Trifoiul rosu sau alb, planta cu multiple beneficii asupra sanatatii
Generalitati
SusTrifoiul sau Trifolium reprezinta un gen compus din peste 300 de plante perene si anuale. Acesta se gaseste in regiunile temperate si subtropicale din aproape toate colturile lumii.
In general, aceste ierburi de scurta durata au flori mici si aromate, cu putine seminte. Cele mai populare plante din acest gen sunt trifoiul rosu sau Trifolium pratense si trifoiul alb sau Trifolium repens, ambele fiind folosite in mare masura ca plante furajere datorita gustului si continutului lor nutritional.
Totusi, si oamenii pot profita de beneficiile multiple pe care aceasta planta le are asupra sanatatii.
Cuprins articol
Lista de substante nutritive
SusIn ansamblu, trifoiul este cunoscut ca fiind o planta foarte bogata in substante nutritive importante, precum calciu, proteine si fosfor. Cu toate acestea, trifoiul alb si trifoiul rosu au proprietatile lor particulare cu privire la substantele nutritive oferite.
Trifoiul alb este bogat in proteine, magneziu, potasiu si vitaminele A, C si E. Pe de alta parte, trifoiul rosu este foarte apreciat datorita continutului sau de constituenti medicamentosi, cum ar fi glicozidele fenolice, izoflavonele, cumarinele, flavonoidele si polizaharidele.
Astfel, toate aceste proprietati ale trifoiului alb si rosu pot avea numeroase utilizari medicale cu efecte benefice asupra organismului.
Utilizari medicale
SusTrifoiul rosu este considerat a fi o sursa excelenta de izoflavone. Aceste substante sunt fitoestrogeni, adica substante chimice solubile in apa ce actioneaza similar cu estrogenul.
Prin urmare, trifoiul rosu este adesea folosit ca remediu natural pentru atenuarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile si durerile de cap.
De asemenea, izoflavonele din trifoiul rosu s-au dovedit a fi eficiente si in afectiunile cutanate, precum inflamatiile si eruptiile.
Impactul trifoiului rosu asupra estrogenului are efecte pozitive antiinflamatorii si de stimulare a colagenului, acestea putand preveni eczemele, psoriazisul si acneea.
Cateva studii au constatat ca izoflavonele pot reduce pierderea densitatii minerale osoase la femeile aflate in menopauza, iar consumul de trifoi rosu ar putea ajuta.
Totusi, sunt necesare cercetari mai amanuntite cu privire la acest aspect.
Trifoiul rosu poate contribui la reducerea riscului de aparitie a cancerului de prostata. Cercetatorii au descoperit ca tratamentele bazate pe aceasta planta au dus la reducerea valorilor antigenului specific prostatic, o proteina cu valori mari la barbatii cu cancer de prostata.
Cu toate acestea, datorita efectelor asemanatoare estrogenului, se suspecteaza ca un consum exagerat de trifoi ar putea stimula aparitia cancerelor de san si de endometru.
Datorita proprietatilor expectorante si antispastice avute de trifoiul rosu si alb, aceste plante pot fi folosite pentru diminuarea simptomatologiei produse de diferite afectiuni respiratorii, precum bronsita si gripa. Mai mult, efectul sedativ usor pe care il au poate face ca trecerea peste tusea convulsiva sa fie mai usoara.
Trifoiul alb nu este la fel de popular ca cel rosu, dar si acesta are multiple efecte medicale. Acesta are proprietati antireumatice, tonice si depurative.
De exemplu, infuziile de trifoi alb pot fi folosite pentru a combate febra, raceala, tusea si leucoreea, iar tincturile din frunzele sale pot fi folosite ca unguent pentru guta. De asemenea, florile sale pot fi folosite ca tratament analgezic si antidiareic.
Sistemele sustinute de trifoi
SusTrifoiul rosu are efect protector pentru inima prin doua mecanisme. In primul rand, continutul de izoflavona poate reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL) in timp ce il creste pe cel al lipoproteinelor cu densitate mare (HDL).
Prin aceste schimbari se reduce considerabil riscul blocarii arteriale. In al doilea rand, cumarinele impiedica ingrosarea sangelui si formarea de trombi. Acest lucru duce la o curgere optima a fluxului sanguin prin sistemul circulator.
Proprietatile diuretice si colagoge pe care trifoiul le are sunt extrem de benefice pentru ficat, deoarece stimuleaza curatarea acestuia prin eliminarea impuritatilor.
De asemenea, ambele tipuri de trifoi sunt bune pentru functionarea plamanilor, deoarece au proprietati antiinflamatorii si expectorante.
Trifoiul contine, in general, substante nutritive valoroase care sunt necesare pentru ca organele sa functioneze la capacitate maxima si sa fie mai putin susceptibile la diferite afectiuni.
Continutul de vitamina C al trifoiului poate sustine activitate sistemului imunitar si face ca organele sa devina mai puternice si mai putin predispuse la uzura.
Modalitati de utilizare
SusMajoritatea partilor aeriene ale trifoiului rosu si alb pot fi utilizate pentru proprietatile lor benefice. Trifoiul este disponibil intr-o varietate de preparate, inclusiv tincturi, tablete, capsule si extracte.
Totusi, cea mai simpla si eficienta metoda de folosire consta in obtinerea unui ceai din flori uscate.
Infuziile pot fi folosite pentru tratarea afectiunile cailor respiratorii, pentru spalaturi intime, dar si pentru tratarea unor afectiuni oculare.
De asemenea, tincturile realizate din frunze pot ajuta la tratarea gutei, iar cele realizate din flori sunt utile in artrita si reumatism.
Pe langa infuzii si unguente, trifoiul poate fi utilizat si in alimentatie. Plantele proaspete pot fi adaugate in salate sau pot fi fierte si folosite in diferite retete.
Salatele, supele si orezul reprezinta doar cateva exemple de alimente ce pot fi realizate cu ajutorul acestor plante.
Efecte secundare posibile
SusIndiferent de modul de utilizare, trebuie sa se tina cont de anumite masuri de precautie, doarece utilizarea pe termen lung a trifoiului poate avea efecte secundare. Astfel, persoanele alergice la trifoi trebuie sa evite utilizarea sa indiferent de forma.
De asemenea, persoanele care urmeaza tratamente pentru hipertensiune arteriala sau pentru dizolvarea cheagurilor de sange trebuie sa evite utilizarea trifoiului deoarece poate subtia sangele.
Utilizarea exagerata si pe termen lung poate fi corelata cu cresterea riscului de cancer la nivelul mucoasei uterine. In plus, femeile insarcinate sau care alapteaza nu trebuie sa consume produse pe baza acestei plante.
Cateva studii au ajuns la concluzia ca trifoiul poate interactiona chiar si cu pilulele contraceptive.
Daca o persoana urmeaza sa fie supusa unei interventii chirurgicale in urmatoarele doua saptamani, ar trebui sa nu mai consume trifoi, mai ales alb, in aceasta perioada. In plus, medicul trebuie intrebat daca ceaiul de trifoi poate fi consumat dupa operatie.
Concluzii
SusTrifoiul reprezinta o planta nutritiva cu multiple beneficii pentru sanatate, inclusiv sustinerea sistemului imunitar. Cu toate acestea, cele mai bune tipuri de trifoi sunt cele rosii si albe, deoarece au proprietati suplimentare.
De exemplu, trifoiul rosu poate sustine functia hepatica si cardiaca, dar si sa reduca durerea si inflamatia. Trifoiul alb este extrem de util in tratarea bolilor pulmonare si face ca organismul sa fie mai putin predispus la guta, febra si raceala.
Totusi, indiferent de beneficiile pe care le are trifoiul, trebuie sa se tina cont si de efectele adverse ale acestuia. Astfel, tratamentele cu trifoi nu trebuie sa depaseasca 3-6 luni si trebuie sa fie efectuate doar daca un medic a permis acest lucru.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- Ceaiul verde: elixirul sanatatii!
- Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
- Aloe vera: beneficii si intrebuintari
- 52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde
- Beneficiile uleiului de argan
- Beneficiile uleiului de ricin
- Alergiile de primavara
- Beneficiile ceaiurilor din plante
- Aveti probleme in a atinge orgasmul? - Un ghid pentru femei