Uleiul de palmier
Generalitati
SusUleiul de palmier este un lichid natural, pe baza de plante, obtinut din arborele cu acelasi nume, care poate fi benefic pentru mentinerea starii generale de sanatate dar si pentru tratarea unor afectiuni.
Disponibil din supermarket pana in magazinele cu profil naturist, uleiul de palmier este considerat destul de sigur pentru a fi utilizat zi de zi, intrucat nu are efecte secundare nocive.
Inainte de a incepe orice tratament cu ulei de palmier, cereti sfatul medicului cu privire la modul in care puteti beneficia de consumul acestuia.
Cuprins articol
Beneficiile nutritionale ale uleiului de palmier
Sus- Betacaroten (carotenoizi) - Culoarea portocalie-rosiatica a uleiului de palmier este rezultatul prezentei compusilor chimici naturali, carotenoide, din acesta. In comparatie cu alte uleiuri vegetale, uleiul de palmier brut si nerafinat este una din cele mai bogate surse naturale de carotenoizi.
Acesta contine de 15 ori mai multi carotenoizi decat morcovii si de 30 de ori mai multi decat tomatele. In compozitia uleiului de palmier, forma activa si importanta de carotenoizi este betacarotenul o forma a vitaminei A care este un antioxidant eficace ce ajuta la intarirea sistemului imunitar al organismului si reduce riscul de boli de inima, cataracta si cancer.
De asemenea, betacarotenul ajuta la imbunatatirea vederii si are potentialul de a se converti in vitamina A, care sta la baza productiei de rodopsina, pigmentul necesar vederii pe timp de noapte. S-a demonstrat ca betacarotenul contribuie la lupta impotriva bolilor de plamani.
- Fara acizi grasi trans - Un beneficiu semnificativ oferit sanatatii de catre uleiul de palmier este ca acesta este lipsit de acizi grasi trans. Multe studii stiintifice, au demonstrat ca acizii grasi trans pot cauza cancer de colon, cancer de san, boli de inima, pot afecta dezvoltarea creierului la nou-nascuti si pot contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.
- Vitamina E - Uleiul de palmier este o sursa importanta de vitamina E. De fapt, nici un alt ulei vegetal nu contine catitati atat de mari de vitamina E ca uleiul de palmier. Vitamina E este un antioxidant puternic care ajuta la indepartarea radicalilor liberi din organism.
In acest mod, uleiul de palmier protejeaza impotriva anumitor boli cronice si intarzie procesul de imbatranire a organismului. Acesta intareste sistemul imunitar si protejeaza celulele pielii de radiatiile UV si toxine.
- Calorii - Energia din organism provine din toate grupele de produse alimenteare, inclusiv uleiuri si grasimi, iar uleiul de palmier este o sursa excelenta de calorii deoarece 1 gram de ulei de palmier ofera 9 kcal.
- Fara colesterol - Unul din beneficiile majore ale uleiului de palmier este ca nu contine colesterol. Suplimentele din ulei de palmier sunt considerate ca facand parte din familia legumelor si nu contin colesterol - acest lucru este benefic pentru bolnavii care au colesterolul ridicat.
Gratie acestei calitati, corpurile noastre sunt capabile sa utilizeze suplimentele din ulei de pamier mult mai eficient in scopul producerii energiei pentru desfasurarea normala a activitatilor si exercitiilor de zi cu zi.
- Sanatatea cardiovasculara - Suplimentele din ulei de palmier contin antioxidanti puternici care ajuta organismul sa elimine radicalii liberi din sange. Acesti radicali liberi sunt substante chimice nocive, care pot creste riscul dezvoltarii de boli de inima si a altor conditii cardiace.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Uleiurile sanatoase
- Care este cel mai bun ulei pentru gatit
- 10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura
- 10 moduri mai putin cunoscute prin care va puteti creste productivitatea
- Sfaturi pentru persoanele cu HIV
- Cum previi infarctul. 6 alimente la care trebuie sa renunti imediat
- Rolul acizilor grasi in alimentatie. Ce cantitate este indicata pentru consum?
- Indrumari pentru curatarea corecta a tenului
- Grasimile benefice si nocive din alimente