Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
Fertilizarea in vitro numita si FIV este un tratament pentru fertilitate, folosit cu succes de peste patru decenii. FIV presupune realizarea unor proceduri medicale complexe, care pot duce la o sarcina. Tratamentul este folosit pentru a ajuta persoanele cu diferite forme de infertilitate sa aiba copii.
Peste 10 milioane de copii s-au nascut in lume, in urma alegerii acestei proceduri. Acest tratament este responsabil pentru aproximativ 2% din toate nasterile din SUA, anual. De-a lungul anilor, rata nasterilor pentru ciclurile FIV a crescut in mod constant. De exemplu, in Marea Britanie, rata nasterilor prin FIV, la femeile sub 38 de ani, s-a triplat de la inceputul anilor 1990.
In tara noastra, femeile care au temeri legate de infertilitate pot veni la clinica fertilitate Embryos din Bucuresti unde vor primi raspunsuri de la medici specialisti la problemele lor de sanatate si vor putea face proceduri de reproducere umana asistata: fertilizare in vitro (FIV) sau inseminare intrauterina (IUI).
Procedura de fertilizare in vitro (FIV) se recomanda persoanelor cu anumite forme de infertilitate:
• Endometrioza
• Insuficienta ovariana primara
• Trompe uterine blocate sau deteriorate care pot impiedica sperma sa ajunga la ovul
• Infertilitate masculina (scaderea numarului de spermatozoizi, motilitate redusa a acestora, forme anormale a spermatozoizilor)
• Infertilitate legata de varsta
• Infertilitate inexplicabila.
Ratele de succes FIV depind de varsta femeii si a barbatului
Oamenii sunt incantati de aceasta procedura FIV, insa ei trebuie sa stie ca succesul ei depinde si de varsta. Un lucru important este varsta femeii, care are un impact asupra fertilitatii.
FIV nu este o procedura simpla, ci complexa si poate fi obositoare pentru persoanele care o fac. Medicii spun ca FIV se poate face si dupa varsta de 42 de ani, dar sansele de sarcina sunt minime. Principalele riscuri asociate cu sarcina obtinuta dupa 40 de ani sunt: placenta previa, avort, tensiune arteriala indusa de sarcina, diabet gestational, nastere prematura, sindrom Down, moartea fatului inaintea nasterii, sanse mai mari de a naste prin cezariana.
Fertilitatea feminina atinge varful in jurul varstei de 25 de ani, iar apoi, treptat scade. Procesul este continuu, iar in jurul varstei de 38 de ani, fertilitatea feminina se prabuseste.
Expertii considera ca riscul ca o sarcina sa nu ajunga la termen complet poate creste odata cu varsta. Prin urmare, cu cat varsta unei femei este mai mare, cu atat la ea este mai mare riscul de avort spontan. De aceea, medicii de specialitate de la clinicile moderne analizeaza riscurile si beneficiile inainte de a incepe un astfel de tratament la femeile cu varsta de 42 de ani.
Mai multe studii arata ca varsta influenteaza productia hormonala, multiplicarea celulelor, calitatea ovocitelor. La femeile cu varsta peste 40 de ani, sansele scazute de sarcina au legatura cu calitatea scazuta a ovocitelor. Varsta are si un impact asupra corpului galben al fazei luteale. Acesta produce progesteron, dupa ovulatie, in timpul fazei luteale. Din cauza inaintarii in varsta corpul galben produce mai putin progesteron, care are un rol in primele etape ale sarcinii.
Varsta inaintata a femeii poate incetini procesul de proliferare celulara. Asta duce la o crestere a senescentei celulare. Un alt efect este reducerea grosimii endometrului, care afecteaza fertilitatea feminina. Pentru implantarea embrionului este necesar ca endometrul sa aiba o grosime optima.
Odata cu varsta este afectata fertilitatea, functia plancetara, este perturbat raspunsul inflamator si imunitar al organismului. Din cauza varstei, endometrul poate avea dificultati in acceptarea embrionului. Riscul de avort spontan creste la femeile cu varsta peste 42 de ani.
La barbati, varsta are un impact asupra productiei hormonale. La ei, incepand de la 40 de ani pot sa apara o serie de probleme: tulburari ale productiei de hormoni LH si FSH eliberati de glanda pituitara, o reducere a numarului de celule Leydig din testicul, o reducere a productiei de testosteron, o diminuare a puterii de fertilizare a spermei.
Varsta este asociata si cu o reducere a productiei de spermatozoizi in testicul. Incepand de la 50 de ani, un barbat produce cu 30% mai putina sperma in fiecare zi, scade numarul si motilitatea spermatozoizilor produsi, apar modificari ale morfologiei acestora.
La barbati, apar si probleme de sanatate, precum hiperplazia benigna de prostata, deci prostata creste in dimensiune si scade volumul de material seminal. Prostata are un rol in producerea lichidului seminal, al spermei.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Impactul pe care varsta il are asupra fertilitatii
- Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului
- Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
- Efectul pneumoniei asupra plamanilor
- Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
- Efectele singuratatii asupra sanatatii
- Fertilizarea in-vitro (FIV) – Informatii generale
- Cum se desfasoara fertilizarea in vitro?
- Extragerea ovulelor – Fertilizarea in vitro