sangelui, frecvente in cazul persoanelor cu leziuni hepatice. Echimozele apar inexplicabil, neputand determina cu exactitate originea lor. Acest lucru poate aparea din cauza lipsei de proteine specifice necesare pentru coagularea sangelui, sugerand astfel unele probleme cu ficatul.
Sangele se acumuleaza sub piele, provocand vanatai. Vanataile pot fi negre si albastre, maro sau violet atunci cand apar pentru prima data. Se estompeaza si isi schimba culoarea cu timpul.
7. Pierderea apetitului
Pierderea apetitului pentru mancare si scaderea rapida in greutate reprezinta simptome care indica o afectiune serioasa a ficatului. In plus, durerile de stomac pot sta si ele la originea lipsei poftei de mancare.
Alte semne de afectare hepatica:
•Stelute vasculare
Daca puteti vedea capilare mici, in forma de stelute, sub pielea fetei si a picioarelor, pe torace sau abdomen, atunci trebuie sa verificati daca exista boli hepatice.
Stelutele vasculare sunt mai frecvente la persoanele care au ciroza (boala hepatica) cauzata de alcool decat la persoanele care nu au ciroza cauzata de alcool.
•Varsaturi de sange
In ciroza, pacientul cu ficatul afectat poate dezvolta varsaturi cu sange care necesita ingrijiri de urgenta. Scaderea sanatatii in insuficienta hepatica cronica poate fi lenta pana cand apare un eveniment dramatic, cum ar fi varsaturile cu sange sau scaunele cu sange. Sangerarea din vene varicoase din esofag si stomac este cea mai frecventa cauza a sangelui in varsaturi sau scaun.
Concluzie
SusDesi este esential sa fii constient de semnele de avertizare ale leziunilor hepatice, este la fel de important sa intelegi si sa incorporezi schimbari in viata ta pentru a inversa afectarea ficatului. Ficatul se poate regenera, cand afectarea este minima.
Va recomandam, daca aveti semne de avertizare de deteriorare hepatica, atunci trebuie sa consultati un specialist in ficat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Semnele deficientei de vitamina D
- 12 obiceiuri lunare de ingrijire personala pe care sa le adoptati in noul an
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Care este nivelul normal al colesterolului?
- Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Semne ale sindromului de abstinenta (sevraj) la alcool
- Ce schimbari apar odata cu inaintarea in varsta?
- Cum sa previi bolile de ficat