Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje
Generalitati
SusCarnea de pui a fost multa vreme considerata o sursa bogata de proteine si vitamine, avand un continut redus de grasimi.
Noi studii au relevat un lucru surprinzator: puiul crescut in zilele noastre contine de pana la sase ori mai multa grasime decat cei de acum 150 de ani.
Chiar si asa, carnea de pui ramane in topul preferintelor culinare, pentru alte calitati.
Pe de alta parte, medicii atrag atentia asupra potentialului cancerigen al hormonilor de crestere, prezenti in carnea de pui comercializata la nivel mondial.
Cuprins articol
Avantajele consumului de carne de pui
SusSursa de proteine
Proteinele din carnea de pui sunt considerate proteine slabe si, prin urmare, de calitate. O portie de carne de pui iti ofera aproximativ un sfert din necesarul zilnic de proteine, acei nutrienti esentiali organismului pentru a transforma grasimile in energie si pentru a preveni pierderea masei osoase.
Acest aliment are si proprietati energizante, multumita aportului insemnat de vitamina B, care ajuta la procesarea carbohidratilor si la reglarea nivelului de zahar din sange.
Imunitate crescuta
Carnea de pui contine jumatate din doza zilnica recomandata de seleniu, un mineral care stimuleaza secretia de glutation, numit "antioxidantul miraculos" sau "proteina vietii".
Glutationul este sintetizat de ficat si face parte dintre cei mai puternici si importanti antioxidanti ai organismului, contribuind in lupta impotriva cancerului.
In plus, acest antioxidant are rol detoxifiant, antiinflamator si imunomodulator. El restabileste echilibrul intre imunitatea celulara si umorala si activeaza celulele macrofage.
Protectie impotriva bolii Alzheimer
O portie de pui ofera 72% din doza zilnica recomandata de vitamina B3 sau niacina. Aceasta protejeaza ADN-ul de deteriorare, contribuie la prevenirea cancerului si a bolii Alzheimer.
Studiile au confirmat faptul ca persoanele in varsta care consuma alimente bogate in vitamina B3 sunt mai ferite de astfel de boli cronice si degenerative.
Dezavantajele consumului de carne de pui
SusRisc mai mare de cancer
Mai multe studii au demonstrat ca utilizarea hormonilor pentru cresterea porcilor, vitelor, oilor, gainilor, curcanilor si a altori pasari poate duce la cresterea riscului de cancer de san la femei. Acesta este si motivul pentru care anumite state au interzis folosirea hormonilor de crestere in sectorul zootehnic.
Consumul de carne de pui cu hormoni (steroizi, in special) ar putea declansa si cancer de prostata sau cancer digestiv.
Dereglari hormonale si obezitate
Unul dintre cei mai utilizati hormoni de crestere este estrogenul. Acesta declanseaza o serie de dereglari hormonale si metabolice la copii si adolescenti, printre care pubertatea precoce, celulita la varste foarte mici si cresterea rapida in greutate. La adulti, carnea de pui cu hormoni provoaca obezitate.
Infectii cu Escherichia coli
Un studiu recent atrage atentia asupra consumului de carne de pui din magazine. Aceasta ar putea contine o tulpina a bacteriei Escherichia coli, rezistenta la antibiotice si care poate cauza infectii ale vezicii urinare la femei.
Bacteria poate ajunge in corpul omului prin simpla manipulare a carnii de pui, inainte de prepararea ei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem
- Beneficiile consumului de carne de curcan
- Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste
- Cat de nociva poate fi carnea la gratar?
- Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
- Consumul de carne si cancerul de colon
- Alegeri alimentare sanatoase
- Consumul de paste si mentinerea siluetei
- Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei