Totul despre efectuarea corecta a tatuajelor
Generalitati
SusEfectuarea tatuajelor este un serviciu oferit de numeroase saloane de arta corporala, piata de profil dezvoltandu-se activ in ultimii ani, cand cererea a continuat sa creasca in mod constant.
Clientii care apeleaza la specialistii in tatuare au, in medie, intre 18 si 30 de ani. Statisticile arata ca 1 persoana din 4 are cel putin un tatuaj corporal, la nivel global. Mai mult decat atat, solicitantii de sex masculin au fost depasiti numeric de cei de sex feminin in prezent, 65% dintre clientii saloanelor de tatuaj sunt femei.
Intrucat aceasta metoda de individualizare corporala la nivel estetic implica o serie intreaga de riscuri pentru sanatate, informatiile despre efectuarea corecta a unui tatuaj pot salva vieti.
Cuprins articol
Tipuri de tatuaje si tehnica lor de executare
SusOamenii aleg sa isi decoreze trupul cu tatuaje din doua motive principale acela de a-si exprima personalitatea pentru a-si demonstra unicitatea si acela de a arata faptul ca apartin unui anumit grup. Tatuajele sunt de mai multe tipuri, in functie de circumstantele in care sunt efectuate
- tatuaje amatoriale sunt realizate de persoane neavizate, folosind materiale precum cerneala, carbunele sau cenusa, pentru obtinerea unor inscrisuri sau desene cu ajutorul unui ac. Intrucat acest tip de tatuaj nu este executat in conditii de igiena, prezinta un risc major de infectare;
- tatuaje culturale sunt optiunea persoanelor care vor sa isi arate devotamentul fata de cultura si traditia regiunii de care apartin. Ele sunt executate atat in cadrul unor ritualuri specifice, cat si ca simpla forma de infrumusetare corporala.
- tatuaje profesionale sunt efectuate de artisti specializati in tatuajul corporal, cu ajutorul unor echipamente speciale avizate.
- tatuaje cosmetice nu iau forma unor mesaje scrise sau desene corporale, ci sunt un machiaj permanent care corecteaza anumite defecte estetice din zona buzelor, a sprancenelor etc. Acestea au nevoie sa fie intretinute prin recolorare periodica, incat isi pierd din intensitatea culorii de-a lungul timpului.
- tatuaje medicale acestea sunt efectuate din ratiuni medicale, de catre persoanele cu boli cronice, care doresc sa informeze cadrele medicale ca sufera de o anumita afectiune prin insemne corporale (asa cum este diabetul, de pilda), in cazul in care sunt gasite in stare de inconstienta. Deseori, pacientii care fac radioterapie primesc tatuaje medicale care marcheaza zonele supuse radiatiilor. Dupa o interventie chirurgicala de reconstructie a sanilor, mamelonul poate fi recreat prin tatuare.
Tatuajul se executa prin introducerea anumitor pigmenti sub stratul superior al pielii. Artistii specializati in tatuajele corporale folosesc un instrument manual special, care actioneaza similar unei masini de cusut, perforand superficial pielea cu un ac foarte subtire.
La fiecare insertie a acului, se elibereaza o cantitate prestabilita de cerneala. Procesul nu se desfasoara in prezenta unui anestezic, poate provoca sangerari usoare si dureri cu un grad de intensitate variabil.
Riscurile efectuarii unui tatuaj pentru sanatate
SusTatuajele lezeaza pielea, ceea ce inseamna ca riscurile pe care le presupun pentru sanatate implica aparitia de infectii si alte complicatii. Riscuri specifice efectuarii tatuajelor pot fi
- reactiile alergice la vopselurile folosite pentru tatuarea corporala (in special nuantele de rosu, verde, galben si albastru) pot provoca reactii alergice cutanare, precum eruptiile insotite de prurit (mancarimi) in zona asupra careia s-a actionat. Aceste reactii pot sa se manifeste chiar si dupa mai multi ani de la efectuarea tatuajului.
- infectiile cutanate incizia superficiala a pielii realizata prin tatuare poate cauza infectii cutanate, dupa aparitia inrosirii zonei, inflamatiei si secretiilor purulente, simptome frecvente dupa tatuare.
- alte probleme dermatologice - trauma suferita de piele pe fondul tatuarii poate sa conduca la formarea de granuloame (umflaturi) sau cheloide (regiuni ridicate ale pielii, aparute in urma dezvoltarii excesive a tesutului cicatricial).
- boli transmise pe cale sangvina in cazul in care instrumentele folosite pentru tatuare sunt contaminate cu sange infectat, ele pot conduce la contactarea de boli cu transmitere sangvina, precum tetanosul, hepatita B si C, HIVSIDA etc.
- compromiterea analizelor RMN - in anumite cazuri rare, tatuajele pot produce umflaturi sau senzatii de arsura in zonele pe care sunt efectuate, deci pot compromite rezultatele analizelor de tip RMN. Cerneala tatuajelor poate afecta si calitatea imaginilor obtinute.
Precautii obligatorii in efectuarea unui tatuaj
SusPentru reducerea potentialelor riscuri pentru sanatate implicate de efectuarea unui tatuaj, asigurati-va ca respectati urmatoarele precautii
- apelati la un salon reputat cu personal specializat in efectuarea de tatuaje, care detine toate licentele si autorizatiile de functionare pentru furnizarea acestui serviciu.
- asigurati-va ca profesionistul care va asista isi spala bine mainile inainte de procedura si poarta manusi chirurgicale de unica folosinta.
- verificati daca instrumentele folosite sunt scoase in ambalaje vidate; cerneala si celelalte recipiente folosite trebuie sa fie si ele noi.
- urmariti daca specialistul detine un sterilizator pentru instrumentele care nu sunt de unica folosinta, inclusiv manerele mobilierului, masa pe care lucreaza si grupurile sanitare utilizate.
Exista o serie de precautii si in procesul de ingrijire si asistare a vindecarii rapide a tatuajului, de care este important sa tineti cont:
- indepartati bandajul dupa 24 de ore si aplicati un unguent cu antibiotic peste tatuaj, pana la vindecarea completa a ranii.
- mentineti zona tatuata curata in permanenta, tamponand-o cu bandaj steril inmuiat in apa si sapun; in timpul dusului, evitati contactul direct dintre jetul de apa si tatuajul nevindecat.
- hidratati regiunea tatuata cu o crema emolienta, prin aplicari zilnice repetate.
- evitati expunerea tatuajului la soare timp de cateva saptamani de la efectuarea acestuia.
- nu inotati in piscine, jacuzzi, rauri, lacuri si alte bazine cu apa, pana cand tatuajul nu se vindeca in mod complet.
- alegeti cu grija hainele pe care le purtati, evitandu-le pe cele care se muleaza pe regiunea corporala tatuata.
- vreme de 2 saptamani de la tatuare, nu smulgeti coaja formata pe suprafata tatuajului, intrucat puteti creste riscul aparitiei infectiilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Metode de indepartare a tatuajelor
- Adevarul despre tatuaje si infectiile asociate. Pot duce la aparitia cancerului?
- Indepartarea sigura a tatuajelor
- Riscurile intepaturii accidentale cu ace sau obiecte folosite
- Procedura de micropigmentare a scalpului
- Relatiile parinti – adolescenti
- Dermabraziunea
- Chirurgia estetica si procedurile cosmetice
- Cicatricile cheloide pot reprezenta un pericol pentru sanatate?