Cum sa ai dinti albi, fara sa apelezi la tratamente stomatologice
Unele ceaiuri, cafeaua, cat si anumite alimente pot fi de vina pentru ingalbenirea dintilor.
Efectul acestora poate fi redus cu ajutorul remediilor naturale, astfel incat dantura ta sa redevina alba si stralucitoare. Iata ce remedii iti sunt de ajutor:
Lamaia
Pe langa faptul ca aduce multe beneficii pentru sanatate, lamaia este un aliat perfect, pentru a avea dintii mai albi. Acidul citric continut de lamai ajuta impotriva tartrului, adica ingrosarea placii bacteriene, care poate sa duca la ingalbenirea dintilor.
Mai mult decat atat, placa bacteriana poate fi la originea cariilor dentare, a bolilor gingivale, precum ar fi gingivita sau parodontita, cat si la respiratie urat mirositoare.
Periaza usor dintii cu un pic de suc de lamaie proaspat stors si apoi clateste-te bine cu apa. Nu face acest tratament decat o data pe saptamana, caci aciditatea lamaii, cea care elimina tartrul si placa bacteriana poate sa afecteze smaltul dintilor.
De asemenea, trebuie evitat consumul de alimente acide precum cafeaua, bauturile carbogazoase sau produse rafinate pe baz de zahar sau de aspartam.
Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient adesea recomandat pentru albirea dintilor. Un agent de detartraj natural, bicarbonatul de sodiu are proprietati abrazive usoare, ceea ce inseamna ca reduce placa bacteriana. De asemenea, are avantajul de a curata gura de bacterii, prevenind aparitia cariilor.
Aplici, o data pe saptamana, putin praf de bicarbonat de sodiu pe periuta de dinti, in loc de pasta de dinti. Ai grija sa nu faci excese, caci bicarbonatul poate sa dauneze smaltului dentar.
Uleiul din arbore de ceai
O alta solutie care face minuni nu doar pentru albirea dintilor, datorita ingredientelor active pe care le contine, ci si pentru alte afectiuni stomatologice, este uleiul din arbore de ceai. Este util pentru tratarea gingivitei, a ulceratiilor de la nivelul gurii, a abceselor si respiratiei urat mirositoare.
Proprietatile sale antibacteriene si antifungice fac din acest ulei un excelent antiseptic administrat pe cale orala. Cu toate ca acest lucru nu a fost dovedit stiintific, uleiul esential de arbore de ceai contine, de asemenea, ingrediente active care ajuta la albirea dintilor.
Pui cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai in apa de gura sau in jumatate de pahar apoi faci gargara. Tot pentru albire si pentru o buna curatare a dintilor, aplici o picatura de ulei esential de arbore de ceai pe pasta de dinti si cureti usor.
Daca ai ulceratii, aplica o picatura de ulei esential direct pe rana cu un tampon de bumbac, o data pe zi.
Alte sfaturi utile
Dintii albi sunt cei sanatosi, fara carii. De aceea, este necesara o igiena orala optima. Un periaj dentar corect indeparteaza placa bacteriana, partial responsabila pentru colorarea dintilor si pentru a reduce riscul aparitiei cariilor dentare.
Este recomandat sa te speli pe dinti de trei ori pe zi, in mod ideal dupa fiecare masa, timp de trei minute. Este, de asemenea, recomandat sa folosesti o periuta de dinti adaptata nevoilor tale, care sa nu afecteze gingiile si nici smaltul dentar.
Cand te speli pe dinti, este bine sa speli mai intai dintii superiori, apoi cei inferiori.
Trebuie sa periezi usor si gingiile, dar si limba, pentru a elimina cat mi bine bacteriile din cavitatea bucala. Nu uita, de asemenea, sa folosesti in fiecare zi ata dentara, caci ajuta la curatirea excelenta a spatiilor unde periuta de dinti nu poate sa patrunda.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Reguli de care sa tii cont cand te speli pe dinti
- Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara
- Informatii complete despre albirea dentara
- 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul
- Explicatii pentru 12 mistere medicale
- Bolile reumatice (reumatismul)
- Tratamentul de albire - calea catre un zambet stralucitor
- Traumatismele dentare: cauze si tratament
- Durerea toracica - tratament