Ce este si cum se manifesta faringita streptococica la copii?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusFaringita streptococica este o afectiune infectioasa, cu cauze bacteriene, care provoaca inflamatie si durere la nivelul gatului.
Ea poate afecta si amigdalele, fiind astfel denumita si amigdalita. Aceasta infectie este cauzata de streptococul de grup A si poate afecta copiii si adultii de toate varstele. Cu toate acestea, cel mai frecvent afecteaza copiii cu varste peste 3 ani.
Severitatea faringitei bacteriene variaza de la copil la copil, unii putand resimti doar o simpla durere in gat, in timp ce altii au simptome mai severe, inclusiv febra si dificultati la inghitire. Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de:
- Febra brusca, mai mare de 38 de grade Celsius;
- Inflamare a mucoasei faringiene, insotita de roseata, cu pete albe prezente;
- Dureri de cap;
- Pierderea apetitului alimentar;
- Frisoane;
- Adenopatie (inflamarea ganglionilor limfatici);
- Disfagie (tulburari la inghitire).
Trebuie stiut ca stranutul si tusea reprezinta metode prin care infectia poate fi raspandita de la o persoana la alta, iar simptomele acesteia apar in termen de 5 zile de la expunere.
Tratarea unui copil cu faringita bacteriana nu este dificila, dar poate fi ingrijoratoare pentru parinti. Acest lucru devine mult mai frustrant atunci cand infectia reapare frecvent.
Exista multe teorii cu privire la motivul pentru care infectia apare in mod repetat. De asemenea, exista multe sfaturi cu privire la modul de impiedicare a acestei infectii. Totusi, studiile recente afirma ca recidiva faringitei streptococice nu poate fi controlata.
Cuprins articol
Importanta genetica in faringita streptococica
SusEste cunoscut faptul ca faringita streptococica este cauzata de o infectie bacteriana cu streptococul beta hemolitic de grup A.
Atunci cand aceasta infectie devine o problema recurenta poate fi un lucru destul de suparator. Din acest motiv se fac numeroase studii pentru a descoperi ce produce aceasta recidiva.
Cercetatorii au descoperit primele indicii cu privire la motivele pentru care unii copii pot dezvolta frecvent faringita streptococica. Acestia au examinat amigdalele indepartate chirurgical la copiii care au avut amigdalita recurenta.
De asemenea, amigdalele eliminate din alte motive, precum apneea in somn, au fost si ele examinate comparativ.
Rezultatul a constat in faptul ca amigdalele provenite de la copiii cu faringita streptococica au avut un raspuns imunitar slab din punct de vedere genetic. Cercetatorii au confirmat faptul ca problema a mai avut loc si la alti membri ai familiei.
Descoperirile pot duce la producerea vaccinurilor
Studiile au constatat ca exista doua variatii genetice specifice care pot face dificila lupta impotriva infectiei cu streptococul de grup A.
Aceste variatii genetice au fost asociate cu acei copii care au prezentat faringita bacteriana recurenta. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit o gena care poate oferi protectie impotriva acestei infectii.
Sperantele create odata cu aceasta descoperire sunt destul de mari si se doreste productia unui vaccin care sa impiedice reaparitia faringitei bacteriene.
Acest lucru ar insemna un pas enorm in sanatate si ar reduce frecventa interventiilor de eliminare a amigdalelor. Vaccinul ar antrena sistemul imunitar in avans, putand astfel sa il faca apt de a produce un raspuns protector impotriva streptococului de grup A.
Pericole asociate cu faringita streptococica la copii
SusFaringita streptococica este o afectiune destul de frecventa in copilarie, dar care poate pune viata in pericol. Doar doua saptamani fara tratament pot fi suficiente pentru ca infectia sa se raspandeasca si in alte organe, cum ar fi rinichii sau chiar inima.
Una dintre complicatiile cele mai grave ale faringitei bacteriene netratate este reprezentata de reumatismul articular acut. Aceasta afectiune poate provoca insuficienta renala si chiar afectiuni cardiace extrem de grave.
Cu toate acestea, complicatiile grave sunt rare, deoarece majoritatea copiilor primesc tratament cu antibiotice in timp util.
Este extrem de important ca simptomele sa fie luate foarte in serios de parinti si sa solicite asistenta medicala cat mai curand posibil. Medicul va pune un diagnostic corect si va oferi un tratament optim.
Antibioticele sunt, de obicei, administrate timp de aproximativ 10 zile, dar acest lucru variaza de la persoana la persoana.
Eliminarea amigdalelor
Timp de multi ani, amigdalectomia a fost privita ca unica solutie la faringita streptococica recurenta. Totusi, acest lucru poate costa uneori sanatatea tractului respirator.
Astfel, astazi cercetatorii incearca sa descopere daca eliminarea amigdalelor este sau nu cea mai buna solutie.
Se estimeaza ca amigdalectomia devine o optiune valabila abia dupa 7 sau 8 reaparitii ale infectiei intr-o perioada de 1 pana la 2 ani. Cu toate acestea, infectia cu streptococul de grup A poate sa apara chiar si daca amigdalele au fost indepartate. De asemenea, pot exista si complicatii asociate.
Cercetarile recente au descoperit ca exista anumite riscuri de sanatate pe termen lung cauzate de indepartarea amigdalelor.
Aceste organe joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea sistemului imunitar. Potrivit studiilor, amigdalectomia a fost asociata cu triplarea riscului de aparitie a bolilor ce afecteaza tractul respirator superior.
De asemenea,eliminarea amigdalelor a fost corelata cu dublarea riscului de a dezvolta BPOC mai tarziu in viata.
Fiind o interventie chirurgicala, aceasta implica anestezie, care are propriile ei riscuri. Sangerarile excesive pot reprezenta o alta complicatie a interventiei de eliminare a amigdalelor.
Prevenire
SusSe considera ca imprejurarile in care faringita streptococica apare in mod repetat sunt corelate cu contactul apropiat cu alte persoane. Copiii sunt mereu in contact cu multe persoane, mai ales atunci cand sunt la scoala sau la gradinita.
Trebuie sa se tina cont de anumiti pasi clari ce pot fi urmati pentru a diminua riscul de infectie cu streptococi.
Acesti pasi implica spalarea corecta si frecventa a mainilor, acoperirea gurii si a nasului in timpul stranutului si a tusei, folosirea unor masti faciale de protectie, atat pentru a nu infecta celelalte persoane, cat si pentru propria protectie impotriva infectiei.
Statul acasa si evitarea colectivitatilor pe perioada bolii reprezinta alte modalitatiprin care infectiile pot fi evitate.
Concluzii
SusFaringita streptococica este o afectiune dureroasa care poate pune viata in pericol daca nu este tratata cu promptitudine.
Cercetarile actuale au descoperit ca tinerii care au infectii streptococice repetate intr-un an pot avea o trasatura genetica care sa faca dificila lupta organismului impotriva infectiei.
Dupa ce au identificat genele care fac ca unii oameni sa fie mai sensibili la infectia streptococica decat altii, cercetatorii doresc sa dezvolte un vaccin care sa impiedice recidiva bolii. Acest lucru poate duce la micsorarea numarului de interventii chirurgicale de eliminare a amigdalelor.
Pana la crearea unui astfel de vaccin, transmiterea streptococilor poate fi evitata prin adoptarea unor masuri de precautie simple, precum o igiena riguroasa si evitarea colectivitatilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente
- Reumatismul articular acut
- Mononucleoza infectioasa cu virus Epstein Barr
- Informatii esentiale despre amigdalita
- Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli
- Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcu ...
- Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie
- Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)
- Faringita bacteriana - informatii esentiale