Sunt gustoase si le gasesti in orice supermarket! Afla de ce boli te protejeaza afinele!
Generalitati
SusAfinele reprezinta o gustare perfecta nu numai datorita gustului deosebit, ci si pentru ca aduc insemnate beneficii asupra sanatatii. Ne ajuta in procesul de vindecare a multor afectiuni, sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale si ofera protectie sistemului imunitar.
Contin antocianina, pigmentul care le da si culoarea albastra. Au o cantitate insemnata si de vitaminele C, A, B6 si vitamnina E. Totodata, aceste fructe sunt bogate in fier, magneziu, mangan, zinc, calciu si cupru, minerale esentiale pentru buna functionare a organismului.
Cuprins articol
Beneficiile afinelor
SusOfera protectie contra racelilor
Afinele sunt fructele de padure cu unul dintre cel mai bogat continut de antioxidanti, ceea ce inseamna ca au un puternic rol antiinflamator, intaresc imunitatea si cresc capacitatea de rezistenta a organismului.
Ele sunt utile pentru prevenirea gripei, racelilor, cat si a infectiilor bacteriene si virale din corp. De asemena, ceaiul de afine este curativ in cazul in care suferi de una dintre aceste afectiuni, pentru ca te ajuta sa te vindeci mai usor.
Te scapa de infectiile urinare
Afinele sunt recomandate si persoanelor care sufera din cauza infectiilor urinare. Este o afectiune frecventa la prsoanele de sex feminin, insa nici barbatii nu sunt in totalitate feriti de ele.
Aceste fructe grabesc vindecarea infectiilor urinare datorita continutului bogat de antioxidanti si de vitamina C, care ajuta si la mentinerea unui sistem imunitar puternic. Antioxidantii care se gasesc in afine ajuta la eliminarea bacteriei E.coli din tractul urinar, bacterie care este de cele mai multe ori raspunzatoare pentru aparitia infectiilor urinare.
Poti consuma cate 200 de fructe proaspete zilnic, dar le poti folosi si la prepararea unei delicioase salate de fructe.
Excelente in curele de slabire
Afinele pot ajuta la reducerea grasimilor de pe abdomen, scazand astfel riscul aparitiei afectiunilor inimii. In plus, au un continut scazut de calorii, de doar 5 grame la 85 de grame de afine. Au si un continut ridicat de fibre, ceea ce inseamna ca te ajuta sa ai o buna digestie fiindca sunt benefice in cazul persoanelor care sufera de constipatie.
Te feresc de afectiunile oculare
Antocianozidele, compusi care se gasesc in aceste fructe de padure, ajuta la mentinerea sanatatii vederii si te protejeaza contra cataractei, dar si a degenerescentei maculare. Antocianozidele se gasesc in cantitate mai mare in afinele negre. Acest lucru se datoreaza si vitaminelor A si C care se regasesc in aceste fructe delicioase.
Lupta impotriva cancerului
Afinele sunt de ajutor si daca suferi de cancer, datorita antioxidantilor si antocianinei care se gasesc in aceste fructe. Ele au proprietati antitumorale, care le recomanda in special in cancerul de colon, in cel intestinal, cat si in cancerul ovarian.
De asemenea, datorita acidului elagic afinele impiedica inmultirea celulelor canceroase din organism.
Un studiu efectuat la Universiattea din Boston in urma cu cativa ani a sugerat ca aceste fructe ofera protectie si contra maladiei Alzheimer, care apare in special la persoanele de varsta a treia.
Le poti consuma in stare proaspata, sub forma de suc sau sub forma de extract, pe care il gasesti la magazinele cu produse naturiste. Cantitatea minima de fructe proaspte pe care trebuie sa o mananci este de 150 de grame pe zi, in cure de cate trei-patru saptamani pentru a te bucura de beneficiile nenumarate ale acestor fructe.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Retete pentru frumusete
- Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
- Adevarul din spatele miturilor despre sanatate
- 7 salate pe care copiii le vor adora
- Frumusete din interior catre exterior
- Difilobotriaza sau botriocefaloza
- Dieta Ornish
- Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
- Dieta cu ciocolata