Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr Raluca Boatca
Medic dentist specialist chirurgie dento-alveolara

Clinica: Velvet Dental

Generalitati

Sus
Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara

Estetica stomatologica include o serie de tratamente stomatologice din arii diferite (protetica, ortodontie, implantologie, chirurgie) si are drept scop imbunatatirea aspectului dentitiei pacientilor de aici rezultand si acest termen de terapie interdisciplinara).

In acest sens, se folosesc mai multe tehnici ca de exemplu: albirea, fatetarea dintilor (fie cu materiale compozite, fie cu fatete ceramice), remodelare dentara, diverse tratamente ortodontice sau aplicarea unor implante.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Albirea
  3. Fatetarea
  4. Remodelarea dentara
  5. Tratamentul ortodontic
  6. Implantul dentar
  7. Citeste pe aceeasi tema

Albirea

Sus

Se foloseste in scopul obtinerii unei nuante mai deschise in cazul albirii dintilor patati sau colorati din diverse motive: dinti devitalizati, dinti cu coloratii intrinseci (administrare tetraciclina in copilarie) etc.

In ziua de astazi exista o gama variata de posibilitati prin care un pacient isi poate albi dintii. Sunt insa recomandate acele metode prin care exista un control din partea medicului stomatolog in vederea evitarii aparitiei unor complicatii (decolorari neuniforme, afectari ale gingiei inconjuratoare).

Exista deja doua metode consacrate prin care se poate realiza o albire profesionala a dintilor: prima dintre acestea presupune confectionarea unor gutiere (dispozitive din plastic ce se muleaza perfect pe arcada dentara) in care se va aplica, de catre pacient, seara, inainte de culcare, o anumita cantitate dintr-un gel ce contine ca substanta activa peroxidul de carbamida, acesta determinand practic albirea dintilor.

Pacientul va dormi cu aceste gutiere, aplicate pe dinti, timp de 5-7 zile, in functie de rezultatul ce se doreste a fi obtinut. In tot acest timp pacientul va efectua vizite regulate la medicul stomatolog. Cea de-a doua metoda, este mult mai rapida si comoda pentru pacient. In acest caz albirea se realizeaza in cabinetul stomatologic, pe dintii pacientului aplicandu-se cu gel ce contine peroxid de hidrogen care este activat de catre o sursa de lumina cu plasma. Intregul proces de albire este fragmentat in trei sedinte, fiecare dintre ele cu o durata de 20 de minute.

Fatetarea

Sus

Cand vorbim de fatetare, vorbim de fapt de dintii frontali ce pot fi fatetati fie utilizand materiale compozite, fie cu ajutorul unor fatete ceramice. Fie intr-un caz, fie in altul, dintele ce urmeaza a fi fatetat necesita o preparare prealabila, preparare ce consta in indepartarea prin slefuire a stratului de smalt de pe fata lui externa. In cazul utilizarii materialelor compozite fatetarea se face intr-o singura sedinta.

Desi in comparatie cu fateta ceramica, cea din material compozit prezinta avantajul unui timp relativ scurt de realizare, ea prezinta si o serie de dezavantaje cum ar fi:
- instabilitate coloristica si volumetrica in timp;
- imposibilitatea unei finisari asemenea celei ceramice.

Remodelarea dentara

Sus

In general in acest scop sunt utilizate materialele compozite in situatii ca:
- dinti cu spatii intre ei;
- dinti ciobiti, fracturati cu lipsa de substanta;
- dinti abrazati; etc.

Tratamentul ortodontic

Sus

Este indicat atat in vederea corectarii tulburarilor functionale cat si a celor estetice. In general acesta presupune aplicarea pe dinti a unor dispozitive metalice sau ceramice, de care se ataseaza niste arcuri ce treptat aduc dintii in pozitia lor normala, pe arcada si astfel, in timp, probleme ca dinti inghesuiti sau incorect aliniati pot fi rezolvate prin aceasta metoda.

Implantul dentar

Sus

Este recomandat si in zona frontala deoarece prin intermediul lui se pot obtine rezultate mult mai bune din punct de vedere estetic decat cele obtinute cu ajutorul unei punti. Initial se realizeaza de catre personal specializat, implantarea unui dispozitiv din titan in osul maxilar peste care la nevoie se poate aplica o lucrare provizorie. Dupa aproximativ 3-4 luni, timp in care osul din jurul implantului s-a vindecat, se poate aplica o lucrare definitiva.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate