Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tratamente alternative pentru hipertensiune

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Tratamente alternative pentru hipertensiune

Tensiunea arteriala ridicata sau hipertensiunea se refera la forta sau presiunea crescuta, cu ajutorul careia sangele care circula prin vene impinge peretii arterelor. Hipertensiunea arteriala poate determina probleme grave de sanatate, inclusiv infarct miocardic, insuficienta cardiaca, insuficienta renala si accident vascular cerebral, dar si alte boli.

Tensiunea arteriala poate fi mentinuta sub control prin modificarea stilului de viata, dar si cu ajutorul unor remedii naturale. In functie de gravitatea bolii, medicul poate recomanda bolnavului, tratament medicamentos.

Este foarte important ca medicul sa colaboreze cu pacientul, pentru ca tensiunea arteriala netratata poate afecta grav multe dintre organele interne si poate creste riscul afectarii rinichilor, ochilor, dar si a declansarii hemoragiilor cerebrale.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Solutii pentru diminuarea hipertensiunii arteriale
  3. Citeste pe aceeasi tema

Solutii pentru diminuarea hipertensiunii arteriale

Sus

Desi dieta si exercitiile fizice sunt cele mai bune tactici pentru scaderea tensiunii arteriale, exista si unele suplimente care pot ajuta la reducerea acesteia. Printre acestea se numara:

- calciul - multi oameni nu acopera necesarul zilnic recomandat de calciu prin dieta. Cercetarile au demonstrat ca acesta ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Pentru relaxarea musculaturii si a sistemului nervos si pentru scaderea tensiunii arteriale, specialistii recomanda administrarea suplimentelor de calciu cu 1-2 ore inainte de a merge la culcare.

- cacao - consumul zilnic, timp de cel putin 2 saptamani de cacao poate reduce tensiunea arteriala la persoanele care sufera de hipertensiune arteriala severa. Cercetatorii au demonstrat ca epicatechinele din cacao ajuta la imbunatatirea vaselor de sange si ajuta peretii arterelor sa se relaxeze. Pentru a beneficia de 450 mg de flavonoide, ar trebui sa consumati o ceasca de cacao de doua ori pe zi.

- ulei de peste - se presupune ca uleiul de peste are un efect modest in cazul hipertensiunii arteriale. Desi suplimentele de ulei de peste contin atat acid docohexaenoic (DHA), cat si acid eicosapentaenoic (EPA), exista unele dovezi stiintifice care au confirmat faptul ca DHA este ingredientul care scade tensiunea arteriala crescuta. Pentru a beneficia de efectele acestei substante este suficient sa consumati o lingura de ulei de ficat de cod sau ulei de somon, zi de zi.

- coenzima q10 - exista unele dovezi care sustin faptul ca aceasta coenzima ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Coenzima q10 reduce semnificativ valorile tensiunii arteriale sistolice si diastolice si poate ajuta chiar si la mentinerea controlului glicemiei.

- vitamina C - aceasta vitamina cu rol antioxidant s-a demonstrat ca poate fi utila in scaderea hipertensiunii arteriale usoare si moderate.

- usturoiul - in urma unor studii de amploare s-a constatat ca usturoiul poate reduce in mod semnificativ tensiunea arteriala sistolica si diastolica. Suplimentele alimentare cu usturoi, totusi, ar trebui utilizate doar sub supraveghere medicala, intrucat acesta poate reduce capacitatea de coagulare a sangelui si poate interactiona si cu alte medicamente sau suplimente (inclusiv aspirina, vitamina E, gingko biloba etc.).

- l-arginina - este un aminoacid care imbunatateste fluxul sangelui, fiind un precursor al productiei de oxid nitric. Oxidul nitric dilata vasele de sange, iar circulatia sangelui se va face intr-un mod optim.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate