Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Generalitati

Sus
Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare.

Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste rafturile nu sunt recomandate pentru pastrarea oualor, deoarece usa este cea mai calda locatie din interiorul frigiderului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cele mai bune modalitati de a pastra ouale
  3. Ce se intampla daca mancati un ou crud
  4. Evitati ouale contaminate
  5. Evitati infectarea
  6. Greseli comune
  7. Nu consumati oua expirate
  8. Salmonella
  9. Bacteria oualor alterate
  10. Listeria
  11. Citeste pe aceeasi tema

Cele mai bune modalitati de a pastra ouale

Sus

Uitati de acele dispozitive special concepute pentru depozitarea oualelor in frigider si urmati in schimb, urmatorii pasi:

  1. Pastrati ouale in cutia lor de carton originala si asezati-le in cea mai rece parte a frigiderului.
  2. Verificati data de expirare. In cazul in care este depasita, este important sa le aruncati.
  3. Daca aveti mai multe oua decat stiti ca puteti sa consumati intr-un anumit interval de timp, congelati-le. Ouale se vor pastra pana la un an in cazul in care sunt congelate.
  4. Turnati ouale intr-un vas conceput pentru congelator, bateti-le energic pana cand sunt omogen amestecate, sigilati-le bine, iar apoi introduceti-le in congelator.
  5. Tinute in frigider, ouale crude pot ramane nealterate timp de 3 saptamani, in timp ce ouale fierte (cu sau fara coaja) timp de o saptamana.

Ce se intampla daca mancati un ou crud

Sus

Ouale sunt o sursa buna de proteine, ceea ce le face alimente foarte populare. In timp ce unele diete sustin consumul de oua crude, in practica acest lucru poate fi riscant. Persoanele care consuma astfel ouale se expun unui risc destul de mare de infectie cu Salmonella, o boala a carei bacterii afecteaza sistemul digestiv. Cele mai multe beneficii pot fi obtinute in urma consumului de oua bine fierte.

- Infectia cu Salmonella - Daca beti oua crude sau consumati alte produse pe baza de oua crude, este posibil sa contactati bacteria Salmonella. Primele simptome ale infectiei cu salmonella includ diaree, dureri abdominale si febra, urmate de deshidratare in urma scaunului diareic repetat, manifestari extrem de periculoase pentru copiii mici, persoanele in varsta sau pentru cei cu un sistem imunitar suprimat.

De cele mai multe ori, infectia cu Salmonella va evolua in termen de cateva zile. Daca ati consumat produse din oua crude si manifestati aceste simptome, contactati urgent medicul pentru sfaturi si tratament.

Evitati ouale contaminate

Sus

Pentru a reduce riscul sa contactati bacteria Salmonella, verificati cutia pe care urmeaza sa o cumparati pentru a va asigura ca ouale nu au depasit perioada de valabilitate si nu cumparati o cutie care contine oua crapate sau murdare.

Unele magazine au spre vanzare oua pasteurizate. Acest lucru inseamna ca ouale au fost trecute printr-un proces de incalzire la o anumita temperatura, indeajuns sa omoare bacteriile dar nu suficient sa fiarba oul. Ouale pasteurizate sunt de obicei, etichetate ca atare.

Evitati infectarea

Sus

Odata ce ati ajuns cu ouale acasa, puneti-le imediat in frigider si pastrati-le acolo pana cand sunteti gata sa le gatiti si consumati.

In cazul in care le gatiti, spalati-va pe maini dupa ce ati spart coaja oului, si de asemenea, spalati cu apa calda si sapun bolurile sau obiectele casnice care au atins coaja de ou. Daca utilizati ouale intr-o reteta culinara, asigurati-va ca produsul finit este incalzit la cel putin 72 de grade Celsius.

Greseli comune

Sus

Uneori, s-ar putea sa nu realizati ca sunteti consumatori de oua crude. Nu gustati blaturi de tort sau aluaturi de prajituri care contin oua crude, inainte da a fi coapte. Anumite retete contin oua crude daca sunt pregatite acasa.

Aceste produse includ crema de tiramisu, maioneza, sosul de salata Cezar, sosul olandez si lichiorul de oua. Daca ati cumparat aceste produse de la magazinul alimentar, interesati-ca daca acestea contin oua crude.

Nu consumati oua expirate

Sus

Multi experti in sanatate atribuie oualor titlul de super-aliment. Dotate cu proteine si vitamine, ouale sunt un tip sanatos de hrana oricare ar fi dieta pe care o urmati. Datorita reglementarilor moderne ale produselor alimentare, ouale pot fi consumate in conditii de siguranta.

Ar trebui totusi sa fiti constienti de posibilitatea ca unele oua sa fie infectate cu Salmonella sau alte bacterii. Atunci cand sunt depozitate in mod corespunzator, ouale proaspete, sunt inca sigure de a fi consumate 4 pana la 5 saptamani dupa data expirarii de pe ambalaj.

Nu toate cutiile contin data de expirare, amintiti-va deci, sa verificati intodeauna culoarea, consistenta si mirosul oualelor, dupa ce le spargeti coaja.

Salmonella

Sus

Conform unor studii de specialitate, exista in intreaga lume peste 2300 de tipuri de Salmonella, care pot provoca infectii intestinale, diaree si alte boli digestive ce pot dura pana la o saptamana.

In timp ce invelisul exterior al unui ou actioneaza ca o bariera de protectie, bacteria poate ajunge totusi pana in interiorul oului si il poate infecta. Salmonella enteritidis - un tip comun de Salmonella - se poate dezvolta atat in galbenusul si albusul de ou, motiv pentru care nu este indicat consumul de oua crude.

Bacteria oualor alterate

Sus

Ca toate alimentele organice, ouale neconsumate se vor strica in cele din urma, mai ales daca data de expirare a trecut de ceva timp. Puteti identifica un ou stricat dupa aspectul si mirosul neplacut.

Cel mai intalnit tip de bacterie din ouale alterate este Pseudomonas, care se poate dezvolta la temperaturi putin peste cea de refrigerare. Desi neplacute, bacteriile ce iau nastere in urma alterarii, nu pot provoca toxiinfectii alimentare grave.

Listeria

Sus

Listeria este o bacterie daunatoare ce se regaseste in multe alimente, inlcusiv in produse care contin oua. Bacteria poate provoca listerioza, rezultand in complicatii grave pentru femeile insarcinate, cum ar fi avort spontan sau nastere prematura.

Desi aceasta toxiinfectie alimentara serioasa este destul de rara, ea poate ucide persoana infectata mai lesne decat orice tip de Salmonella. Din acest motiv, produsele alimentare care contin oua, cum ar fi amestecul pentru clatite, sunt de cele mai multe ori pasteurizate.

Ouale fierte, tari, ar trebui sa fie consumate in termen de o saptamana pentru a preveni contaminarea cu Listeria. Expertii recomanda, de asemenea, aplicarea acestei reguli si pentru salatele care contin ou, prajituri si alte alimente care au la baza oua proaspete.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate