Tipuri de detoxifiere
Generalitati
SusAproape in fiecare moment al zilei, organismul este atacat si poluat de toxine nocive. Aceste toxine pot exista in aerul pe care il respirati, alimentele pe care le consumati si in mediul in care traiti.
Toxinele provenite din emisiile de gaze ale automobilelor si fumul de tigara, cele din cosmetice, pesticide si alti poluanti, nu sunt intotdeauna usor de evitat. Consumul de alimente ecologice si un stil de viata sanatos sunt modalitati prin care puteti reduce cantitatea reala de toxine absorbite sau ingerate in organism. Aceleasi efecte pozitive le poate avea si terapia de detoxifiere.
Cuprins articol
Scopul tratamentelor pentru detoxifiere
SusScopul terapiei de detoxifiere este eliminarea toxinelor daunatoare din corp. Rezultatul va fi un organism mai sanatos si o stare generala de bine. Atunci cand toxinele sunt eliminate din organism, sistemul imunitar va functiona mai bine.
Se va reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor cardiovasculare, dar si a altor probleme de sanatate. Exista mai multe tipuri de detoxifiere, printre care terapiile de auto-reglare simpla a organismului, ce includ diete speciale sau post. Alte forme de detoxifiere includ printre altele si terapia cu chelatori, dar si terapia pentru curatarea colonului.
Terapii de detoxifiere - care sunt optiunile?
SusAlegerea terapiilor se va face in functie de obiectivele unei persoane, stilul sau de viata si starea generala de sanatate a persoanei care doreste sa inceapa detoxifierea (mai ales daca prin detoxifiere se urmareste si reducerea greutatii corporale sau vindecarea unei probleme de sanatate).
Detoxifierea se poate face si cu plante, substante homeopate, medicamente ayurvedice etc. Unele tipuri de detoxifiere sunt mai agresive decat altele, iar unele sunt mai naturale, comparativ cu altele. Conteaza si durata si gradul detoxifierii. Daca planificati sa faceti o curatare completa a sistemului dumneavoastra, este important sa o faceti sub indrumare medicala, in special in cazul in care doriti sa va detoxifiati prin post.
Principalele categorii de detoxifiere sunt: postul, dietele specifice, terapiile cu vitamine, terapiile cu chelatori si hipertermia.
Terapiile de detoxifiere pot include chiar si administrarea intravenoasa de medicamente, dar nici un fel de terapie de acest gen nu trebuie facuta fara supraveghere medicala.
Desi sunt prea putine studii clinice care sa demonstreze ca detoxifierea functioneaza, sustinatorii acesteia declara ca detoxifierea ajuta la scaderea tensiunii arteriale, reduce nivelul de grasimi din sange si ofera organismului o absorbtie mai buna de vitamine si minerale.
In plus, este de luat in considerare faptul ca alimentele procesate contin aditivi si conservanti, apa de baut este departe de a fi pura, iar aerul este contaminat.
Postul
SusAcest tip de detoxifiere este cu siguranta cea mai simpla terapie si cea mai putin costisitoare pe care puteti sa o faceti, dar trebuie sa fie intodeauna precedata de o vizita la un medic sau nutritionist. O persoana va posti un numar limitat de zile.
Toate regimurile de post permit consumul de apa, iar in unele cazuri consumul de sucuri, pentru a se preveni deshidratarea. Excluderea alimentelor din dieta, si deci limitarea aportului de toxine in organism, permit corpului sa se concentreze pe eliminarea toxinelor deja existente.
Dietele
SusSustinatorii dietelor cu rol in detoxifierea organismului considera ca un sistem imunitar puternic, sustinut de dietele ce presupun consumul de plante, este cea mai buna modalitate de aparare impotriva toxinelor din mediu. Spre deosebire de post, dietele de detoxifiere sunt mult mai populare si pot fi tinute perioade lungi de timp.
Cele mai multe diete de detoxifiere sunt bazate pe consumul de alimente organice, minimizarea consumului de carne, maximizarea aportului de fructe si legume, precum si consumul de apa filtrata.
Practicantii de medicina chineza sustin ca anumite alimente, cum ar fi napii, ridichiile, soia si otetul pot neutraliza toxinele.
Irigarea colonului
SusMetoda utilizata din timpul Egiptului antic, irigarea colonului, este o metoda eficienta de eliminare a deseurilor din colon, prin spalarea cu apa.
Un terapeut va solicita informatii despre istoricul medical al pacientului care va fi rugat, apoi, sa imbrace un halat special. Pozitia pentru irigarea colonului este culcat pe o parte cu genunchii in sus. Terapeutul va introduce in rect un specul conectat la un tub de cauciuc steril. Pacientul se va intinde apoi pe spate cu genunchii indoiti si apa va fi introdusa in colonul acestuia. I se va cere sa tina apa in interiorul colonului atat timp cat se simte confortabil, apoi terapeutul va elibera presiunea, permitand apei si deseurilor sa fie indepartate din colon.
In functie de tipul deseurilor evacuate, terapeutul va putea recomanda pacientului modificari dietetice, care sa ii imbunatateasca digestia. Dupa tratament este necesar sa luati suplimente probiotice, pentru a inlocui bacteriile intestinale care au fost eliminate odata cu apa.
Terapia cu vitamine
SusSe recomanda utilizarea zilnica de antioxidanti, mai ales pentru cei care traiesc in medii nesanatoase. Se considera ca anumite vitamine, cum ar fi C si E, sunt nutrienti antioxidanti capabili sa neutralizeze toxine specifice din organism, numite radicali liberi.
Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi care pot deteriora celulele si pot afecta sistemul imunitar. Organismul contine enzime naturale care actioneaza impotriva acestor radicali liberi. Nutritionistii sustin ca vitaminele C si E, precum si beta-carotenul din vitamina A, actioneaza asupra radicalilor liberi si neutralizeaza toxinele care dauneaza sistemului imunitar.
Terapia cu chelatori
SusUnii practicieni de medicina alternativa recomanda acest proces pentru persoanele care au acumulat metale grele in sange si tesuturi. Astfel de terapii sunt performate doar in clinicile de specialitate, unde se vor administra pacientilor perfuzii intravenoase, ce contin agenti chelatori care leaga metalele grele, cum ar fi nichel, plumb, mercur, cadmiu si arsenic, pentru ca acestea sa fie eliminate apoi prin scaun, transpiratie si urina.
Agentii chelatori au fost folositi prima data in timpul Primului Razboi Mondial, pentru a contracara efectele gazului otravitor cu arsenic din transee. Terapia a mai fost folosita pentru tratarea persoanelor care au fost afectate de expunerea la vopsele pe baza de plumb sau care au fost contaminate radioactiv. Momentan inca se fac studii clinice care analizeaza actiunile agentilor chelatori.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Detoxifiere naturala de primavara
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Detoxifierea prin post
- Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase
- Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate
- Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
- Enzimele si organismul uman
- Dieta de 7 zile
- Detoxifierea de primavara
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei