Unghia incarnata, afectiunea dureroasa a picioarelor
Generalitati
SusUnghiile incarnate pot reprezenta o reala neplacere, un adevarat disconfort cauzator de dureri resimtite mai ales in timpul mersului. Concret, unghia incarnata este o problema medicala frecvent intalnita, principala cauza ce duce la aparitia acesteia fiind cresterea partilor laterale ale unghiei in tesuturile din jurul ei, provocand inflamatii, dureri intense si infectii microbiene.
De cele mai multe ori, unghia incarnata se afla la nivelul unghiilor de la picioare, cel mai adesea la degetele mari.
Cuprins articol
Principalele cauze
Sus• Incaltamintea incomoda, care nu permite piciorului sa respire.
• Taierea incorecta a unghiilor, mai exact tendinta de rotunjire a colturilor.
• Transpiratia excesiva, care duce invariabil la aparitia infectiilor.
• Predispozitia genetica la unghie incarnata, cu marginile invelite de un strat cutanat.
• Mersul prin apasarea predominanta pe varful degetelor.
• Edemul periferic al varstnicului.
Manifestarile evolutiei
SusLa debut, pielea din jurul unghiei se inroseste si apare durerea la atingere sau la mers. Ulterior, apare infectia, iar pielea din marginile laterale se umfla peste marginea unghiei.
In faza cea mai grava, infectia purulenta se manifesta inclusiv prin sangerari. In cazul in care pacientul nu consulta un doctor si nu urmeza un tratament pot aparea complicatii, unele chiar grave.
Complicatii posibile
SusNetratate la timp si corespunzator, infectiile unghiilor se pot extinde la nivelul tesuturilor subcutanate, acest lucru fiind destul de grav, mai ales pentru pacientii cu diabet zaharat sau pentru cei care sufera de afectiuni circulatorii.
Una dintre complicatii este granulomul piogenic, care are aspectul unei leziuni de culoare rosie, care sangereaza la atingerea cu incaltamintea, de exemplu. Diagnosticul il va stabili medicul dermatolog.
Tratament
SusDe cele mai multe ori, tratamentul infectiei generate de unghia incarnata se face prin administrarea de antibiotice antistafilococice, prin eliminarea si drenarea puroiului. Doar medicul specialist dermatolog este cel care poate prescrie tratamentul.
Imediat dupa debut, tratamentul precoce poate sa fie realizat prin aplicarea de comprese calde sau umeziri cu tampoane cu rivanol, precum si un antibiotic antistafilococic, dar daca infectiile sunt generate de Staphylococcus aureus se vor efectua analize si antibiograma, iar pacientul va primi alta schema de tratament.
De cele mai multe ori, singura solutie este tratamentul chirurgical, deoarece majoritatea pacientilor vin la medic atunci cand situatia este deja dificila, cand unghia prezinta si complicatii.
Tratamentul chirurgical consta in indepartarea portiunilor de unghie crescuta in carne, dupa care se aplica o substanta cu proprietati antiseptice la radacina unghiei, cu scopul stoparii cresterii in carne a portiunii respective de unghie. Interventia se va efectua sub anestezie locala, ceea ce inseamna ca este nedureroasa.
Cum se previne unghia incarnata
Sus• Unghiile de la picioare trebuie taiate corect, drept, lasandu-se coltul liber deasupra pielii piciorului.
• Se evita incaltamintea incomoda, stramta si, implicit, cea care este un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor si a infectiilor.
• Trebuie acordata o atentie sporita igienei picioarelor. Acestea trebuie spalate in fiecare seara cu un sapun antibacterian.
• Ideale sunt sosetele din bumbac, deoarece mentin piciorul uscat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- 10 trucuri pentru unghii sanatoase
- Scapa definitiv de ciuperca unghiei
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja
- Ingrijirea picioarelor
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat
- Vezica urinara si patologia neurologica
- Durerile de picioare - ce afectiuni pot semnala