Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Albirea dentara – intre mit si realitate

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Lucian Claudiu Fatu
Medic stomatolog implantolog

Clinica: Velvet Dental

Generalitati

Sus
Albirea dentara – intre mit si realitate

Evolutia societatii aduce, pe langa exigente de ordin profesional, material, statutar noi provocari in conexiune cu cele mai sus amintite.

Trend-ul face presiuni asupra look-ului nu numai din punct de vedere vestimentar, ci si din punct de vedere cosmetic, in aceasta categorie intrand din ce in ce mai mult in atentie estetica dentara.

Aflata in practica stomatologica de mai mult timp in tari din vest, cosmetica dentara castiga din ce in ce mai mult teren si in Romania.

Una dintre cele mai obisnuite operatii de cosmetizare a zambetului, usor de aplicat si cu rezultate vizibile si durabile este albirea dentara.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce se albeste, de fapt, in acest proces?
  3. Este albirea dintilor sigura?
  4. Sensibilitatea dentara
  5. Limitele si posibilitatile albirii dentare
  6. Cand si cum puteti beneficia de albirea dintilor?
  7. Metode si produse de albire a dintilor
  8. Citeste pe aceeasi tema

Ce se albeste, de fapt, in acest proces?

Sus

Structurile dintelui sunt reprezentate de smalt (la exteriorul coroanei dentare – partea vizibila a dintelui), dentina (sub smaltul dentar) si cementul (substanta dura ce acopera radacina dentara). Aceste structuri protejeaza pulpa dentara (asa-numitul “nerv” al dintelui).

Culoarea naturala a smaltului dentar este alb-translucida, potentata de culoarea structurilor aflate sub acesta. Culoarea normala a dentinei este galbena, dar are o structura poroasa si anumiti compusi provenind din “nervul” dentar trec in dentina, colorand-o in maroniu, maroniu-roscat sau maroniu-gri.

Culoarea pe care o observam se datoreaza unui complex de factori organici sau anorganici ce intervin in cadrul structurilor dure dentare, fie din interiorul dintelui, fie din exteriorul acestuia, cu predominanta factorilor interni. Din acest motiv, simpla periere a dintilor nu poate preveni colorarea dintelui in galben inchis pe masura ce avansam in varsta. Va puteti peria o zi intreaga, dar, cu siguranta, nu veti obtine o albire a dintilor!

Este momentul in care albirea profesionala intervine in sprijinul dorintelor dumneavoastra de a va imbunatati aspectul estetic dentar.

Este albirea dintilor sigura?

Sus

Conform statisticilor europene si americane, opt din zece medici stomatologi practica aceasta manopera cosmetica.

Asociatia Dentara Americana (ADA) a publicat urmatoarea declaratie:

“Prescrisa de catre medic, albirea la domiciliu cu produse realizate de catre producatori recunoscuti si utilizate sub supravegherea medicului stomatolog, intr-un timp relativ scurt, este sigura si recunoscuta ca fiind cea mai eficienta deschidere a culorii dintilor. Materialele de albire ce au primit autorizarea ADA sunt cele mai recomandate.”

Desigur, exista la ora actuala materiale de albire aprobate si recomandate si de catre asociatiile profesionale europene utilizate cu succes in intreaga lume.

Sensibilitatea dentara

Sus

Procesul de albire conduce la aparitia unei sensibilitati dentare TEMPORARE! Motivul pentru care apare aceasta sensibilitate este ca gelurile de albire patrund prin smalt in dentina, care, avand o structura poroasa, permite contactul acestora cu structuri senzitive microscopice provenind din pulpa dentara pana la acest nivel. In mod normal, logic ar fi ca acest proces nu poate fi bun pentru sanatatea pulpei dentare.

Studiile clinice au demonstrat, de-a lungul timpului ca nu au existat imbolnaviri ale nervului dentar datorate produselor de albire. Este demonstrat stiintific ca albirea dentara realizata cu produse profesionale are un efect protector pentru dinti datorita continutului perfect dozat de saruri de fluor ce realizeaza concomitent cu albirea o remineralizare a structurilor dure dentare.

Limitele si posibilitatile albirii dentare

Sus

Albirea dentara nu va putea sa indeparteze petele albe, maronii sau negre datorate cariilor dentare! Acestea pot fi indepartate doar prin metoda clasica, mecanica, ajutata de freza!

Procesul de albire nu va reusi sa indeparteze petele negre datorate obturatiilor (“plombelor”) vechi de amalgam, acestea putand fi indepartate doar prin inlocuirea lor cu ajutorul materialelor composite albe sau prin incrustatii ceramice realizate la culoarea dintelui. De asemenea, albirea nu va putea indeparta petele datorate fluorozei (intoxicatie cu fluor) sau petele aparute in urma tratamentelor cu Tetraciciline efectuate in copilarie, acestea putand fi ascunse doar cu ajutorul fatetelor ceramice sau a coroanelor integral ceramice.

Oricare alte coloratii ale dintelui vor disparea in cursul procesului de albire.

Cand si cum puteti beneficia de albirea dintilor?

Sus

Albirea dentara se realizeaza numai in urma unei consultatii la medicul stomatolog, care va stabili cauza colorarii dintilor dumneavoastra si va alege metoda cea mai potrivita. In urma acestei consultatii va trebui, in primul rand, sa fie tratate TOATE afectiunile dentare si gingivale de care suferiti: carii, leziuni ale smaltului, parodontite, precedate de o igienizare profesionala (detartraj, periaj profesional, air-flow).

In urma albirii, toate plombele si lucrarile protetice vizibile vor trebui inlocuite cu unele noi, corespunzatoare noii culori obtinute, deoarece procesul de albire nu se adreseaza nici acestora, ci numai structurilor dentare naturale!

Metode si produse de albire a dintilor

Sus

1. Pastele de dinti cu efect de albire reusesc sa indeparteze petele recente datorate unei mese ce a cuprins alimente colorate de genul spanacului, salatelor verzi, sosurilor rosii, vin rosu, cafea, ingerate proaspat.

2. Gelurile de albire pentru acasa – le puteti obtine doar de la medicul stomatolog in functie de cauza colorarii dintilor si vor fi aplicate timp de mai multe zile cate 4-8 ore pe zi, in functie de concentratia gelului, care poate fi peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida (10-16%) pana la obtinerea unei nuante acceptate de catre pacient, dar nu mai mult de doua saptamani.

3. Gelurile de albire pentru utilizarea in cabinet au o actiune mult mai rapida (45-90 minute) si sunt tot peroxizi, dar cu o concentratie de 35-36%. Vor fi aplicate STRICT sub supravegherea medicului stomatolog, in cabinet, cu protectie gingivala. Efectul este imediat, pacientul fiind beneficiarul unui nou “look” in timp record.

4. Albirea cu ajutorul plasmei (ZOOM) este realizata cu ajutorul gelurilor de peroxid de hidrogen activate de radiatia luminoasa cu o intensitate si durata controlate, dealtfel, cea mai eficienta si rapida metoda de albire (numai 45 minute) in cabinetul stomatologic

Toate metodele de albire profesionale beneficiaza, dupa procesul in sine, de tratamente destinate desensibilizarii, astfel incat confortul ulterior sa fie pe masura efectelor cosmetice obtinute. Aceste tratamente sunt realizate strict cu ajutorul produselor profesionale pe care le puteti gasi numai in clinicile stomatologice de top.

Orice alta metoda de albire dentara efectuata inafara recomandarilor medicului stomatolog, realizata cu produse procurate aleator de la TV, reviste sau magazine nespecializate prezinta riscuri majore pentru sanatatea dentara. Prin urmare, nu ezitati sa va adresati cu incredere medicului stomatolog, singurul in masura sa va recomande cea mai potrivita si eficienta metoda de albire a dintilor dumneavoastra. 


Medici specialisti Stomatologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate