Endometrioza, boala tot mai des intalnita
Generalitati
SusEndometrioza reprezinta o afectiune benigna a uterului, care consta in dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapeteaza peretii interni ai uterului, in alta parte decat la locul potrivit.
Astfel, endometrul se poate dezvolta la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin si chiar poate sa ajunga la plamani sau maduva spinarii. In acest sens, au fost delimitate doua tipuri de endometrioza, cea interna si cea externa.
Mai exact, endometrioza interna se caracterizeaza prin afectarea doar a uterului si a trompelor uterine. Endometrioza externa se manifesta prin leziuni ale ovarelor, ale colului uterin, vaginului, intestinului, vezicii urinare si a altor organe care nu fac parte din sfera organelor sexuale.
In Romania se apreciaza ca peste jumatate de milion de paciente sufera de endometrioza. Principalele simptome sunt durerea (70% din pacientele cu dureri cronice pelvine in timpul menstruatiei), durerile in timpul actului sexual si infertilitatea, 50% din pacientele infertile avand endometrioza.
Din pacate, inca nu sunt cunoscute cu certitudine cauzele care duc la aparitia endometriozei, iar boala nu poate fi prevenita decat prin controale regulate. De asemenea, diagnosticul este dificil de stabilit deoarece simptomele sunt comune si altor boli precum: sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie pelvina sau apendicita.
De multe ori, afectiunea este diagnosticata atunci cand un cuplu nu reuseste sa obtina pe cale naturala o sarcina, dupa 12 luni de incercari. Endometrioza este des intalnita la femeile cu varstele cuprinse intre 25-40 de ani si este considerata una dintre cauzele principale ale infertilitatii in randul femeilor.
Cuprins articol
Simptome
SusPrincipalele simptome sunt:
• dureri destul de accentuate in primele zile de menstruatie;
• dureri in timpul actului sexual;
• infertilitate, atunci cand o femeie nu poate obtine o sarcina pe cale naturala dupa 12 luni de incercari;
• balonare insotita de crampe abdominale;
• sangerari mai puternice pe parcursul menstruatiei;
• menoragie.
Factori de risc
Sus- factorii genetici pot avea un rol important in aparitia endometriozei;
- afectiunea este asociata si cu cresterea nivelului de estrogen din corp;
- o durata a menstruatiei mai mica de 28 de zile;
- durata menstrei mai mare de 7 zile;
- aparitia primei menstre inainte de implinirea varstei de 12 ani;
- anomalii uterine congenitale care impiedica fluxul menstrual normal.
Metoda de diagnostic
SusLaparoscopia este cea mai utilizata metoda de a diagnostica boala, dar si principala metoda prin care afectiunea este eliminata. Trebuie retinut faptul ca este un procedeu chirurgical minim invaziv, care se realizeaza sub anestezie si la care se utilizeaza un dispozitiv numit laparoscop.
Sunt insa si cazuri in care, in stadii mai avansate ale boale, atunci cand tesutul endometrial s-a extins si in zonele din abdomen, se va folosi o metoda numita laparotomie.
Tratament
SusTratamentul difera in functie de localizarea endometriozei, de varsta pacientei si mai ales de dorinta acesteia de a avea sau nu copii. Exista la ora actuala posibilitati de tratament medicamentos, dar si chirurgical, care pot fi aplicate separat sau pot fi combinate. Pentru femeile care isi doresc un copil este recomandata interventia laparoscopica.
O posibila complicatie – chistul ovarian
O posibila complicatie a endometriozei netratate este aparitia unui chist (sau mai multor chisturi) pe unul dintre ovare. Chistul endometrial poate sa aiba dimensiuni cuprinse intre 1 mm si 8 cm.
De asemenea, riscul de cancer ovarian este mai mare la femeile care au endometrioza.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Endometrioza poate sa cauzeze infertilitate?
- Cum functioneaza tratamentele naturiste pentru endometrioza?
- Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometr ...
- Dr. Romina Sima: Este endometrioza cauza a infertilitatii? Cum o tratam?
- Endometrioza la adolescente
- Mituri despre endometrioza
- Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al cop ...
- Infertilitatea, un diagnostic tot mai des intalnit
- Hemoroizii – o problema tot mai des intalnita, interviu cu dr. Stefan Jian ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?