Tratamente alternative pentru hipertensiune
Generalitati
SusTensiunea arteriala ridicata sau hipertensiunea se refera la forta sau presiunea crescuta, cu ajutorul careia sangele care circula prin vene impinge peretii arterelor. Hipertensiunea arteriala poate determina probleme grave de sanatate, inclusiv infarct miocardic, insuficienta cardiaca, insuficienta renala si accident vascular cerebral, dar si alte boli.
Tensiunea arteriala poate fi mentinuta sub control prin modificarea stilului de viata, dar si cu ajutorul unor remedii naturale. In functie de gravitatea bolii, medicul poate recomanda bolnavului, tratament medicamentos.
Este foarte important ca medicul sa colaboreze cu pacientul, pentru ca tensiunea arteriala netratata poate afecta grav multe dintre organele interne si poate creste riscul afectarii rinichilor, ochilor, dar si a declansarii hemoragiilor cerebrale.
Cuprins articol
Solutii pentru diminuarea hipertensiunii arteriale
SusDesi dieta si exercitiile fizice sunt cele mai bune tactici pentru scaderea tensiunii arteriale, exista si unele suplimente care pot ajuta la reducerea acesteia. Printre acestea se numara:
- calciul - multi oameni nu acopera necesarul zilnic recomandat de calciu prin dieta. Cercetarile au demonstrat ca acesta ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Pentru relaxarea musculaturii si a sistemului nervos si pentru scaderea tensiunii arteriale, specialistii recomanda administrarea suplimentelor de calciu cu 1-2 ore inainte de a merge la culcare.
- cacao - consumul zilnic, timp de cel putin 2 saptamani de cacao poate reduce tensiunea arteriala la persoanele care sufera de hipertensiune arteriala severa. Cercetatorii au demonstrat ca epicatechinele din cacao ajuta la imbunatatirea vaselor de sange si ajuta peretii arterelor sa se relaxeze. Pentru a beneficia de 450 mg de flavonoide, ar trebui sa consumati o ceasca de cacao de doua ori pe zi.
- ulei de peste - se presupune ca uleiul de peste are un efect modest in cazul hipertensiunii arteriale. Desi suplimentele de ulei de peste contin atat acid docohexaenoic (DHA), cat si acid eicosapentaenoic (EPA), exista unele dovezi stiintifice care au confirmat faptul ca DHA este ingredientul care scade tensiunea arteriala crescuta. Pentru a beneficia de efectele acestei substante este suficient sa consumati o lingura de ulei de ficat de cod sau ulei de somon, zi de zi.
- coenzima q10 - exista unele dovezi care sustin faptul ca aceasta coenzima ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Coenzima q10 reduce semnificativ valorile tensiunii arteriale sistolice si diastolice si poate ajuta chiar si la mentinerea controlului glicemiei.
- vitamina C - aceasta vitamina cu rol antioxidant s-a demonstrat ca poate fi utila in scaderea hipertensiunii arteriale usoare si moderate.
- usturoiul - in urma unor studii de amploare s-a constatat ca usturoiul poate reduce in mod semnificativ tensiunea arteriala sistolica si diastolica. Suplimentele alimentare cu usturoi, totusi, ar trebui utilizate doar sub supraveghere medicala, intrucat acesta poate reduce capacitatea de coagulare a sangelui si poate interactiona si cu alte medicamente sau suplimente (inclusiv aspirina, vitamina E, gingko biloba etc.).
- l-arginina - este un aminoacid care imbunatateste fluxul sangelui, fiind un precursor al productiei de oxid nitric. Oxidul nitric dilata vasele de sange, iar circulatia sangelui se va face intr-un mod optim.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Medicamente folosite pentru controlul astmului
- Alergiile - Anafilaxia, rinita alergica, astmul bronsic, dermoalergiile, ale ...
- Beneficiile consumului de anghinare pentru sanatate
- Ai grija de inima ta! Cum poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale
- Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat
- Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi
- 17 obiceiuri foarte nocive pentru inima
- Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica)
- Hipertensiunea arteriala la copii
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top