Totul despre puterile vindecatoare ale apelor minerale
Apele minerale terapeutice, folosite in cure interne sau externe, sunt unul dintre cele mai eficiente tratamente la care putem apela in cazul mai multor afectiuni.
In functie de tipul de minerale pe care il contin, ele sunt clasificate in mai multe categorii, fiecare apa minerala fiind utila intr-o afectiune sau alta.
Apele minerale iodurate, indicate in hipertiroidie
Apele minerale iodurate contin iod, care provine din rocile sedimentare, fiind intalnite in statiunile Govora, Olanesti, Bazna, Sarata Monteoru.
Curele externe cu ape iodurate sunt recomandate cel putin o data pe an, timp de 18-20 de zile. Sunt utile persoanelor care au afectiuni reumatice, afectiuni ginecologice, cat si pentru unele boli ale pielii.
In cure interne sunt recomandate pentru cei care sufera de hipertiroidie cu gusa, intoxicatie cu metale grele, mai ales cu plumb sau mercur, in gastrite hipoacide, boli ale rinichilor, afectiuni cronice ale intestinului. Apele iodurate au efecte benefice si in cazul afectiunilor nervoase.
Apele minerale sulfuroase trateaza bolile de ficat
Apele minerale sulfuroase sunt excelente pentru cei care sufera de afectiuni neurologice, reumatice, dar si impotriva gastritei.
Cura cu ape sulfuroase este indicata si bolnavilor de diabet, celor cu suferinte hepatice si ale bilei, insuficienta ovariana, cat si pentru cei care au boli endocrine.
Baile cu ape sulfuroase sunt indicate in afectiuni dermatologice, si anume eczeme, psoriazis, acnee, iritatii si mancarimi ale pielii. Inhalatiile cu ape sulfuroase sunt utile bolnavilor de astm, bronsita sau guta.
Curele se fac pe perioade de 14 sau de 18 zile, de doua-trei ori pe an. Se fac cure interne, in centrele de tratament din statiuni. Cele mai cunoscute statiuni pentru apele sulfuroase sunt Pucioasa, Caciulata, Baile Govora, Harghita Bai, Balvanyos.
Apele minerale cloruro-sodice
Apele minerale in care predomina ionii de sodiu si de clor sunt utile in reducerea aciditatatii si secretiei gastrice. Sunt recomandate atat persoanelor care sufera de ulcer, cat si celor care se confrunta cu constipatia.
Aceste ape minerale favorizeaza secretia de insulina, fiind recomandate celor care sufera de diabet. Astfel de ape minerale cloruro-sodice se gasesc in statiuni precum Amara, Techirghiol, Lacul Sarat, Sangeorz Bai.
In cure externe, apele minerale cloruro-sodice sunt indicate pentru tratarea mai multor afectiuni dermatologice, precum eczemele.
Apele feruginoase, bune contra anemiei
Apele minerale feruginoase, care se gasesc la Vatra Dornei, la Tusnad, Buzias, Bilbor, Harghita Bai, sunt recunoscute pentru tratarea anemiei feriprive. Sunt bogate in ioni ferosi (cel putin 10 mg la un litru) sau sulfati de fier.
O cura interna ajuta si la stimularea metabolismului, cat si la cresterea rezistentei organismului in fata bolilor. Mai constituie un ajutor si in cresterea rezistentei fizice. Tratamentele se fac strict la recomandarea medicilor, in statiuni.
Apele alcaline, utile in bronsite
Cei care sufera de bronsite sau de alte afectiuni respiratorii pot apela la cure in care se fac inhalatii cu ape minerale alcaline sau bicarbonatate.
Cura interna ajuta la reglarea tranzitului intestinal, cat si la scaderea aciditatii gastrice. Sunt utile si celor care sufera de litiaza renala. Ape alcaline se gasesc in statiunile Bilbor, Slanic Moldova, Borsec si Poiana Negri.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cum sa facem fata caniculei?
- Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
- Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata
- Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale
- Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar
- Masa corporala ideala
- Fibroza chistica sau mucoviscidoza
- Beneficiile pentru sanatate ale orzului
- Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii