Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Amigdalita foliculara

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Amigdalita foliculara

Amigdalita este inflamatia tesutului limfoid al faringelui.Ca parte a sistemului imunitar, amigdalele sunt localizate in partea din spate a gatului, de-o parte si de alta a limbii si au rolul de a filtra virusurile si bacteriile care pot patrunde in organism prin intermediul nasului si al cavitatii bucale.Amigdalita este o inflamatie a amigdalelor, doua pernite de tesut in forma ovala in partea din spate a gatului - cate o amigdala pe fiecare parte. Semnele si simptomele amigdalitei includ amigdalele umflate, dureri in gat, dificultati la inghitire si ganglioni limfatici sensibili pe partile laterale ale gatului.

Majoritatea cazurilor de amigdalita sunt cauzate de infectia cu un virus comun, dar si infectiile bacteriene pot provoca amigdalita.Deoarece tratamentul adecvat pentru amigdalita depinde de cauza, este important sa obtineti un diagnostic prompt si precis. Interventia chirurgicala pentru indepartarea amigdalelor, candva o procedura obisnuita pentru tratarea amigdalitei, este de obicei efectuata numai atunci cand amigdalita apare frecvent, nu raspunde la alte tratamente sau provoaca complicatii grave.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de amigdalita
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenirea
  8. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de amigdalita

Sus

Cel mai frecvent este manifestata amigdalita acuta, care poate fi prezenta sub doua tipuri: tipul parenchimatos (in cazul caruia amigdalele sunt inflamate si extinse) si tipul folicular (in cazul caruia amigdalele sunt congestionate si marite, iar in criptele amigdaliene este prezent puroiul). 

Specific amigdalitei foliculare este faptul ca foliculii fuzioneaza si formeaza portiuni de puroi pe amigdale, iar mucoasa foliculilor si amigdalelor este umflata. Atunci cand amigdalita foliculara se cronicizeaza, pot fi prezenti foliculi de-a lungul criptelor amigdaliene.

Cauze

Sus

Principala cauza a amigdalitei este infectia bacteriana, in mod special cu streptococ de grup A beta-hemolitic. Alte bacterii care ar putea fi implicate in declasarea amigdalitei sunt: stafilococul auriu, streptococcus pneumoniae, sifilisul.

Printre virusurile care pot declansa amigdalita se numara adenovirusul si rinovirusul.

De ce se infecteaza amigdalele?

Amigdalele sunt prima linie de aparare a sistemului imunitar impotriva bacteriilor si virusilor care intra in gura. Aceasta functie poate face amigdalele deosebit de vulnerabile la infectii si inflamatii. Cu toate acestea, functia sistemului imunitar al amigdalelor scade dupa pubertate - un factor care poate explica cazurile rare de amigdalita la adulti.

Factori de risc

Factorii de risc pentru amigdalita includ:

1. Varsta frageda. Amigdalita afecteaza cel mai adesea copiii, iar amigdalita cauzata de bacterii este cel mai frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani.
2. Expunere frecventa la germeni. Copiii de varsta scolara sunt in contact strans cu colegii lor si sunt expusi frecvent la virusuri sau bacterii care pot provoca amigdalita.

Simptome

Sus

Amigdalita afecteaza cel mai frecvent copiii intre varstele prescolare si varsta mijlocie a adolescentei.

Celulele albe ale sangelui (leucocitele), care fac parte din sistemul imunitar, incep sa apere organismul atunci cand apar invadatorii, prin atacarea virusurilor sau bacteriilor.

In timpul atacului, pot sa apara diverse simptome. Manifestarile specifice acestei conditii sunt: inghitirea dureroasa, stare generala de rau (frisoane, dureri generalizate sau dureri de cap, mai ales cefalee), cresterea frecventei pulsului, congestie faciala si uneori poate sa apara si herpesul. Amigdalele sunt umflate, rosii si acoperite cu pete sau dungi albe-galbui, iar ganglionii limfatici de sub maxilar sunt inflamati.

La copiii mici care nu pot descrie cum se simt, semnele de amigdalita pot include:

-Saliva adunata din cauza inghitirii dificile sau dureroase
-Refuzul de a manca
- O agitatie neobisnuita

Adresati-va medicului dumneavoastra daca copilul dumneavoastra are:

-O durere in gat cu febra
- O durere in gat care nu dispare in 24 pana la 48 de ore
- Inghitire dureroasa sau dificila
-Slabiciune extrema, oboseala sau agitatie

Obtineti ingrijire imediata daca copilul dumneavoastra are oricare dintre aceste semne:

-Respiratie dificila
-Dificultate extrema la inghitire
-Salivarea excesiva

Tratament

Sus

Amigdalita virala dispare, de obicei de la sine, in 4-10 zile cu odihna si hidratare adecvata, dar in cazul amigdalitei foliculare bacteriane este necesar tratamentul cu antibiotice. In cazul recurentei poate fi necesara amigdalectomia.

Antibioticele nu sunt utile in cazul amigdalitei virale. In aceasta situatie se vor bea ceaiuri calde si se va face gargara cu apa calda si sare pentru ameliorarea durerilor de gat. De asemenea, pot fi administrate medicamente pentru calmarea disconfortului, cum ar fi acetaminofen sau medicamente antiinflamatorii.

Se va evita utilizarea aspirinei de catre copiii cu varsta sub 20 de ani, din cauza pericolului declansarii sindromului Reye. Pot fi luate in calcul si remedii homeopate, cum ar fi Aconite, Phytolacca, Belladonna si Gelsemium.

Complicatii

Sus

Complicatiile amigdalitei foliculare apar destul de rar. Totusi, acestea pot include deshidratarea, insuficienta renala ca urmare a incapacitatii bolnavului de a inghiti, blocarea cailor respiratorii, prezenta unui abces sau chiar a sindromului Lemierre.

La cateva zile dupa debutul amigdalitei foliculare, s-ar putea forma un abces peritonsilar pe una sau pe ambele amigdale. In cazul in care se infecteaza vena jugulara, se poate forma un buzunar cu puroi in apropierea amigdalelor si poate sa apara septicemia.

Inflamatia sau umflarea amigdalelor din amigdalita frecventa sau continua (cronica) poate provoca complicaii precum:

-Respiratie intrerupta in timpul somnului (apnee obstructiva in somn)
-Infectie care se raspandeste adanc in tesutul inconjurator (celulita amigdaliana)
-Infectie care are ca rezultat o colectie de puroi in spatele unei amigdale (abces peritonsilar)
-Infectie cu streptococ

Dac amigdalita cauzata de streptococul de grup A sau de o alta tulpina de bacterii streptococice nu este tratata sau daca tratamentul cu antibiotice este incomplet, copilul dumneavoastra are un risc crescut de afectiuni rare, cum ar fi:

-Febra reumatica, o afectiune inflamatorie grava care poate afecta inima, articulatiile, sistemul nervos si pielea
-Complicatii ale scarlatinei, o infectie streptococica caracterizata printr-o eruptie proeminenta
-Inflamatia rinichilor (glomerulonefrita poststreptococica)
-Artrita reactiva poststreptococica, o afectiune care provoaca inflamarea articulatiilor

Totusi, toate aceste complicatii nu vor aparea daca amigdalita foliculara este tratata corespunzator.

Prevenirea

Sus

Germenii care cauzeaza amigdalita virala si bacteriana sunt contagiosi. Prin urmare, cea mai buna prevenire este sa practici o buna igiena. Invata-ti copilul sa:

1. Spalati-i mainile bine si frecvent, mai ales dupa ce a folosit toaleta si inainte de a manca
2. Evitati sa impartiti alimente, pahare, sticle de apa sau ustensile
3. Inlocuiti-i periuta de dinti dupa ce a fost diagnosticat cu amigdalita
Pentru a va ajuta copilul sa previna raspandirea unei infectii bacteriene sau virale la altii:

-Tine copilul acasa cand este bolnav
-Intrebati medicul dumneavoastra cand este bine copilul dumneavoastra sa se intoarca la scoala
-Invata-ti copilul sa tuseasca sau sa stranute intr-un servetel sau, cand este necesar, in cot
-Invata-ti copilul sa se spele pe maini dupa ce stranuta sau tuseste


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate