Trucuri pentru a albi dintii in mod natural
Generalitati
SusCu timpul, dintii ingalbenesc sau se pateaza. Aceste neplaceri se accentueaza daca aveti obiceiuri gresite (alimentatie bogata in zaharuri, fumat, consum excesiv de cafea, ceai, etc.) si daca smaltul dintilor dumneavoastra este prea poros.
Totusi, nu va panicati, pentru a va albi dintii si pentru a le reda sanatatea fara sa ii ruinati este de ajuns sa aplicati cateva dintre trucurile urmatoare si de a cunoaste alimentele care redau albul dintilor, dar si cele care ii pateaza.
Cuprins articol
Trucuri pentru dinti mai albi in mod natural
SusCarbonul natural sub forma de pudra pentru albirea dintilor – carbonul vegetal este un medicament natural obtinut datorita carbonizarii a mai multor varietati de lemn de plop sau chiar de nuca de cocos. Pentru a avea parte de binefacerile carbonului natural, va puteti ajuta de acest produs in ceea ce priveste dantura in momentul in care va spalati dintii.
Puteti adauga carbon natural sub forma de pudra intr-o lingura, sa inmuiati un betisor cu capat de bumbac umed in pudra de carbon natural, pentru ca mai apoi sa fie aplicata pe dinti, frecand pe rand fiecare dinte in parte.
Clatiti gura in urma acestui procedeu. Veti constata foarte rapid efectul albirii dintilor cu ajutorul carbonului vegetal. O data ce dantura este mai alba, aplicati acest truc doar o data sau de doua ori pe saptamana, aceasta va fi suficient.
Bicarbonatul de sodiu folosit pentru albirea dintilor – printre numeroasele proprietati pe care le poseda bicarbonatul de sodiu, se gaseste si albirea dintilor. Si este si un detartrant natural. Doar pudrati-va periuta de dinti cu bicarbonat de sodiu si aplicati-l pe dintii dumneavoastra ca o pasta de dinti obisnuita.
Puteti sa amestecati bicarbonatul de sodiu cu jumatate de lingurita de suc de lamaie pentru a obtine o pasta care trebuie aplicata tot ca o pasta de dinti. Lamaia favorizeaza stralucirea dintilor. Totusi, bicarbonatul de sodiu, fiind abraziv, este important sa nu recurgeti la acest truc decat o data pe saptamana, cel mult, pentru ca smaltul dintilor risca sa se pateze. Veti vedea un rezultat real dupa 2-3 utilizari.
Sarea de mare albeste dintii – datorita continutului mare de iod, sarea de mare beneficiaza de proprietati antiseptice si antifungice. De 2 sau 3 ori pe saptamana, spalati-va dintii amestecand sarea de mare cu apa calduta. Veti obtine un fel de apa de mare. Inmuiati periuta de dinti clasica in aceasta apa si periati-va dintii. Efect de albire garantat!
Alimente care albesc dintii
SusDaca unele alimente coloreaza dintii, altele va pot ajuta pentru a-i pastra de un alb imaculat.
Broccoli, laptuca, spanac: cand consumati aceste legume, un compus foarte fin se depune pe dintii dumneavoastra care ii protejeaza impotriva petelor.
Telina, morcovi, varza, castraveti, pere: continutul lor in fibre face ca atunci cand consumati aceste alimente, acestea sa se comporte ca o periere naturala a dintilor.
Branzeturi: proteinele si grasimile pe care le contin contribuie la neutralizarea acizilor alimentari. Prin continutul sau ridicat de fosfor si calciu, branza ajuta la protectia dintilor prin remineralizarea smaltului.
Alimente care pateaza smaltul dintilor
SusSmaltul dintilor se pateaza pentru ca este poros si lasa sa treaca particulele care se impart atunci cand alimentele sunt mestecate. Patrunzand in smalt, acesti compusi se acumuleaza si sfarsesc prin a da culoare dintilor: aceasta se vede foarte bine dupa consumul de tarta cu mure, spre exemplu. Cu cat smaltul este mai poros, cu atat va fi mai sensibil, iar petele vor fi mai durabile.
Alimente colorate care pot colora dintii:
Bauturile colorate sunt, in general, de evitat: ceai, cafea, cola, vinul rosu, sucul de fructe, mai ales cel de merisoare, struguri si altele.
Alimentele colorate foarte intens, contin pigmenti care, in contact cu smaltul, il coloreaza: sfecla de zahar rosie, afine, cirese, rodie, mure, tarte si inghetata cu fructe rosii, sos de curcuma, curry. Veti observa ca aceste alimente pateaza si fata de masa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Stomatolog Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Cum obtinem dintii albi?
- 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra!
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Mituri despre albirea dentara
- Cum sa alegeti pasta de dinti potrivita
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Albeste-ti dintii in mod natural. Metode ieftine si rapide!
- Albirea dentara, indicatii si contraindicatii
- Factori mai putini cunoscuti care determina ingalbenirea dintilor