Un somn linistit pentru bolnavii de reflux gastroesofagian
Generalitati
SusBoala de reflux gastroesofagian poate provoca complicatii grave. Printre acestea se numara inflamatia, sangerarea si aparitia de ulcere la nivelul esofagului cauzate de acidul din stomac. La un numar relativ mic de bolnavi, aceasta conditie poate duce la afectiunea numita esofag Barrett, care in timp, poate declansa aparitia cancerului. In urma cercetarilor s-a demonstrat ca astmul, tusea cronica si fibroza pulmonara pot fi agravate sau chiar pot fi rezultatul bolii de reflux gastroesofagian.
Boala de reflux gastroesofagian poate cauza simptome neplacute. Noaptea, afectiunea se manifesta prin tuse, regurgitare si arsuri la stomac. Simptomele va pot impiedica sa dormiti. Majoritatea bolnavilor cu boala de reflux gastroesofagian inregistreaza o crestere a severitatii simptomelor in timp ce dorm sau cand stau intinsi in pat.
Daca acidul din stomac ajunge inapoi pana la gat si laringe, pacientii pot prezenta tuse si sufocare. Conditia este mai periculoasa pe timp de noapte, deoarece bolnavul constientizeaza mai greu ca acidul a revenit in esofag, iar prezenta prelungita a acidului gastric la nivelul esofagului poate crea un prejudiciu local mai mare. Rezultatul poate fi deteriorarea esofagului, inclusiv eroziunea acestuia si esofagita (inflamarea peretilor esofagului).
Cuprins articol
Cauze
SusNu se stie exact de ce oamenii dezvolta boala de reflux gastroesofagian, dar anumiti factori pot contribui la aparitia bolii. Printre acestia se numara:
- varsta
- dieta
- consumul de alcool
- obezitate
- sarcina
- consumul de tutun.
Exista o serie de alimente care sunt asociate cu cresterea severitatii si a frecventei simptomelor de boala de reflux gastroesofagian. Acestea pot fi:
- citricele
- ciocolata
- bauturi cu cofeina
- alimente grase si prajite
- usturoiul si ceapa
- menta
- alimentele condimentate
- preparatele care au la baza rosiile, cum ar fi sosul de spaghete, chili si pizza.
Sfaturi pentru un somn odihnitor pentru pacientii cu boala de reflux gastroesofagian
SusDaca ati fost diagnosticati cu boala de reflux gastroesofagian, exista mai multe metode de tratament despre care medicul va discuta cu dumneavoastra. Metodele includ schimbari ale stilului de viata, medicatie, interventii chirurgicale sau o combinatie din aceste modalitati de tratament.
Principalele modificari dietetice pe care le puteti face pentru a minimiza simptomele bolii de reflux gastroesofagian sunt evitarea consumului de grasimi si a unor alimente precum ceapa, ciocolata si alcoolul. Pierderea in greutate poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor acestei boli.
- Dormiti cu capul si pieptul mai ridicate. Cand dormiti cu partea superioara a corpului mai ridicata decat restul acestuia, acidul gastric va ramane in stomac. Este indicat sa va sprijiniti capul pe carti sau perne mai ferme. Trebuie sa aveti grija sa mentineti totusi in linie dreapta capul si coloana vertebrala cu restul corpului.
Daca va place comoditatea si bugetul va permite, puteti cumpara un pat reglabil, electric. Daca nu, puteti pune ceva sub salteaua patului care sa o ridice cateva grade mai sus. Evitati sa folositi pentru acest lucru perne prea groase. Un alt aspect important este acela ca persoanele care dorm pe burta tind sa se ghemuiasca in timpul somnului. Acestea nu trebuie sa ridice salteaua prea sus si sa nu foloseasca o perna care este prea inclinata.
- Alegeti salteaua de dormit cu multa atentie. O saltea foarte ferma nu este potrivita pentru cei care dorm pe abdomen. Aceasta poate crea o presiune asupra abdomenului si se pot inrautati problemele cauzate de refluxul de acid. Daca va numarati printre cei care dorm in mod special pe burta, ideal ar fi sa alegeti o saltea care este indeajuns de moale pentru a lua forma oricarei pozitii a corpului. Cu toate acestea, salteaua ar trebui sa aiba o densitate adecvata pentru a nu va afecta coloana vertebrala.
- Purtati haine lejere atunci cand dormiti. Daca aveti boala de reflux gastroesofagian trebuie sa evitati sa dormiti cu haine stramte in jurul abdomenului. Optati pentru bluze mai largi si pentru pantaloni fara elastic.
- Pierdeti in greutate. Excesul de greutate este unul dintre principalii factori de risc asociati cu boala de reflux gastroesofagian. Greutatea excesiva creste presiunea asupra stomacului, care poate impinge acidul in esofag. Reducerea greutatii corporale va poate ajuta sa dormiti mai bine.
- Luati cina cu 2-3 ore inainte de culcare. Asigurati-va ca nu aveti stomacul prea plin atunci cand mergeti sa va odihniti. Luati ultima masa a zilei cu cel putin doua ore inainte de a va culca.
- Evitati alimentele iritante. Atentie la ceea ce mancati inainte de culcare. Atat cantitatea cinei, cat si alimentele consumate in timpul acesteia pot influenta aparitia simptomelor in cazul bolii de reflux gastroesofagian. Alimentele care declanseaza frecvent episoade de reflux de acid includ citricele, ciocolata, menta, sosul de rosii, alimentele condimentate sau grase. Puteti tine un jurnal alimentar pentru a sublinia alimentele care va produc aciditate sau simptome ale bolii de reflux gastroesofagian in timpul somnului.
- Renuntati la fumat. Fumatul are un rol negativ pentru cei care sufera de boala de reflux gastroesofagian prin faptul ca, prin acest obicei nociv scade productia de saliva care ofera protectie impotriva acizilor din stomac. Fumatul slabeste sfincterul esofagian inferior, muschiul care se contracta pentru a preveni refluxul alimentelor si a acidului stomacal inapoi in esofag. Consumul de produse din tutun incurajeaza stomacul sa produca mai mult acid.
- Mestecati guma sau bomboane. Incercati sa mestecati guma sau sa mancati bomboane in timpul zilei sau cu cateva ore inainte de a merge la culcare. Acest lucru incurajeaza productia de saliva care ofera protectie impotriva acidului din stomac.
- Dormiti pe partea stanga. Cercetarile arata ca somnul pe partea stanga ajuta la reducerea de reflux de acid pe timp de noapte.
- Evitati suplimentele de potasiu
- Cand inghititi un medicament, faceti-o intodeauna in pozitie verticala si beti apoi multa apa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Boala de reflux gastroesofagian, mai mult decat arsuri stomacale
- Boala de reflux gastroesofagian - simptome si tratament
- Interventie chirurgicala pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian
- Regim alimentar in boala de reflux gastroesofagian si hernia hiatala
- Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian
- Refluxul gastro-esofagian
- Este apa cu lamaie buna pentru refluxul acidului gastric?
- Arsurile la stomac in timpul sarcinii
- Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale